Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

1600 forint fölött lesz a panelek melegvíz díja - a gázfűtésesek ezt harmadennyiből előállítják

Szeged - A pénteki közgyűlés tárgyalja Póda Jenő gazdasági tanácsnok előterjesztését, a távfűtéses lakások melegvíz hődíjának és alapdíját emeléséről. Mi megmondjuk, mennyibe is kerül egy köbméter víz 45 fokra melegítése! Javításokkal.
Középiskolás éveink alatt nem lettünk szerelmesek a fizikába, ezért hőmennyiség-számításban gyengének éreztük magunkat – a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizika tanszékétől kértünk segítséget.

Ha a február 25-i közgyűlés elfogadja Póda Jenő (Fidesz-KDNP) – a Magyar Energiahivatal által jóváhagyott – előterjesztését, akkor a távfűtéses lakásban élők a melegvíz előállításáért köbméterenként 989 forint plusz áfát (1038 forint) és természetesen víz, csatorna, valamint környezetterhelési díjat fognak fizetni. Előkerestük legutóbbi vízszámlánkat, hogy megtudjuk, mennyi is a víz, csatornadíj: bruttó 608 forint köbméterenként. Gyors összeadással kiderül, hogy a távfűtéses lakásban élők, akik a hőközpontokból kapják a melegvizet, 1646 forintot fognak fizetni – ezer liter melegvízért. A helyes visszaosztás kedvéért eláruljuk, hogy a távfűtésben 5 százalékos az áfa a víz melegítésére. De csak a melegítésére!

Távfűtés, te drága.
Távfűtés, te drága.

Kíváncsiak voltunk, hogy elméletben, mennyi energia szükséges 1 köbméter 20 fokos víz használati melegvíz szintjére történő melegítéséhez. A Pécsi Távfűtő Kft. honlapja szerint a hőközpontokban az induló melegvíz hőmérséklete 45°C-nál csak a nagyon kiterjedt hálózatoknál magasabb, de az 50°C-t ezeknél sem haladja meg. Az előírt használati melegvízhőmérséklet a csapon történő kifolyásnál 40°C. Ezért a 45 Celsiusos hőmérsékletet vettük alapul.

Megtudtuk, hogy a víz melegítéséhez szükséges hőmennyiséget az alábbi képlettel lehet kiszámolni:
A víz melegítéséhez szükséges hőmennyiséget az alábbi képlettel lehet kiszámolni.

Kisebb hatásfokú kazán esetében 48,6kWh, míg a nagyobb hatásfokúnál már csak 30,7kWh energia szükséges a víz melegítéséhez. Az EDF Démász honlapja szerint egy kilowattóra ‘B Komfort’ – hétköznapi nyelven éjszakai – áram bruttó 31 forintba kerül. Ha a hőszolgáltató árammal állítaná elő a melegvizet 60 százalékos hatásfokú vízmelegítőjében és azt hőtárolókban raktározná, akkor – elméletben – bruttó 1523 forintba kerülne a melegítés, a víz ára nélkül. Ha a cég 80 százalékos hatásfokú – információnk szerint ennyit „simán" el lehet érni 2011-ben – kazánnal melegít, akkor egy köbméter vízhez 36,45kWh energia kell, ami 1142 forintba kerül.

Rögtön felmerül a kérdés, hogy mennyibe kerül a melegvíz, egy új, modern kazános családi házban. A utóbbi években elterjedtek a kondenzációs gázkazánok, amelyek hatásfoka 108 százalék, de a „hagyományos" gázkazánok is 90 százalék felett üzemelnek. Ha csak 95 százalékos hatékonyságú kazánnal melegítjük a vizet, akkor 1000 liter melegvízhez 30,7 kWh energia szükséges. Távfűtő kazánoknál ez meglehetősen jó eredmény lenne, de a szakirodalom szerint kondenzációs kazánnal ez fokozni is lehet – 27 kWh-ig lehetne csökkenteni azt az energiafelvételt, ami egy köbméter 20 fokos víz 45 fokra történő melegítéséhez szükséges. Elméletben. Azért írjuk, hogy elméletben, ugyanis a távhőszolgáltatásnál szállítási veszteség is keletkezik, bár az újabb felmérések, korszerűsítések miatt nem jelentős. Eddig csak azt néztük, mennyi villamosenergia szükséges.

