Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

2009 legnagyobb balfogásai Szegeden

Szeged - Túlzás lenne 2009-et a balhék évének nevezni Szegeden, de egy összeállításra való balfogást azért produkáltak a közélet szereplői idén is. Sokan mellre szívták a lovas szobor elmozdítását, a SZIN hangerejét, kiakadtak a Mars téri bódék ügyén, és látni akarták, aztán elképzelték a Botka-portrét.
SZIN – lehalkították

A SZIN vagy túl hangos volt, vagy nem – a szervezők szerint a megengedett határon belül voltak, az önkormányzat mérései szerint túllépték. A városvezetés mindenesetre a zárónapon éjfélre szilenciumot rendelt el a saját cége által szervezett rendezvényen. Több koncertet ezért előbbre hoztak, néhány elmaradt. Volt fellépő, aki a színpadról üzent, és volt fesztiválozó, aki észre sem vette az egészet.
A történetben érdekes csavar, hogy a bulinak kora hajnalban egyébként is vége lett volna: óriási eső zúdult Szegedre. A közösségi oldalakon, lapunk hasábjain és a delmagyar.hu kommentelői között hetekig téma volt az ügy. Még pólóterv is született csendes Szeged témában. Póló már nem.

Hol a portré?

Három, rendszerváltás utáni polgármester, Lippai Pál, Szalay István és Bartha László képmásával gyarapodott a városházán a polgármesteri arcképcsarnok. A főjegyző tájékoztatása szerint Botka László jelenlegi polgármesterről nem rendelt képet a város, mert a képsor a volt polgármesterek előtti tisztelgés – írtuk szeptember 19-én lapunkban. A szeptember 25-i közgyűlésen Haág Zalán (KDNP) elmondta, találtak a polgármesteri keretben egy 150 ezer forintos tételt, amelyet Botka László polgármester portréjának megfestésére állítottak be. A polgármester reakciója: „rólam a város nem rendelt portrét, nem fizetett ki, és nincs a város tulajdonában rólam készült portré".

Kiderült: a polgármesteri arcképcsarnok képeit nem Botka László, hanem a kulturális iroda rendelte meg. „Amikor a polgármester értesült arról, hogy róla is rendeltek festményt, annak kihelyezését azonnal letiltotta, és a képet saját költségére megvásárolta" – közölte a városháza sajtóközleményben.

Az ellenzéket annyira megihlette a dolog, hogy a Fidelitas és a Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség pályázatot hirdetett Az én Botka Lacim címmel.

Az idei SZIN – amikor még teljes volt a hangerő. Fotó: Karnok Csaba
Az idei SZIN – amikor még teljes volt a hangerő.
Fotó: Karnok Csaba

Vihar a Lófara körül

Óriási indulatokat váltott ki Szegeden a Reök-palota előtti lovas szobor elmozdítása. Bár az emlékmű alatt nincs sír, kegyeleti okokra hivatkozva a legváltozatosabb csoportok tiltakoztak a 3. honvéd huszárezred emlékművének áthelyezése ellen.

Szót emeltek városvédők, civilek, kegyeleti bizottsági tagok. A Jobbik tüntetést szervezett, a megyei közgyűlés pedig javaslatot tett: „a Kölcsey utca–Gogol utca vonalába eső közterület felújítási munkálatai ne érintsék a kegyeleti helynek számító szegedi 3. honvéd huszárezred emlékművét és a körülötte elterülő parktükröt".

Nagy Péter olvasónk levelet írt: „a huszárhősök iránti kegyeletből" egy 19 kilós kődarabot és egy rózsatövet vitt haza az építési területről (a követ elkérte, a rózsát kapta). Kegyelettel őrzi. A rózsatövet elültette. Ha nem hajt ki, ő akkor is megőrzi.

A szobrot egyébként restaurálják, a teret átépítik, az emlékmű tavasszal kerül vissza. Ugyan nem korábbi helyére, de csak néhány méterrel távolabb: az új tér közepére.

Mars téri bódék

A Mars téri piac évek óta zajló átépítésének egyik mozzanata mindenképpen érdemes arra, hogy bekerüljön gyűjteményünkbe: a bódébontás, -építés. Ismert: 2006 óta húzódik a Mars téri bontások ügye. Míg több mint 100 kereskedő elköltözött, addig 18 bódé 13 tulajdonosa nem tartotta jogosnak a bontást.

