Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

80 liter alatt a Föld körül

Szeged - Blaskovich Ákos és Csák Attila kísérletet tettek arra, hogy vitorlás jachtjukkal megkerüljék a Földet, kevesebb mint 80 liter dízelolaj felhasználásával. A kitűzött cél nem valósult meg, az út mégis eredményes volt. Blaskovich Ákos a közelmúltban egy energiatakarékossági rendezvény vendége volt Szegeden.
A környezettudatosság jegyében indított expedíció Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül című regényére „rímel". Míg ebben az utazás időtartama volt a tét, Blaskovich Ákosés Csák Attila az út alatt elhasznált energiamennyiségre volt kíváncsi. Céljuk, hogy a lehető legkevesebb fogyasztással, a természeti lehetőségek kiaknázásával tegyék meg a 25 ezer tengeri mérföldet, azaz körülbelül 45 ezer 750 kilométert. A kétéves felkészülés alatt nagyrészt a Tempest nevű vitorlás teljes átépítésével foglalkoztak. Napelemeket, szélkerekeket, víztisztító berendezéseket szereltek a hajóra, bemutatva ezzel, hogy a modern technológia összeegyeztethető a természettel annak károsítása nélkül. 2011. szeptember 11-én indultak el Horvátországból, a kremiki kikötőből, és majdnem egy év elteltével, augusztus 20-án tértek haza.

Blaskovich Ákos %_és <a href=Csák Attila" src="http://www.delmagyar.hu/80_liter_alatt_a_fold_korul/cikk/232/2312265/2.jpg">
Blaskovich Ákos és Csák Attila
A Föld megkerülése végül nem sikerült az eredetileg tervezett útvonalon, Ausztráliából, Bundaberg városából kénytelenek voltak hazatérni az Indiai-óceán hajózhatatlansága miatt. Kalóztámadásokat jelentettek Madagaszkár északi partjától egészen a Maldív-szigetekig, az errefelé hajózóknak nemcsak az értékeik, az életük is veszélyben lehet.

Blaskovich Ákos azonban így is eredményesnek értékeli az expedíciót. – Teszteltük az új technológiákat, a rendelkezésünkre álló adatokból már pontos képünk van ezek felhasználhatóságáról. Így is majdnem 40 ezer kilométert tettünk meg, tulajdonképpen elértük azt, amit szerettünk volna.

A hajós külön kiemelt egy mozzanatot, ami szerinte magyarázza, hogy miért kell óvnunk környezetünket. 200 méterre voltak egy zátonytól, mikor hat delfin bukkant fel, és körülbelül 10 fokkal kimozdították a vitorlást az eredeti irányból; a hajó így elkerülte a zátonyt. – Annyira intelligensek ezek az állatok, hogy óriási hiba lenne elvenni tőlük az életterüket – mondta Blaskovich.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babasarok a pékségben

Átadták az ország első családháló pontját. A szegedi Lipóti Pékségben november végén nyílt babasarok. Ezt egészítette most ki az egyik internetes oldal egy babakonyhával. Tovább olvasom