Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

12,5 milliárd jár a jó gazdálkodásért

Csongrád megye - 12,5 milliárd forintos alapra pályázhatnak azok a hazai önkormányzatok, amelyek adósság nélkül gazdálkodtak. Jellemzően út- és épületfelújításra költenék a pénzt, de a jutalmazásnak igazságosabb formáját is el tudná képzelni az egyik érintett.
Március 6-áig várja a Belügyminisztérium azoknak az önkormányzatoknak a pályázatát, amelyek nem vettek részt az adósságkonszolidációban, mivel nem volt adósságuk. Csongrád megyében tizennégy település érintett. Tállai András önkormányzati államtitkár közölte, 12,5 milliárd forintos keretből fogják támogatni e városok, községek beruházásait. Többek között belterületi utak, járdák építésére, felújítására, csapadékvíz-elvezető rendszerek rendbetételére, épületek korszerűsítésére lehet elkölteni a pénzt. Rendelet határozza meg, hogy a lakosságszámtól függően mely települések mekkora keretet igényelhetnek. A pályázatokról a belügyminiszter március 25-éig dönt. A kormány február elején elhatározta: négy év alatt 50 milliárd forinttal támogatja ezeket az önkormányzatokat.

– Természetesen pályázunk, mi 10 millió forintra számítunk, ebből az önkormányzati tulajdonú épületek nyílászáróit cserélnénk ki, utat, járdát újítanánk fel – mondta lapunknak Jani János, a 630 lakosú Ferencszállás polgármestere. A 3900 lelkes Kiszombor a rendelet értelmében 112 millió forintra számíthat, ha nyer. Szegvári Ernőné polgármester arról számolt be, hogy többek között épületszigetelést, fűtéskorszerűsítést terveznek, szeretnének venni egy új kezelőegységet a fogorvosi rendelőbe.

A 2760 lakosú Csanytelek polgármestere, Forgó Henrik már a konszolidáció elején hangoztatta, lapunknak többször nyilatkozta, hogy az adósság nélkül gazdálkodó településeket is segíteni kellene. – A rendelet 5. paragrafusából az derül ki, hogy a 2000 és 5000 közötti lélekszámú települések pályázatait akkor bírálják el, ha a kisebbek igényeinek teljesítése után még marad pénz, én attól tartok, hogy nem marad – reagált most kérdésünkre Forgó. – Ez a 156 település „szívóágon" marad, hiszen a nagyobbak már kaptak segítséget. Az pedig, hogy 2015-ben kapunk-e valamilyen pluszjuttatást, azon múlik, lesz-e rá pénz. Kíváncsi vagyok erre, mert a konszolidált települések egy része biztosan nem fog óvatosabban költeni azután, hogy eltűnt az adóssága. Tudok olyan dél-alföldi városról, amely a közel 2 milliárdos adósságkonszolidáció mellé kapott még 170 millió forráshiányt pótló támogatást, és 300 milliót a fürdő korszerűsítésére, pályázat nélkül: egyszerűen nem tudtak elugrani a pénz elől. Ők miért is ésszerűsítenék a gazdálkodásukat?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy megyei jelölt Az év orvosa díjra

Taroltak az Astellas-díj – Az év orvosa pályázat közönségjelölései kapcsán a Csongrád megyei orvosok: összesen 21 szakembert terjesztettek fel betegeik a rangos díjra. Tovább olvasom