Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Sporthét létrehozását tervezik az EU-ban

A sportágazat gazdasági hasznát mérő úgynevezett szatellitszámlák elősegítik a megalapozott sportpolitikai döntéseket.
Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkáraként ösztönözte az EU-s sporthét létrehozását az EU Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanácsának (OIKST) ülésén, melyen az Európai Unió 27 tagállamának sportért felelős politikusai tanácskoztak a sportélet fejlesztésével kapcsolatos teendőkről.

"Magyarország üdvözli a már létező sporteseményeket közös keretbe rendező és továbbfejlesztő" sporthétről szóló EU-kezdeményezést - mondta a magyar politikus az Emmi szerdai közleménye szerint.

A brüsszeli megbeszéléseken elhangzott, hogy rendkívül fontos az egészségvédő testmozgás unión belüli elterjesztése, népszerűsítése.

Az ülésen szó esett a sport gazdasági jelentőségéről is: a tanács szerint a sportágazat gazdasági hasznát mérő úgynevezett szatellitszámlák elősegítik a megalapozott sportpolitikai döntéseket. A szatellitszámla a makrogazdasági statisztikákat veti össze a sporttal kapcsolatos statisztikai mutatókkal, így például a sport részesedését a bruttó hazai termékben, a sportból származó költségvetési bevételt, a sport foglalkoztatásnövelő hatását. Ezáltal kiszámíthatóvá teszi a sport rövid és hosszú távú jövedelmezőségét.

Az OIKST elfogadta a sporteredmények manipulálása elleni stratégia létrehozásáról szóló elnökségi következtetést is. Ennek egyeztetésében magyar szakemberek is részt vettek, akik közreműködnek a sportmérkőzések manipulálása elleni küzdelmet összehangoló - még formálódó - nemzetközi egyezmény kidolgozásában is.

Az ülésen kiemelt napirendi pontként szerepelt a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) alapító tanácsában dolgozó három EU-s miniszter megválasztása. Az új tagok január elsejétől három éven át képviselik majd az uniós érdekeket a WADA döntéshozó testületében. Az OIKST Leo Varaskart (az ír közlekedésügyi minisztert), Romain Schneidert (Luxemburg sportminiszterét) és Alexandre Miguel Mestrét (a portugál sportért felelős államtitkárt) választotta meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korrupcióval gyanúsítják a brazíliai vb és olimpia biztonsági főnökét

A tábornok ellen pénzügyi szabálytalanságok miatt indult nyomozás. Ő lehet a felelős a 2011-es,… Tovább olvasom