Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

23 éves üllési fiú fekszik kómában Nápolyban

Üllés, Nápoly - Egy 23 éves üllési egyetmista az, aki tizenegy napja kómában fekszik egy nápolyi kórházban. A fiú édesanyja nem nyilatkozott lapunknak, annyit azonban megtudtunk: a Szegedi Tudományegyetem folyamatosan tartja a kapcsolatot az olasz egyetemmel és a családdal is.
A hónap végén jött volna haza Tamás, az a 23 éves üllési fiatalember, akit május 6-án eszméletlen állapotban találtak meg egy nápolyi bérház udvarán, súlyos sérülésekkel. A fiú azóta is kómában van. A közgazdász hallgató Erasmus ösztöndíjjal utazott ki februárban a Federico II Egyetemre féléves részképzésre egy másik, a Szegedi Tudományegyetemen tanuló társával, aki azóta hazajött. Hogy mi történt vele pontosan, arról ellentmondásosak a hírek: egyes tanúk szerint megverték, így szerezte sérüléseit. Az olasz rendőrség viszont első körben kizárta, hogy a magyar fiatalember utcai támadás áldozata lett, mivel sem pénzét, sem személyes iratait nem vitték el. Azt gyanítják, hogy egy bulin sokat ivott, és ezért leesett a ház lépcsőjén, ahol megtalálták. Hétfő reggel mindenesetre a nápolyi rendőrség hivatalosan is tájékoztatta a római magyar külképviseletet arról, hogy eljárást folytatnak az esettel kapcsolatban.

Üllésen nem sokat tudnak a történtekről, a közvetlen szomszédok is csupán a sajtóból értesültek arról, mi történt Tamással. Megkerestük az édesanyát, aki a helyi általános iskolában tanít. Mivel óráinak már vége volt, telefonon hívták fel kollégái, ám ő azt mondta, nem kíván velünk beszélni. Párja, aki a szomszédok szerint Olaszországban dolgozik, már Nápolyban van. Szállását a Tamást fogadó egyetem fizeti, ahogyan majd a fiú hazaszállítását is, ha állapota ezt lehetővé teszi.

– A nápolyi egyetem rektora, Massimo Marrelli együttérzését fejezte ki és nagyon aggódik Tamásért – téjékoztatott Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi-és közkapcsolati rektorhelyettese. Tegnap délelőtt hívta fel olasz kollégáját. Marrelli rektor sem tudja, mi történhetett, csak arra tud hagyatkozni, amit a rendőrség mond. A két intézmény közös ügynek tekinti Tamás felépülését.

13 éve ez az első eset

Az Erasmusnak köszönhetően ebben a tanévben 241 diák kapott tanulmányi ösztöndíjat, külföldi szakmai gyakorlaton pedig 55 hallgató vehet részt 110 egyetemen 24 országban, 99 városban. A Szegedi Tudományegyetem 13 éve vesz részt a programban, ám hasonló eset még nem történt – mondta el Balogné Molnár Gabriella, a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője. Az együttműködés a Federico II Egyetem és az Erasmus program között egyébként még új, idén utaztak oda először diákok.

Olvasóink írták

 • 5. Morpheus_RexXx 2011. május 18. 08:29
  „:S reménykedjünk, hogy magához tér és fel is épül... s beszélni fog idehaza (nem ott).
  Azért írom ezt, mert főként külföldi diákokat, vagy messzebről érkező diákokat környékeznek meg bizonyos kifutófiú/futár munkákkal, mivel még ismeretlen a környéken. És ha nem vállalja mert erkölcsileg határozott kiállású, sajna könnyen így jár jobbik esetben. De van, hogy "elfelejtenek" megállni a gyalogátkelőhelyen mikor a kiszemelt éppen arra tart...
  Ezt pl. ott pizzafutárkodó volt diák(ok) elmondása alapján feltételezem... illetve ha valakit érdekel a valódi arca 1-1 országnak, bőven talál dokumentum kisfilmeket is ezen témákban. Ha idegen országba megy az ember, fel kell mérni nem csak a szép oldalát, hanem a rosszabbikat is. Ezért is írtam egy cikknél, hogy igen is bátorság is kell ahhoz, hogy valaki hosszabb távra külföldre menjen tanulni v. dolgozni. Nem "gyávaságból" itt hagyja az országot ha a körülmények úgy hozzák...”
 • 4. szöszi 2011. május 17. 15:30
  „Szegedi egyetemista, Üllési lakos. Jobbulást neki.”
 • 3. FEFE 2011. május 17. 15:09
  „Ez a cikk már napok óta olvasható. Kicsit unalmas.
  Vért úgysem tudunk küldeni szegénynek, de ez már unalmas.
  Tudom rossz amikor nincs hír, de azért ezt kár így erőltetni.”
 • 2. Liberation 2011. május 17. 12:26
  „Igen, szegedi!
  Szegedi egyetemista!”
 • 1. kenguru 2011. május 17. 09:04
  „Néhány napja még szegedi volt... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert egy röntgen-képerősítőért

Szeged - Jótékonysági koncertet rendeznek kedden a Mars téri U Pavilonban. A gyermekklinika… Tovább olvasom