Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

3D-s felvételek készülnek a fákról

Szeged - Sosem vág ki az Ativizig hasra ütve fákat, 3D-s vizsgálat térképezi fel az állagukat. 7000 hektárnyi erdő található az Alsó-Tisza vidéken, ebből a vízügy 1000 hektárt gondos gazda módján kezel.
– Az erdőgazdálkodást szigorú jogszabályok határozzák meg, ezeket alapul véve kezelünk 1000 hektárnyit az összes ártéri 7000 hektárból – tájékoztatott Kozák Péter, az Ativizig igazgatója. – Ez nagyon komoly munka, éves ütemtervek alapján haladunk, miközben vannak évről évre visszatérő feladataink is. Vagyonkezelőként kötelezettségek terhelnek: az első az élet- és vagyonbiztonság, az ezt veszélyeztető fákat muszáj kivágni. Minden egyéb munka csak ezután jöhet. Vizsgáljuk a fák állapotát, a kivágott példányokat vagy erdőket pedig újratelepítjük, évi 5–10 millió forintot csak erre költünk.

Tuskófúrógép dolgozik Deszk közelében. A régi fák helyett új védőerdőt telepítenek. Fotó: Ativizig
Tuskófúrógép dolgozik Deszk közelében. A régi fák helyett új védőerdőt telepítenek. Fotó: Ativizig

Minden évben a teljes 1000 hektárt végig kell nézni, és tenni azért, hogy az erdő ne nőjön rá a töltésre, a kidőlt fák, az általuk megfogott uszadék ne akadályozza a vízi szállítást, az aljnövényzet ne borítsa el az erdőket, és ne hátráltassa az árvízvédelmet.

 Deszki védőerdő

Egy Újszegedet védő árvízvédelmi projekt keretében, Deszkhez közeli két erdőben teljes egészében „letermelték" a régi fákat, és 50 hektáron új védőerdőt telepítenek. A projekt költségvetése 1,6 milliárd forint.

A hullámtérnek ugyanis az a „feladata", hogy a vizet és a jeget levezesse, a településeket és a szántóföldeket pedig védje az árvíztől. Az üdülőterületek – Csongrádon és Szegeden – kivételek, mivel azokat az üdülőtársaságok gondozzák.

Megtudtuk: csak úgy lehet fákat kivágni, ha a munkát állapotfelmérés előzi meg. Ebben erdészvégzettségű munkatársak segítik a munkát. Amennyiben a fák állapotát hagyományos módszerekkel nem lehet megítélni, akkor külső szakértőtől 3D-s vizsgálatot kérnek, ami nem két fillér. Ekkor derül ki például, hogy egy nyárfát milyen magasan kell elvágni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béke van

˝Csata a romvárosban˝ – ugrik föl az új hír kora délután egy internetes híroldalon. Tovább olvasom