Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

40 falugazdász lesz a megyében

Szeged – A 2014-es év átmeneti időszak az agrártámogatási rendszerben: a közvetlen támogatásokat az eddig megszokott módon fizetik ki, de már az új, decemberben elfogadott költségvetési keretszámokkal – közölte tegnap Szegeden, a megyeházán Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára sajtótájékoztatón.
Az államtitkár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a VM közös országjáró körútjának 6. állomásán vett részt és tartott fórumot a gazdáknak.

– 2021-ig fennmarad a jól bejáratott, egyszerűsített területalapú támogatási rendszer, az úgynevezett SAPS – folytatta –, amely új elemekkel egészül ki: ezek kötelező része az úgynevezett „zöldítés", valamint a fiatal gazdák támogatási rendszere. A munkaintenzív, úgynevezett érzékeny ágazatok – zöldség, gyümölcs, szarvasmarha – támogatására a jelenleginél nagyobb összeget lehet majd fordítani a következő uniós költségvetési ciklusban.

Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke az új agrárkamrával kapcsolatban hangsúlyozta: szolgáltató kamarává váltak: a tagdíjat szolgáltatás formájában fizetik vissza. Folyamatosan adják át a kamarai kártyákat, amelyekhez kedvezményes vásárlási lehetőségek kapcsolódnak. Kispál Ferenc, a NAK Csongrád megyei szervezetének elnöke hozzátette: idén év elején átvették a falugazdászokat, a 26 fős létszámot 40-re szeretnék felemelni. Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottsága kertészeti albizottságának elnöke szerint a jövőben növelni kell a „borított", fóliás termesztési területet, és akár 100 ezer új munkahely is létesülhet vidéken. B. Nagy László kormánymegbízott kifejtette: abban bízik, a választások után a megye „kilendül" jelenlegi helyzetéből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágacska, a jövő záloga

Autentikus, Szegeden felvett zenével, szórakoztató, interaktív módon mutatják be ma 14 órakor a nagyszínházban Csukás István történetét, az Ágacskát Ádám Tamás rendezésében. Tovább olvasom