Kié a Szegedi Távhőszolgáltató?

A Távhőszolgáltatót 1999-ben alapították, 51 százalékban Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának, 49 százalékába az ALFA-NOVA Energetikai Fejlesztő és Vállakozó Kft.-nek a tulajdonában van. A társaság fő tevékenysége a távfűtés ás a melegvíz szolgáltatás biztosítása Szeged város területén.

De mi van a gázosokkal? Ugyanis többségünk „gázfüggő" – így lássuk a számításokat, mennyibe kerül a gázzal melegített víz!

A Víz-, gáz-, fűtéstechnika című épületgépészeti szaklap szerint 1kWh fűtési energia gázból (95%-os éves kazánhatásfokot és 34 MJ/m3 fűtőértéket feltételezve): 1 m3 gáz energiatartalma: 34 MJ/m3/3,6=9,44 kWh/m3 jön ki. 1 kWh ára: 123 Ft/m3/9,44=11,61 Ft/kWh, hatásfokkal korrigálva 11,61 Ft/kWh/0,95=12,22 Ft/kWh-ba kerül.

Közel fele a villanyáraménak! Így egy új kazánnal 1 köbméter víz, gázzal történő melegítése 375 forintba kerül. Bruttó. Ennek mentén a hőszolgáltató 80 százalékos hatásfokú kazánja, 36,45 kWh energiaigényt feltételezve, 445,4 forintból melegíti a vizet. Még egyszer hangsúlyozzuk, elméletileg! Ugyanis a távhő díja két részletből áll: alapdíjből és hődíjból. Előbbi 217, utóbbi 772 forint lesz – köbméterenként.

A távfűtéses melegvíz ára állandó (nem tudunk a hatásfokán javítani) – a gáz és villanyfűtésnél a magasabb hatásfok olcsóbb melegvizet eredményez.

A jelentős – közel háromszoros – eltérésből csak arra tudunk következtetni, hogy a felújítások, karbantartások jelentős költséggel is járnak. Számításaink nem tükrözik a kazánvásárlás, beüzemelés, karbantartás, üzemeltetés költségeit. Az Aries Kft. számításai szerint egy új, 95 százalékos hatásfokú kazán telepítése egy 60 lakásos házba nem hozna megtakarítást. Bár számításaikban a következő tételek is szerepelnek: kazánok karbantartási díja (anyag + munka) 180 ezer Forint/év, kazánokra kalkulált szervízdíj (anyag + munka) 180 ezer Forint/év, kisteljesítményűkazán-fűtő munkabére vagy távfelügyelet 50 ezer Forint/hónap, kémények felülvizsgálatának díja 20 ezer Forint/év/db, számlázás, díjbeszedés, leolvasás költségei 40 ezer Forint/hó. A 40 millió forintos kazánvásárlás a számításaik szerint többletköltésget jelentene a lakóközésségnek – és azt se feledjük, ha egyes lakók nem fizetnek, akár a gázszolgáltatásból is kizárhatják a saját kazánú társasházat. Így se spórolás, se fűtés.

A jelentkező üzemeltetési költségek ellenére fenntartjuk – saját tapasztalataink miatt is – hogy egy modern fűtőkészülék a távfűtéses ár harmadáért „készít" melegvizet. Mi ez, ha nem fejlődés?