Idén november 24-én a Csongrád Megyei Bíróság kimondta: nem tűzveszélyesek a bódék, mert nem építmények. Ha nem építmények, akkor nem helyhez kötöttek, így azokat ingóságnak kell tekinteni – erre hivatkozva az önkormányzat november 29-én este az U pavilon mellé pakoltatta azokat. Mivel volt, amelyik szétesett a költözés során, ezek helyett az önkormányzat újat építtetett. Hogy ezekből árul-e valaha valaki valamit, azt nem tudni, a tulajdonosok azt csinálnak ezekkel, amit akarnak.

A kereskedők egyébként Mikuláskor Botka László háza előtt demonstráltak.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. dühös 2010. január 04. 15:46
  „Már csak 97 nap !!!!”
 • 29. Strat-n 2010. január 02. 17:50
  „Ja, akkor semmi pánik. De ha mégis vannak itt politikusok, kívánom nekik a múlt évi "bulvár" rovatot úgy általában. Abban minden van, ami még jöhet...”
 • 28. Lopland 2010. január 01. 21:47
  „gagyi (HU): Magyar tolvajnyelvi kifejezés (talán cigány eredetű). Arany jelentésben már 1782-ben megjelenik a Jablonczay-féle (vagy másként Hajdúsági) tolvajnyelvi szójegyzékben. A magyar szlengben a gagyi szó mai általános jelentése: nem eredeti, hamis, (kínai) hamisítvány, olcsó utángyártott (áru vagy alkatrész); rossz minőségű, hiteltelen, vacak (termék); igénytelen (megoldás), buhera, parasztvakítás.
  über (D): német szó, jelentése felett, nagyon, teljesen
  A BSc (Bachelor of Science) egy diploma- és felsőoktatás-típus a bolognai folyamaton belül, így Magyarországon is. A kialakult rendszer célja az volt, hogy Európán belül közös felsőoktatási rendszert hozzanak létre. Így a tanulók könnyen, különbözeti vizsgák nélkül átjelentkezhetnek külföldi egyetemekre a magasabb képzési posztokra, illetve szintén könnyebb a külföldi munkavállalás.”
 • 27. BSC 2010. január 01. 21:29
  „Lopland - Neked nem elég, hogy a ....... "megtalálta"? Miért promózod itt is az übergagyi videódat?”
 • 26. Lopland 2010. január 01. 20:50
  „moderálva”
 • 25. rolee 2010. január 01. 19:35
  „´-.-´”
 • 24. flexsnake 2010. január 01. 16:18
  „22. a krumpli a földbe való ;)”
 • 23. drbenegabor 2010. január 01. 12:37
  „A balfogások közül persze sok hiányzik, de én most nem leszek ünneprontó.
  s inkább egy újévi rigmust ajánlok nektek: BUÉK! Dr. Bene Gábor S.

