Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

40 kiló étel landol háztartásonként évente a kukákban

Szegeden a kidobott kommunális hulladék 6–10 százaléka élelmiszer. A város kukáiból 1 mázsa kenyeret is össze lehet gyűjteni két nap alatt.
Magyarországon egy háztartásból évente 40 kiló élelmiszer kerül a kukákba. A legfrissebb felmérések szerint világszerte az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek egyharmadát, évi 1,3 milliárd tonnát dobnak a kukákba az emberek. Magyarországon mintegy 200 ezerre teszik azok számát, akik gyakorlatilag éheznek. Ennél sokkal több, mintegy 2,6 millió ember nem jut rendszeresen megfelelő minőségű élelmiszerhez hazánkban. Ők a minőségi éhezők. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület ezért is indította el a lakosságiélelmiszer-hulladék csökkentéséért május végéig tartó 3 hónapos kampányát Esélyt az ételnek! elnevezéssel.

A környezetgazdák tapasztalata szerint Szegeden a kidobott kommunális hulladék 6–10 százaléka élelmiszer. Fotó: Schmidt Andrea
A kommunális hulladék 6–10 százaléka élelmiszer. Fotó: Schmidt Andrea

Cseh Balázs egyesületi elnök lapunk kérdésére elmondta: egy étel kidobásával kukába kerül az előállítása során felhasznált energia és víz is. – A tudatos vásárlással és felhasználással csökkenthető lenne az élelmiszerek előállításában részt vevő eszközök károsanyag-kibocsátása is. A www.eselytazetelnek.hu oldalon erre a problémára szeretnénk felhívni a figyelmet, ahol hasznos tippeket és tanácsokat adunk például a vásárlással és a maradékfelhasználással kapcsolatban – mondta az elnök.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, rendszeresen elemzik a szegedi kukák tartalmát. Az elmúlt hónapokban kidobott kommunális hulladék 6–10 százaléka élelmiszer volt.

A Vadaspark lakópark utcáinak kukáiban rendszeresen keres kenyeret Varga István. A férfi szerint akár 1 mázsa kenyeret is össze lehet gyűjteni két nap alatt a kukákból. – A kenyér nagy része emberi fogyasztásra is alkalmas, de én csak az állataimnak gyűjtöm. A kecske még a letisztított penészes kenyeret is megeszi. Mivel a nyugdíjamból nem igazán telne még az állatok etetésére is, az ételük egy részét a kukából szoktam kiszedni. Mindenfajta élelmiszert találni bennük, amelyek közül csak a húsokhoz nem nyúlok – mondta a férfi.