Olvasóink írták

160 hozzászólás
 • 160. benczurt 2011. február 24. 08:20
  „160. gebe 2011.02.24. 08:09 úgy látom nem olvasod más hozzászolását, csak a saját véleményedet hajtogatod. Persze így személytelenül bátor ember vagy. Kiváncsi lennék egy személyes vitára kimernél e állni, szemtöl szembe egy panelprolival.
  Tudom a választ. Most személytelenül a net mögé bujva azt írod, hogy igen!
  Ha kérhetlek ne válaszolj, mert egy ilyen antiszociális személyiség véleményét nem vagyok hajlandó figyelembe venni és reagálni a mocskolódására.”
 • 159. gebe 2011. február 24. 08:09
  „Panelprolik tudnotok kell hogy ezek az új beruházások nem nektek készülnek, Ti csak eszközök vagytok. Egy folyamat indult el mikor becsomagoltatják veletek a galambdúcokat . Már ebbe is belerokkantok, eladósodtok. Most kezdik emelni a díjakat. Még néhány paneltűz és kiderül hogy a panelek elavultak szerkezetileg, gépészetileg. Azért hogy lakhassatok benne fel kell újítani. Mire kicserélitek a víz, villany, gáz vezetéket, a szellőző csöveket -ezek 40 éve nyelik a zsíros levegőt- valamint a szerviz aknákat tűzbiztos betonnal leszigetelik, nos addigra annyi hiteletek lesz hogy az unokátok is azt fizetné. Nem fogja mert kilakoltatnak benneteket, kellenek ezek a szépen felújított lakások a modern kori népvándorlás résztvevőinek.Ferde szeműek, hosszú barkók, sötét ruhát és kalapot viselnek.
  Nem szeretem a fajtátokat, el vagytok lustulva azért éltek panelban mert eddig mindent a seggetek alá raktak.”
 • 158. K.T. 2011. február 23. 22:18
  „156. SP

  Teljesen jó meglátás, de igazából csak az emberi hülyeséget használja ki nálunk a képviselő, annyira nem okos hogy nagyobbat ügyeskedjen/sikkasszon.
  Épp most szavazták meg nálunk a lakók a belátásuk szerint is irreális vízórások által fizetendő többlet havi vízdíjat, a következő mondatuk persze az volt, hogy "De sokat kell fizetni..."

  Idióták, mindent kifizetnek, így a képviselő pedig nem töri magát, hisz az több munkát jelentene neki.”
 • 157. benczurt 2011. február 23. 20:53
  „131. macs 2011.02.22. 12:57 és mindehez hozzáteszem ,hogy a bedőlt hitelek nagyrésze nem paneles hitel, ha nem lakóparkos és magánházas több (esetenként 10 millios) millios hitel. Ha jól tudom most ép ezeken a hiteleken próbál segíteni a kormány. Akkor ki is a különb és ki a kényelmeseb?
  Bocs a töbiektől de "eldurrant" az agyam.”
 • 156. benczurt 2011. február 23. 20:35
  „121. gebe 2011.02.22. 07:45 Na idefigyelj te öntelt nem panellakó. Én Tápén magánházban nöttem fel és nem a kényelem ha nem a kényszer miat költöztem panelba. Mert akkor (1998-ban) nem volt más lehetőségem, hogy önálló "kéglim" legyen. Akkr még nem volt állami támogatás, kedvezményes kölcsön (amit most szív a sok magán házas mert a több millios kölcsönt nem tudja visszafizetni) ha nem amit Én és a FELESÉGEM összetudott kapirgálni, dolgozni csak azt tudtuk lakásvásárlásra fordítani. Tehát tudom milyen cserépkájhába fával begyujtani. De különben a mai családiházak töbségében ott a gáz és azzal fűtenek úgy hogy ennyit a kényelemről. Termászetesen aki sporólni akar fával tüzel a modern vegyestüzelésű kazánjába vagy a kandallójába. (ezek úgy 80 ezer forintol a "csillagos ég" összegik megvásárolhatok.)
  Különben a hozzászolásokban már szó volt és Én is mertem írni a magyar összetartásrol, párdon az összetartás hiáníárol, aminek TE jeles példáját mutatad be. Gratulálok "tipikus magyar".
  És nem kérek bocsánatot.”
 • 155. SP 2011. február 23. 10:25
  „149. K.T.
  A közös képviselet csak a nevében az.
  Mert profitérdekelt vállalkozás(!), aminek a felügyelete a közgyűlés.

