Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

2 millió forint is lehet a szemetelők büntetése

Szeged - Sokan rendszeresen hordanak illegálisan szemetet az újszegedi Hargitai utcai szelektív gyűjtőhöz. 39 eljárás indult a károkozók ellen. 2 millió forint is lehet a bírság összesen.

Sziszifuszi munkát adnak az illegális szemétlerakók a szegedi környezetgazdálkodásnak. Tavasszal Joób Márton újszegedi önkormányzati képviselő megelégelte az áldatlan állapotokat. Megírtuk: aktivistáik több járművet lefényképeztek, hogy bizonyítékokat szerezzenek azokról, akik csatatérré változtatják a kertvárosi szelektív gyűjtőszigetet. A szocialista politikus akkor elmondta, előfordult, hogy egy autós egy éjszaka háromszor is fordult a helyszínen.

A képviselő megtette a szükséges jogi lépéseket, a felvételeket a rendőrségnek továbbította. A városi kapitányság az ügyeket átadta a polgármesteri hivatalnak. 29 elkülöníthető ügyben kezdeményeztek szabálysértési eljárást a hulladékgazdálkodási szabályok megsértése miatt.
 

Napi termés az újszegedi Hargitai utcában. Takarítás után pár órával újabb szabálysértők újabb kupacot pakoltak le. Fotó: Frank Yvette
Napi termés az újszegedi Hargitai utcában. Takarítás után pár órával újabb szabálysértők újabb kupacot pakoltak le. Fotó: Frank Yvette


– A hatóság az eljárásokat szinte mind befejezte. Mérlegelte a cselekmény súlyát és ismétlődését, valamint a környezetszennyezés mértékét. Az elkövetőkkel szemben a jogszabályban meghatározott 1500 és 50 ezer forint közötti bírságot szabott ki – tudtuk meg a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának osztályvezetőjétől. Kósa János ennél konkrétabb választ nem adhatott. – Időközben 10 újabb bejelentés érkezett illegális hulladék elhelyezése miatt, és ezekben az ügyekben szintén hatósági eljárás indult.

– A helyzet a folyamatos komoly bírságolások, tettenérések, kamerafelvételek ellenére is elkeserítő. Az újszegediek szimpla szeméttelepnek tekintik a szelektív gyűjtőszigetet. Nagy segítséget jelentene egy újszegedi és egy szőregi hulladékudvar. Havonta közel 10 tonnányi lomot, sittet és kommunális hulladékot gyűjtünk be. Ez több millió forint közpénzt emészt fel. Az előző évekhez képest semmilyen javulás nem tapasztalható. Ráadásul lakossági nyomásra pár konténeres szelektív gyűjtőt meg is kellene szüntetni – tájékoztatott Bakacsi Zoltán, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. logisztikai csoportvezetője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Immár 11. alkalommal rendezik meg a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált - a program szeptember 2. és november 8. között várja az érdeklődőket. Tovább olvasom