Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

60 éve segítenek tűzben-vízben

Balástya - Hatvan éve van Balástyának saját tűzoltósága. Az önkéntesek egyedi módon szolgálnak: mobilon riaszthatók, és körtelefon után rohannak a laktanyába, ha segíteni kell. Így is hamarabb érnek a helyszínre, mint a hivatásos szegedi egység, ez pedig akár milliós értékek megmentését jelentheti egy tűzesetnél.
Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepli a Balástyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Kevesebb mint egy évvel azután, hogy a település önálló községgé vált, már saját tűzoltósággal rendelkezett, és azon kevés falvak közé tartozik, ahol meg is őrizték. Ez sokat jelent az itt élőknek: egy tűzesetnél milliókban mérhető minden perc.

Ült és imádkozott

Amikor a legemlékezetesebb esetükről kérdeztük, a parancsnok nem sokáig gondolkozott. – Egy kisteleki tanyára mentünk: a szárazságban egy néni szemetet égetett, de a lángok továbbterjedtek. A helyszínre érve láttuk, hogy próbálta a kútból mert vízzel oltani, de nem bírt vele. A házban találtuk meg: az előszobában ült, és imádkozott. Látszott rajta, hogy feladta a reményt. Aztán felnézett, és megpillantott bennünket. Látni azt az arcot és a megkönnyebbülését – az ilyen pillanatokért érdemes csinálni.

– Szeged vonulási ideje 20 perc. Mi a riasztástól számított 5–7 percen belül el tudunk indulni – mondta el Virágh István parancsnok. Igaz, a hivatásos tűzoltók másfél percen belül indulnak – de a balástyai önkénteseknek egyedi módszerük van. A laktanyában nem tartózkodik senki. Ha riasztás érkezik, körtelefon megy az ügyeleteseknek, akik rohannak az autóhoz. Beleugranak az ajtók mellé kikészített ruhába, és már indulnak is. – További előnyünk, hogy ismerjük a tanyavilágot is, így nem veszítünk időt azzal, hogy a helyszínt keressük – tette hozzá a parancsnok.

A balástyai tűzoltóságnak külön hívószáma van – egy mobilszám –, de a 105-re érkező segélykéréseket is továbbítják nekik. Minden esetben érkezik az állami tűzoltóság is Szegedről – ha kell, segíteni, ha már nincs dolguk, akkor csak jegyzőkönyvezni. Tavaly 42 esetben segítettek: a belvízzel valamivel több dolguk volt, mint a tűzzel.

Az egyesület 1951-ben 6 fővel alakult. Akkoriban a lajtos fecskendőt ló vontatta kocsival vitték a helyszínre, a tagság pedig kerékpárral ment utána. Azóta 4 autó szolgálta már a balástyai tűzoltókat, születésnapi ajándékként pedig hamarosan kapnak egy újabbat. Ez még a parancsnok házának udvarán áll, várhatóan márciusra áll munkába. – Jelenleg ketten tudnak csak a kocsin utazni. Az új járművel hat tűzoltónak van hely – mondta el Virágh István.

Virágh István parancsnok átadja a stafétát. Fotó: Karnok Csaba
Virágh István parancsnok átadja a stafétát.
Fotó: Karnok Csaba

A balástyai önkéntes tűzoltók jelenleg 29-en vannak. Köztük négyen hivatásos tűzoltók is, egyikük pedig már nyugdíjba vonult az állami állományból. Tőlük tanulják a szakmát a többiek. – Utánpótlásban nincs hiány, most is van két jelentkezőnk – büszkélkedett a parancsnok, aki saját tisztségéről is szeretne már lemondani, fia javára. Ő is az apjától örökölte, a mai tisztújításon pedig továbbadná a fiatalabb generációnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi lehet az év orvosa

Az év orvosa közönségszavazás nagy esélyese a szegedi sebészeti klinika adjunktusa, Paszt Attila. Tovább olvasom