  De pont ez a baj gyökere is,
  hiszen a tulaj, mint nem szakértő bízza meg az elvben(!) szakérő képviselőt.

  Tehát nem szakértő a felügyelet(!). Így szabad a rablás.

  Külső és ténylegesen szakértő hatósági felügyelet kellene!!!!!

  Vizsgálódásának célja szintén az lenne,
  mint az önkormányzati vizsgáló bizottságnak, hogy van-e, és hol umbulda. Biztos, hogy nincs nokiás doboz? Van-e vállalkozó futtatás nokiás dobozért stb? Színlelt pályáztatás? Nem kettőt fizet egyet kap akciózás történik? Családi összefonódások sarcolásra?

  Kellő felügyelettel, fele,
  harmada lehetne a közös költség. És akkor ténylegesen a közösség képviseletéről beszélhetnénk. Nem blockolnák a panelprolikat, kevesebb lenne a végrehajtás stb.”
 • 154. SP 2011. február 23. 10:06
  „148. uborka
  Igaz nem most volt
  még a gázmotoros rendszer előtt, hogyha az autómat szerelgettem és keményen meleg víz igényem volt, a legközelebbi kazánházba betelefonáltam,
  hogy
  Józsi! -dobj néhány lapáttal a meleg víz kazánba mert szeretnék rendesen megfürödni.
  Hebegett, habogott, automatika, és anyám tyúkja, de fél óra múlva rendes meleg víz volt.

  Tanulság:
  oda kell menni minden esetben, ahonnan nem akar jönni a méregdrága meleg víz.”
 • 153. SWIFTMAN 2011. február 23. 05:28
  „Ezzel csak annyi a baj, hogy ha kinyirják a kisembereket és belefojtják a költségekbe, akkor nem lesz aki eltartsa a sok ingyenélő politikust. Na akkor mi lesz velük?”
 • 152. K.T. 2011. február 22. 21:37
  „112. benczurt
  "...az önkormányzatban mind a két fö rivális párt emberei benne vannak. Ezért fölösleges itt védeni bármelyik oldalt is. Egyik kutya másik eb."
  Teljesen egyetértek.
  Másként hogyan is alakulhatott volna úgy, hogy egy volt szocialista (de inkább kommunistát írnék a módszerei miatt) alpolgármester marad egy fidesz közeli(49%) és önkormányzati(51%) cég élén?”
 • 151. K.T. 2011. február 22. 21:32
  „108. benczurt
  "Vagy az önkormányzat nem a Szegedi Polgárokért van?"
  Látom, kezd már derengeni.”
 • 150. K.T. 2011. február 22. 21:12
  „"Nem biztos, hogy nekünk kell eltartani egy dunaújvárosi céget is, nevezetesen az Alfa-Nova Kft-t! Mit keres itt Szegeden,"

  Rengeteg pénzt a fidesznek köszönhetően.
  Anno 100 millióért vették meg a 49%-ot.
  No comment”
 • 149. K.T. 2011. február 22. 21:10
  „64. csafe 2011.02.21. 14:53
  "Mivel lehet gazdaságosan kiváltani nagy okos??"

  Bár nem érzem magam megszólítottnak, de elárulhatom, hogy még egy átfolyó elektromos vízmelegítővel is feleáron hozható ki a meleg víz és a beruházás 33 m3 után már nyereséget/megtakarítást termel.

  A fűtés már kevésbé egyszerűen megoldható, hisz a "szakma" olyannyira bebiztosította magát a törvényi és önkormányzati szabályokkal, hogy szinte lehetetlen menekülni. De nem szabad az elején feladni.
  Le kell válni a rendszerről!”
 • 148. K.T. 2011. február 22. 20:24
  „56. frakk
  Nagyon jó meglátás.
  Tegnap volt lakógyűlésünk. :(
  Kiérdemelték, hogy többet ne menjek.