  Óév, Újév!
  Ázottan s mocskosan osont el az évünk,
  köszönjük meg szépen, de több ilyet nem kérünk.
  Mikor szükségünk volt egy segítő kézre,
  számtalan gondunkat egy válsággal tetézte.
  Itt hagyott bennünket hitehagyott kedvvel,
  számos adóssággal, s sok bedőlt hitellel.
  Feri is lelépett, visszament celebnek,
  jobban meg is felel annak a szerepnek.
  Talán így a népnél nem ő lesz a hibás,
  leköszönt a Gúnár, és megjött a Libás.
  Munkahelyek szűntek, szép remények tűntek,
  BKV-és vezérek végkielégültek.
  Röpködtek milliók, ki-ki tömte zsákját,
  de nem repül a vasút, levágták a szárnyát.
  Szárnyaszegve nézünk mi is most magunkba,
  az Újévben kezdődhet majd a lázas munka.
  Új erőt kell adnunk az egész országnak,
  Jó példát mutatva a környező világnak.
  Munkát, biztonságot, s tiszta jövőképet,
  ezzel kell szolgálni majd a magyar népet.
  Ez a dolgunk idén, s ez lesz még sokáig,
  hogy fülig érjen a szánk, fülünk meg bokáig.
  msz.csongrad@gmail.com
  www.nemzetihirhalo.hu/index.php?lap=public&iro=beneg#cik”
 • 22. maradando 2010. január 01. 12:19
  „21.Strat.n
  A politikusok is szeretik egymás anyját szidni ! Miért akarsz lemaradni ennek az élvezetéről ?
  Azért mert egy-két politikus szűlési rendellenességgel, gerinc nélkűl jőn a világra még tudja honnan jőtt,és hová fogják visszakűldeni .Ezért fórumoznak,hogy mutassák a magad fajtának, tudják ők is a helyes útat.(Csak nehogy eltévedjenek.) ?.))))”
 • 21. qrumpli 2010. január 01. 06:51
  „flex te pedig a lófara után következel”
 • 20. Strat-n 2010. január 01. 04:51
  „Ha Valakiii tényleg önkormányzati képviselő akkor takarodjon a fórumról, mert a másik oldalon játszik. Itt megfáradt, lecsúszott, elszegényedett parasztok szeretnék egymás anyját szidni. Politikusoknak itt nincs helye.”
 • 19. maradando 2009. december 31. 19:22
  „Szegeden készűlt az év legjobb pízzája 2009-ben ! Én ettem meg ! :-) Ez az egy nem volt balfogás !:D”
 • 18. Tapasztalt 2009. december 31. 18:00
  „Akkor a Valakiiiiii?? Rákérdezek: Hág Zalán???”
 • 17. Túróvarázs 2009. december 31. 17:38
  „7. utazó81
  A Magyar Anna ügy 2008-ban volt. Nyugodj bele. Itt a cikk:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/magyar_anna_tagadja_a_verest/2071888/”
 • 16. TrombiFrédi 2009. december 31. 17:29
  „Az elszámított "látvány beruházások", amiknek látványos káosza magáért beszél!!!”
 • 15. Pinaman 2009. december 31. 17:09
  „Az volta balfoghas hogy egy ilyen szimpatikus nevu uriembert mint en nem avattak diszpolgarra!”
 • 14. antikos 2009. december 31. 16:55
  „Ki az a kabinet???”
 • 13. szatyi 2009. december 31. 16:41
  „-valakiiii-
  "Önkormányzati képviselőként utánajártam..." - így már értem, hogy miért ezt a nick-et választottad.”
 • 12. valakiiii 2009. december 31. 16:37
  „DÉLMAGYAR!!!!! MEGINT NEM MONDTOK IGAZAT!!! BOTKA EGYEZTETETT A MŰVÉSSZEL MÉG A KÉSZÍTÉS IDEJE ALATT IS!!!

  Miért titkolóznak a szegedi városházán?

  Amint az a ..... cikkeiből világosan kiderült, Szeged polgármestere hazudott a róla készült festmény ügyében. A szeptember 25-i közgyűlésen azt mondta: róla nem készült portré, róla nem festettek ilyet. Majd módosított álláspontján: valóban készült festmény, de azt ő fizette, nem a város.

  Önkormányzati képviselőként utánajártam a témának, minden, az ügyre vonatkozó iratot kikértem a városházán. A kiadott papírokból a következők derültek ki:

  1. A Botka-festmény megrendelésére Botka László polgármester kabinetfőnöke, Szabó Sándor kérte a kulturális irodát.
  2. A konkrét Botka-portré megfestésére Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester kérte fel a művészt.
  3. A festményt nem a polgármester, hanem a város fizette, Botka László átutalása csak négy hónappal a város teljesítését követően, a botrány kibontakozásakor, a már említett közgyűlés előtti napon érkezett meg a városháza számlájára.

  A fentiek alapján valószínűsíthető, hogy Botka László - akinek közvetlen munkatársai bonyolították a képrendelést, és aki később maga is egyeztetett a portrét festő Pataki Ferenccel - a kezdet kezdetétől tudta, hogy kabinete és helyettese mit és miért tesz.

  A polgármesteri portré kifizetésének költsége - helyesen - szerepelt a költségvetés első féléves teljesítéséről szóló beszámolóban, ám a könyvvizsgáló által záradékolt dokumentumból ezt - jogtalanul - kihúzták, mintha ki sem fizették volna! (Így persze az összes többi kifizetés - a milliós, tízmilliós tételek - hitelessége is megkérdőjeleződik...)

  Én pedig, noha már két hét telt el azóta, még mindig nem kaptam meg a botrány több, általam kért dokumentumát a városházáról.

  Lehet, hogy a városvezetésnek van még az ügyben takargatnivalója?”
 • 11. okz63 2009. december 31. 16:31
  „"5. hozzászólás maci52 2009.12.31. 13:23

  Istan éltesse az MSZP-t és képviselőit,még 4 hónapig,utána viszünk mákosgubát a beszélőre,Új cím:Mrs tér 13.
  Ferenc,Gordon,Laci,Pisti,Ildi reggelitornára sorakozó.............."

  No és ha ez mégsem teljesül, akkor a Fideszt is le fogod a rá következő választásokon váltani? :D :D :D”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kemény és szép volt a 2009-es év

Szeged - Küzdelmes, bohém, felemás – ilyen volt 2009 a megyei politika, a gazdasági, a… Tovább olvasom