Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

NBA: aláírták a megállapodást, lezárult a bérvita okozta szünet

A csapattulajdonosok és a játékosokat képviselő szakszervezet (NBPA) aláírta a november 26-án kötött "próbamegállapodást", így hivatalosan is véget ért a bérvita okozta szünet az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA).
Az egyezség megkötése azt jelenti, hogy december 25-től a klubok egy 66 meccses alapszakaszt játszanak április 26-ig, a döntő utolsó napja pedig június 26. lesz. Az együttesek a szezon során legfeljebb háromszor fognak egymás után három napon pályára lépni.

Az idény eredetileg november 1-jén indult volna, és az elhúzódó bérvita miatt két hete december 15-ig valamennyi mérkőzést törölték. Ráadásul egyre kevesebb esély mutatkozott az egyezségre, miután az NBPA bíróság elé vitte az ügyet, trösztellenes pert indítva a klubtulajdonosok ellen Minnesota és Kalifornia államban.

Az alkudozás központi vitatémája az évi 4,3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket, a klubtulajdonosok azonban - a múlt szezonbéli, együttesen állítólag 300 millió dollárra rúgó veszteségeikre hivatkozva - ragaszkodtak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartották a klubonként 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.

Olvasóink írták

  • 1. santaclaus29 2011. december 09. 16:17
    „VÉGRE..NEM KELL SZEMÉTSPORTOKAT...MÉG CSAK VÉLETLENÜL SEM NÉZNI...JÖN AZ ÉSZ SPORT!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bundabotrány: szabadlábon Aczél Zoltán

A bíróság úgy ítélte meg, hogy az eddig közölt megalapozott gyanú fennáll a Haladás vezetőedzőjével… Tovább olvasom