  Ha valaki magas közös költséget szeretne a háza lakóinak, keresse bátran a Ház és Lakásszervíz Bt-t.
  Csak ajánlani tudom.”
 • 147. uborka 2011. február 22. 18:07
  „IGEN EZ SZÉPEN HANGZIK ÜRES A ZSEBÜK.A BÜDÖS ÉLETBEN 45 FOK NEM VOLT A VIZ A LAKÁSBAN .MINDENT KITALÁLNAK.AZ IGAZGATÓ JÖJJÖN MÁR KI EGY BAZI NAGY HŐMÉRŐVEL ÉS MÉRJE MÁR MEG A VIZ HŐFOKÁT.SOHA NEM LESZ-NEM VOLT 45FOKOS VIZ, NEKÜNK PROLIKNAK MINDEGY.CSALNAK HAZUDNAK ÉS A KISEMBERT KICSAVARJÁK ANYAGILAG HÁT EZ A MI KORUPGIÓS GYÖNYÖRŰ TELE HAZUG EMBEREKKEL IS A MI HAZÁNK.IGAZ FTAINK ANGLIÁBAN KERESIK A PÉNZÜKET,HOGY IDEADVÁN ABBÓL KITUDJUK FIZETNI A HÁLAPÉNZT ÖNÖKNEK,HOGY MÉG EGY KICSIT ÉLVEZZÜK AZ ÉLETET 400 FÖLÖTT VAN MO-ON A HALÁLESET A MELEG HIÁNYA MIAT KÖSZÖNJÜK ISTEN ÁLDÁSÁVAL ÉS 3/4 ES CSIKÓS ÚRNAK,HOGY SZEGEDEN ENNYIRE SZERETNEK MINKET.MAJD ÖNÖKRE SZAVAZUNK,HA NEMFAGYUNK MEG ADDIGRA. UBORKA”
 • 146. macs 2011. február 22. 14:31
  „Elhiszem, már csak azért is mert, addig míg fel nem szereltettük nagy harcok árán a termosztátot és költség megosztót még a "bugyimat" is ráfizettem. Érdekességként, ezt követően az első elszámolásnál majd 40eFt-ot vissza is kaptam. Vagyis beruházás bőven megtérült egy éven belül.
  Amióta becsomagoltak, csak az árváltozás hatását érzem.
  Nem tudom másoknál hogy van, de csak a panaszt hallom. Amikor a részletek iránt kérdezek, nem kapok normális választ. Nem mindegy, hogy benne van a víz, vagy nincs benne, mekkora lakás, hány ember van.
  Szóval feladom.”
 • 145. johnconnor 2011. február 22. 14:23
  „macs amúgy nem felújított panel volt, és horror volt a fűtésszámla, hidd már el!”
 • 144. macs 2011. február 22. 14:17
  „Mondom, tegyük fel! Mekkora volt a lakás? Ez így nem összehasonlítható, hiszen a méret meghatározó. 2 szoba gázfűtése se annyi mint 5-é.”
 • 143. johnconnor 2011. február 22. 14:15
  „az tuti hogy én egy életre befejeztem a panel-pályafutásomat, és ajánlani sem tudom senkinek...
  remélem nem moderálják a kommentemet...XD”
 • 142. macs 2011. február 22. 14:14
  „139. johnconnor,
  nem panel reklám :-). Szerintem ennek semmi köze ahhoz, hogy az épület miből van. Mindenhol lehetnek olyan szomszédok, akik tönkreteszik a környezetüket. Láttam már olyan házat, ami avas-lakótelep szintjén volt, de egy roma sem volt a házban. Csak egy nagyon agresszív család. :-)”
 • 141. johnconnor 2011. február 22. 14:10
  „nekem nem 10ezer volt a fűtésem panelban...20-25”
160 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfő hajnali határsértők Tiszaszigeten és Röszkén

Tiszasziget - Határsértőket fogtak a szegedi határrendészek hétfőn hajnalban Tiszasziget és Röszke… Tovább olvasom