Olvasóink írták

 • 10. öregvegyész 2012. március 13. 11:54
  „Ez egy igazán DM gondolkodádSsa jellemző jó Téma . A tisztelt munkatársak kidobáéásával hogy aállunk? Mi legyen azzal amit már nem szabadna nekünk eladni?. Mi egy megsebesített cicát hoztunk haza amikor a legnagyobb hó volt. A kazánházban tartottuk. Ma már szép és egészséges csak fél. ?Mi legyen azzal amit ő sem eszik meg? Azt hiszem nincs olyan háztartás ahol jelen körülmények között ne keletkezne hulladék. Mondja meg a cikk írója , vagy a magasságos szerkesztő:mit kellene tenni? Ha épkézláb megoldást tud javasolni tegye, ha nem hallgasson mint a sír. Avagy állítson fel a város egy kuka-búvár hívatakt és büntesse meg azokat akik a bélszín maradékot kidobják. Ez erkölcs. Ami ma nem divat.”
 • 9. GondaIstván 2012. március 12. 18:13
  „Nálunk kialakult egy hierarchia. Amit meghagy a család, azt eszem én. Amivel már én sem bírok (mert tényleg romlott), azt megkapja a kutya és a macska. Ami már nekik sem kell (pl. narancs- és banánhéj), az megy a komposztra, de a kukába semmi szerves.”
 • 8. kvendi 2012. március 12. 18:12
  „Nem teljesen a cikkhez tartozik, de következményei igen...(SZERINTEM)...!
  A lakótelepeken is minden lépcső házban válogattatni kellene már a szemetet(minimum:öt felé)...1990-ben a nürnbergi barátnőm rám szólt, hogy nem jó helyre dobtam a csirke csontokat, egyebeket...!
  A másik:
  Nyáron legalább reggel vinnék le a panel lakótársak a szemetet- különösen az étel maradékot, mert éjszaka, nyitott ablak mellett...NAGYON NEHÉZ ALUDNI . a negyed óránként jövő kuka nyitogató, sörös dobozokat összetaposó..., szemét között HANGOSAN kotorászó ...csörömpölő,egymással vitázó...,kiabáló,zajongó - általam nem tisztelt - éjszakai guberálók miatt...!
  Persze rögtön hozzátéve a nappal jövő guberálókkal semmi bajom...!
  A város VEZETÉSE ( legalább) NYÁRON, éjszaka megtilthatná az éjszakai guberálást...higiéniai és az ezzel járó zajongás miatt...,( ha már a válogatást nem akarják, tudják bevezetni)..., ugyan vannak "szigetek" ahová ellehetne vinni a különböző típusú szemetet, de a kényelem nagy úr...!
  (JA IGE...,ÉN juszt se veszek légkondit -zaj kizárására -, hogy rövidre zárjam az ötletelőket...!)”
 • 7. Lámpion 2012. március 12. 15:18
  „Amennyiben három fős háztartásokkal számolunk, akkor 3-4 deka a kidobott élelmiszer személyenként, naponta.
  Ez lehetne kevesebb is, de szerintem súlyra jóval a 10% alatt van, inkább az 5% közelében.
  Ez más kategória, mint a cikkben szereplő 33%-os pazarlás.
  De már hozzászokhattunk, hogy bármit csinálunk, a végén úgyis rajtunk csattan az ostor!”
 • 6. GondaIstván 2012. március 12. 14:57
  „3. csigusz1989: "Még a dolgozók se vihetnek! "
  Az uniós csatlakozás óta a közétkeztetési ételmaradék veszélyes anyagnak számít. Még disznónak sem lehet adni, nem hogy embernek. Megy a megsemmisítőbe. No ez a pazarlás!”
 • 5. szandokán 2012. március 12. 14:47
  „75 százalékban a gazdagék dobálják ki a kaját.”
 • 4. alfa258 2012. március 12. 13:23
  „Na ezt azért nem kell elhinni! Ez megint annak a prezentálására szolgál, hogy lám mégis milyen jól élünk! Persze kerül olykor kukába élelmiszer, de az már azért mert gyorsan romlandó kategória és a hitvány minőség miatt! Ajánlották már a tücskök bogarak férgek fogyasztásának lehetőségét - itt Mo-n volt egy nem éhező ötlete -, tehát jön a tavasz és nyár, lehet enni ezeket is. A vadgalambokat le kell vadászni - úgy is sokan vannak már - és két legyet egy csapásra, kaja is, és nem piszkol többé a madár!! (Ha netalán ezt javasolná egy képviselő, nem én tanácsoltam ám neki)”
 • 3. csigusz1989 2012. március 12. 13:16
  „Arról már ne is beszéljünk, hogy naponta ennyit dobnak ki például a SuliHostnál hanem többet! Még a dolgozók se vihetnek! Ennyit erről, tiszta szégyen ami itt megy!”
 • 2. GondaIstván 2012. március 12. 12:36
  „1. t680822g: Ősztől tavaszig működtetnek szegénykonyhát az alsóvárosi ferencesek. Ott legalább napjában egyszer jól lehet lakni főtt étellel.”
 • 1. t680822g 2012. március 12. 11:58
  „Érdekes, mi gyakorlatilag éhezünk... Akkor menjünk kukázni? Hamis ez az országimázs fényező jellegű cikk...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brack bíró – tüllszoknyában

Újabb groteszk figurával kápráztatja el a közönséget a kisszínházban Jakab Tamás, aki a szigorú Brack bíró szerepében tüllszoknyácskában biciklizik be a színpadra. Tovább olvasom