Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

150 migránst zsúfolt a tehergépkocsiba a román embercsempész

A raktérben 6-10 perc utazási idő elteltével jelentkezhettek az oxigénhiány tünetei - ez 20-25 perc múlva már halálos kimenetelű is lehetett volna.
A Csongrád Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója előzetes letartóztatásba helyezte azt a román férfit aki tavaly júniusban követett el bűncselekményt.
 
A gyanú szerint a férfi ismeretlen megbízóival megállapodott abban, hogy Magyarországra jön és a társai által Szerbia felől átcsempészett migránsokat szállít el 300 EUR ellenében Ausztriába. Ezért Aradon beült egy a megbízói által előkészített tehergépkocsiba, majd Mórahalom külterületére vezetett az utasításoknak megfelelően.

Ott a megbeszélt jelzésre megállt, majd 2015. június 26. napján 04 óra körüli időben a teherautó rakterébe, amely 2,4 méter magas, 2,1 méter széles és 5 méter hosszú volt, mintegy 150 migránst zsúfoltak be a gyanúsított és bűntársai. Röviddel az elindulást követően, alig 10 perc elteltével a gyanúsított Mórahalom belterületén megállt – mivel a gépkocsi biztonságosan vezethetetlen volt a jelentős túlsúly miatt -, majd a migránsokat és a gépkocsit hátrahagyva társaival együtt eltávozott.

A helyszínre érkező rendőrök már csak mintegy 104 migránst tudtak előállítani, akik eddig ismeretlen módon a raktérből kijutottak. Az érdemi szellőzéssel nem rendelkező, belülről teljes mértékben fémmel borított raktérben elhelyezett utasoknál mintegy 6-10 perc utazási idő elteltével jelentkezhettek az oxigénhiány tünetei, amely az utazás megkezdésétől számított 20-25 perc múlva már halálos kimenetelű is lehetett volna. A raktér levegőmennyisége az utasok által mintegy 8-12 perc alatt belélegzésre kerülhetett amellett, hogy a raktér levegőjének hőmérséklete 1-2 perc alatt meghaladhatta a kritikusnak mondható 34 fokot.

A raktér méreteire is figyelemmel az ott bezsúfolt több mint 100 migránsnak ilyen körülmények között történő szállítása jelentős testi és lelki gyötrelemmel járt, így az a raktérbe zsúfolt utasok sanyargatásával valósult meg. Röviddel az utazást követő megállás ellenére a szinte azonnal kialakuló rosszullét miatt a raktérben levő migránsok minden módon, így a fémborítás késsel történő felszakításával és egyéb módon próbáltak levegőhöz jutni.
 
Gyanúsítottat a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsította meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, amely nyomozás a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett van folyamatban.
 
A főügyészség szökés, elrejtőzés és eljárás meghiúsításának veszélye miatt tett indítványának helyt adva a bíróság egy hónapi időtartamra elrendelte gyanúsított előzetes letartóztatását, amely ellen terhelt és védője fellebbezést jelentettek be.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjas élelmiszer-eladó Telekosarunk első nyertese

Nyugdíjas élelmiszer-eladó Telekosarunk első nyertese
A sándorfalvi Csatlós Ferencné Kiss Rozália volt lapunk Telekosár elnevezésű játékának első nyertese. Tovább olvasom