Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Meghalt Akeem Adams

A Ferencváros szívinfarktuson átesett 22 éves trinidadi labdarúgójának állapota a hétvégén fordult válságosra, amikor agyvérzést kapott.
Elhunyt Akeem Adams, a Ferencváros labdarúgója, aki szeptemberben szívinfarktuson esett át.

Adamsre emlékezik Blatter és a FIFA

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), valamint a szervezet elnökét, Joseph Blatter is lesújtotta Akeem Adamsnek, a Ferencváros trinidadi játékosának hétfői halálhíre.

"Rettenetesen elszomorított, amikor olvastam, hogy Akeem mindössze huszonkét évesen eltávozott. Este imádkozni fogok a családjáért" - írta Twitter-oldalán Joseph Blatter.

A zöld-fehérek védőjének tragédiájáról a FIFA honlapja is beszámolt.

"Ez Isten döntése volt, most már békében van. Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik támogatták Akeemet és családját" - idézte az összeállítás Ivan Dicket, Adams nagybátyját.

Raymond Tim Kee, a trinidadi futballszövetség elnöke úgy fogalmazott: nem lehet szavakkal kifejezni a döbbenetet és a gyászt. "A futballtársadalomban mindenkit mélyen érintett a dolog, hiszen amellett, hogy egy ígéretes és elkötelezett labdarúgó volt, kiváló fiatalember is."

A 22 éves védő haláláról a klub tájékoztatta hétfő délután az MTI-t. A játékos állapota a hétvégén fordult válságosra, amikor agyvérzést kapott. Ahogyan az FTC közleménye fogalmaz: "végzetes agyi érkatasztrófa lépett fel nála".

A trinidadi futballista nyáron igazolt a Ferencvárosba. Szeptember 22-én még pályára lépett az Újpest ellen 3-1-re megnyert rangadón, három nappal később azonban otthonában szívinfarktust kapott. A kilencszeres válogatott játékos ezt követően több műtéten is átesett, majd műszívre kapcsolták. Októberben a közvetlen életveszély elhárítása érdekében amputálni kellett a bal lábát.

Még októberben Szelid Zsolt László, a Ferencváros orvosi stábjának tagja elmondta, Adams nagyon súlyos szívinfarktust szenvedett el, gyakorlatilag majdnem az egész balkamrára kiterjedő infarktust kapott, ezért szorult a speciális műszív kezelésre. Az orvos akkor hozzátette, a futballistának 30-40 százalék esélye van arra, hogy sikeresen elhagyhassa a kórházat.

Ezt követően - október 8-án - a közvetlen életveszély elhárítása miatt amputálni kellett Adams bal lábát. A végtagizomzat elhalása a szívinfarktus és keringés összeomlás szövődményeként alakult ki. Néhány nappal később a futballistát fokozatosan levették a lélegeztetőgépről, felébresztették, kommunikált a családjával és az orvosokkal is.

Szelid Zsolt László később elmondta, amennyiben lett volna tudomásuk arról, hogy Adams édesapja fiatalon agyvérzésben hunyt el, az UEFA által előírtakon felül más vizsgálatokat is végeztek volna rajta, mert egyértelmű, hogy a családjában genetikai halmozódás áll fenn. Közölte: az agyvérzés ugyanolyan érrendszeri katasztrófa, mint az infarktus, csak a test más részében - ugyanakkor a szűrővizsgálatoknak nem célja, hogy kárt okozzanak egy-egy játékosban, márpedig egy szív CT, mellyel felfedezhető lett volna a gond, sugarazást jelent, amit 22 éveseknél nem végeznek el.

Akeem Adams 2008-ban, 16 esztendős korában mutatkozott be a trinidadi élvonalban, és ugyanebben az évben hazája A-válogatottjában is debütált. A remek fizikai adottságú labdarúgó pályára lépett az U17-es világbajnokságon, valamint az U20-as világtornán is.

Korábban írtuk:

Válságosra fordult Akeem Adamsnek, a Ferencváros szívinfarktuson átesett trinidadi labdarúgójának állapota.

A klub hivatalos oldalán arról számolt be vasárnap, hogy a futballista szombaton agyvérzést kapott.

"Akeem Adams, a Ferencváros labdarúgójának állapota az orvosok heroikus küzdelme ellenére három hónappal a súlyos szívinfarktust követően a tegnapi nap folyamán válságosra fordult. Akeem a keringését stabilan tartó műszívkezelés mellett jelentős méretű agyvérzést szenvedett el, ami mára veszélybe sodorta a játékos központi idegrendszeri funkcióit" - olvasható a honlapra feltett közleményben.

A 22 éves védő - akit a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán kezelnek - nyáron igazolt a Ferencvárosba. Szeptember 22-én még pályára lépett az Újpest ellen 3-1-re megnyert rangadón, három nappal később azonban otthonában szívinfarktust kapott. A kilencszeres trinidadi válogatott játékos ezt követően több műtéten is átesett, majd mivel szíve nem vette át azokat a funkciókat, amelyeket el kellene látnia, műszívre kapcsolták. Októberben a közvetlen életveszély elhárítása érdekében amputálni kellett a bal lábát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babos Tímea feladta

Babos Tímea egyesben búcsúzott az 500 ezer dollár összdíjazású sencseni női keménypályás… Tovább olvasom