Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

50-en élnek közvilágítás és pontos cím nélkül Öthalmon

Szeged - Hiányolják a közvilágítást és az utcanévtáblákat a szegedi Öthalmi gazdaság lakói. Egyikük, Szabó Anikó szerint körülbelül 50-en élnek azonos címen a város peremén. A terület önkormányzati képviselője segítene, de nem tud mit tenni, mert az érintett rész magántulajdonban van.
Tanácstalanságában fordult szerkesztőségünkhöz Szeged külterületéről, az E5-ös út 163-as kilométertáblájánál lévő Öthalmi gazdaság nevű telepről Szabó Anikó. Két olyan hiányosságról számolt be, amelyek megnehezítik a családjában és a környezetében élők mindennapi életét.

– Tavaly nyáron kicserélték nálunk a villanyoszlopokat, és ezzel megszüntették a közvilágítást. Aki este jön haza a munkából, fél a sötétben botorkálni. Négy villanyoszlopról van szó. A lakótársak közül néhányan már érdeklődtek a szolgáltatónál, de érdemleges választ nem kaptunk – fogalmazott Anikó, akit kedden látogattunk meg otthonában.

A közelben a sztráda, a civilizáció mégis messze van. Fotó: Schmidt Andrea
A közelben a sztráda, a civilizáció mégis messze van.
Fotó: Schmidt Andrea

45 éve élnek az egykor még szolgálati lakásként funkcionált házban, jelenleg édesanyjával, Szabó Antalné Bözse nénivel és gyermekével lakik a város peremén.

Mint elmondta, 18 család, nagyjából 50 ember osztozik a korábban gazdaságként funkcionáló területen. Mindnyájan ugyanarra a címre: Szeged, Külterület 7-re vannak bejelentve. – Fontos lenne, hogy utcanévtáblával vagy valamilyen módon megkülönböztessenek minket egymástól. Amikor kihívtam az orvosi ügyeletet a gyerekemhez, az utcán vártam őket, és zseblámpával köröztem, de először nem vettek észre – számolt be a kellemetlen élményről Anikó.

Meg kell rendelni

Az EDF DÉMÁSZ Zrt. Kommunikációs Csoportjának válaszából kiderül: „az átépítés előtt ezen a területen egy magántulajdonban (Szegedfish Kft.) lévő kisfeszültségű hálózat üzemelt saját térvilágítással együtt. A hálózat átadása és átépítése során a beruházó nem rendelte meg a közvilágítás kiépítését. A közvilágítás-szolgáltatás kiépítését az önkormányzat kezdeményezheti, megbízást adhat annak üzemeltetésére. A területre vonatkozóan ilyen tárgyú megkeresés nem érkezett hozzánk. Amennyiben megrendelést kapunk a közvilágítás kiépítésére és üzemeltetésére, azt örömmel teljesítjük".

A rokkantnyugdíjas nő szerint jó, hogy megépült körülöttük az M43-as autópálya és egy bevásárlóközpont, de nem érti, hogy ott, 500 méterre tőlük miért lehet közvilágítás és pontos cím, ha náluk nincs. A postaládák a tanyavilághoz hasonlóan az utcán állnak, a házakhoz vezető utat pedig a „nyugdíjasok kapargatták össze". Kalassai László, az egyik szomszéd szerint a vezetékes víz, amely az egyik közeli cég 200 méter mély kútjából származik, nem igazán jó minőségű.

– A helyközi járatok sűrűségével nincs gond, de akadnak olyan sofőrök, akik direkt nem állnak meg a kijelölt megállóban. Akik Szegedre járnak dolgozni, azok zömében autóval közlekednek – mesélte Anikó, aki szinte csak a klinikára szokott bebuszozni a belvárosba.

Az Öthalmi gazdaságnál jelenleg műszertesztelő cég, raklaplerakat és gabonakutató működik. A terület Kiskundorozsmához tartozik. A körzet önkormányzati képviselője előtt nem ismeretlen az öthalmiak közvilágítással kapcsolatos problémája.

– Valóban fontos lenne, hogy az ott élők ne sötétben botorkáljanak. A szegedi városüzemeltetési irodát és az EDF DÉMÁSZ Zrt.-t is megkerestem az ügy megoldása érdekében. Alapvető probléma, hogy az érintett terület magántulajdonban van, és nem találtunk a közelben olyan részt, ahol oda tudnánk vezetni a közvilágítást. Javasoltam a lakóknak, hogy szereltessenek fel mozgásérzékelő lámpákat. Ehhez külön villanyórát kellene kialakítani, a költségeket pedig ők fizetnék – mondta el Mihálffy Béla. – Az utcanévtábla hiánya miatt még nem fordultak hozzám, de azt gondolom, ehhez is a tulajdonviszonyokat kellene először rendezniük – fűzte hozzá a képviselő.

Olvasóink írták

  • 2. újratöltve 2012. január 19. 18:59
    „A hálózat átadása és átépítése során a beruházó nem rendelte meg a közvilágítás kiépítését???? És tessék mondani, hogy kapott enélkül engedélyt? Mihálffy Béla kinek-minek a képviselője? A pártjának?”
  • 1. klj-54 2012. január 18. 19:07
    „Az önkormányzat miért is nem lép?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós hatalmi játszma Bakson

Katasztrofális, bosszantó, kiábrándító – így jellemezték a helyiek a baksi helyzetet. Az időközi választás előtt a falu két részre szakadt. Tovább olvasom