Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Megszüntetik a büntetőpert, Ecclestone 100 millió dollárt fizet

A bíróság elfogadta a védelem és az ügyészség közös javaslatát, és ítéletethozatal nélkül megszünteti a megvesztegetés és hűtlen kezelésre felbujtás vádjával kezdeményezett eljárást.
Peter Noll elmondta: a bíróság elfogadta a védelem és az ügyészség közös javaslatát, és ítélethozatal nélkül megszünteti a megvesztegetés és hűtlen kezelésre felbujtás vádjával kezdeményezett eljárást.

A müncheni tartományi bíróság bírája kiemelte: az ügy megegyezéses lezárását indokolja, hogy a vádlott terhére rótt vádak "lényeges elemeit nem sikerült alátámasztani" az áprilisban kezdődött perben.

A 83 éves brit üzletember 99 millió dollárt az államkasszába köteles befizetni, 1 millió dollárt pedig a német gyermekhospice közhasznú alapítvány számlájára. Az összeget kizárólag a vádlott vagyona alapján állapították meg, annak nagyságáról nem lehet arra következtetni, hogy milyen valószínűséggel marasztalták volna el, ha folytatódik a per, és arra sem, hogy milyen súlyú törvénysértésben mondhatták volna bűnösnek - fejtette ki a bíró.

Előzőleg Christian Weiss ügyész azt mondta, hogy a vádlott magas életkora, az eljárás várható elhúzódása és egy sor további körülmény is azt a megoldást indokolja, hogy Ecclestone fizessen, és cserében zárják le pert.

Bernie Ecclestone a német jogtörténetben rekordnak számító 100 millió dollár megfizetése révén büntetlen előéletű marad és folytathatja a munkát a Forma-1 élén. Az Ecclestone-család vagyonát a Forbes magazin 4,2 milliárd dollárra becsüli.

Szakértők szerint az alkalmazott megoldás bevett módja a perek megegyezéses lezárásának Németországban. Az ügyészség jellemzően akkor választja, ha a vád nagyon nehezen bizonyítható, a vádlott terhére rótt bűncselekmények súlya pedig nem akadályozza, nem teszi vállalhatatlanná a megegyezést.

A korrupcióval vádolt Bernie Ecclestone, a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletember büntetőperének tárgyalásáról távozik a müncheni tartományi bíróságról 2014. augusztus 5-én.
A korrupcióval vádolt Bernie Ecclestone, a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletember büntetőperének tárgyalásáról távozik a müncheni tartományi bíróságról augusztus 5-én.
Fotó: MTI/EPA/Peter Kneffel

Többen bírálják az egyezséget. A per megszüntetése 100 millió dollár befizetése révén "arcátlanság", hiszen a milliárdos brit üzletember így "megvásárolja a szabadságát", míg másoknak, akiknek nincs vagyonuk, bűnhődniük kell - mondta Sabine Leutheusser-Schnarrenberger volt igazságügyi miniszter. Ecclestone védője, Sven Thomas szerint viszont "nincs szó piszkos alkuról", a megegyezés mindenben illeszkedik a német gyakorlathoz.

Az ügyészség azzal vádolta meg Bernie Ecclestone-t, hogy 44 millió dollárral megvesztegette a Bayern LB bajor tartományi bank igazgatótanácsának egy volt tagját, Gerhard Gribkowskyt a banknak a Forma-1-ben birtokolt többségi üzletrészének 2006-os értékesítésével kapcsolatban. Az ügyészség szerint Ecclestone a csúszópénzzel azt akarta biztosítani, hogy a bank az üzletrészt a CVC nevű, Ecclestone-hoz közelálló cégnek adja el. A CVC azóta is a Forma-1 autóversenyeket rendező vállalatcsoport legnagyobb részvényese, Ecclestone pedig a csoport elnök-vezérigazgatója.

Gerhard Gribkowskyt 2012-ben elítélték korrupcióért, hűtlen kezelésért és adócsalásért. Perében Ecclestone-t tanúként hallgatták meg. Az ítélet szerint a Bayern LB üzletrésze Gribkowsky miatt anélkül cserélt gazdát, hogy előzőleg pontosan meghatározták volna értékét, ami kárt okozott a banknak, Gribkowsky pedig kenőpénzt kapott közreműködéséért.

A Bayern LB úgy jutott többségi tulajdonhoz a Forma-1 autóversenyeket rendező társaságban, hogy csődbe ment egyik ügyfele, Leo Kirch médiamágnás, aki a bajor tartományi banktól kapott hitelből vásárolta meg az üzletrészt, amely aztán a csőd következtében a Bayern LB-re szállt. A bank nem akarta megtartani a portfóliójához nem illeszkedő érdekeltséget. Az értékesítés Gerhard Gribkowsky feladata volt.

Korábban írtuk:

Ecclestone-per: a védelem és az ügyészség a per megszüntetését javasolja

Christian Weiss ügyész a keddi tárgyalási nap megkezdése előtt Münchenben adott nyilatkozatában kiemelte: a vádlott magas életkora, az eljárás várható elhúzódása és egy sor további körülmény is azt a megoldást indokolja, hogy Ecclestone fizessen, és cserében zárják le pert.

Ebben az esetben a brit üzletember büntetlen maradna és folytathatná a munkát a Forma-1 élén.

A bíróság vizsgálja a védelem és a vád közös javaslatát, a döntést még kedden délután ismertetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veronába szerződött az egykori Barca védő

Az olasz labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő Hellas Veronához szerződött Rafael Marquez, a… Tovább olvasom