Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

960-an várnak vesére - külföldről is szabad lesz a szervek útja

Csongrád megye - Jövő év elején teljes jogú Eurotransplant-taggá válhat Magyarország – már folynak az egyeztető tárgyalások. Negyven szív, húsz-húsz tüdő és máj és közel ezer magyar vesebeteg számára nyílnának ezzel új lehetőségek: 10 helyett 120 milliós populációból számíthatnának megfelelő donorszervre.
Már folynak a tárgyalások annak érdekében, hogy Magyarország jövőre teljes jogú tagja lehessen az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervelosztó szervezetnek – jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Hazánk január óta társult tag – ez az átmeneti állapot minden esetben megelőzi a csatlakozást. Az elmúlt közel egy évben a csak azok kerülhettek fel a nemzetközi listára, akik halaszthatatlan szív- és májátültetésre vártak, azok a vesebetegek, akiknek kiemelten magas ellenanyag-termelésük miatt nehezen lehet beültethető szervet találni, illetve a gyermekek.

Szenohradszky Pál
Kollégánk, Tímár Kriszta és Szenohradszky Pál főorvos.

Dorozsmai család kezdeményezte a csatlakozást

A csatlakozási tárgyalások kezdeményezése egy kiskundorozsmai családnak köszönhető. A hétéves Illés Máté 2010-ben már egy éve várt hiába új szívre, műszívkezelése pedig európai adatokat nézve is rekordideje tartott. Ha hazánk részese lett volna valamely nemzetközi szervezetnek, Máté a transzplantációs lista első helyén szerepelt volna az egész kontinensen, így viszont a lista legalján állt a neve. Édesapja, Illés Tibor ezért e-maileket küldött az egészségügyi államtitkárnak, a miniszternek, valamint a 22 európai parlamenti képviselőnek, illetve az egészségügyi bizottság 21 tagjának. Arra kérte őket, hogy minél hamarabb hozzanak döntést arról, hogyan vegyen részt Magyarország a nemzetközi szervcserében, és ezzel adjanak esélyt az ő kisfiuknak is. Bár Mátét azóta hazai donornak köszönhetően megműtötték, a tárgyalások elindultak, és hamarosan eredményesen véget is érnek.  

– A legtöbbet a szívbetegek profitáltak az átmeneti tagságból, de a vesebetegek közül is húszan felkerültek a nemzetközi listára, közülük négyen Dél-Magyarországról – mondta el Szenohradszky Pál, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályának főorvosa. – Ők azok, akiknek a 10 milliós Magyarországon meglehetősen kevés eséllyel találunk beültethető vesét, hiszen hiperimmunizáltságuk miatt még a megfelelőnek tűnő szervet is kilöki szervezetük. Számukra hatalmas esélyt jelent, hogy immár 120 milliós populációból remélhetnek donorszervet – tette hozzá a főorvos.

Szeged eddig nem kapott egyetlen szervet sem az Eurotransplanttól, és innen sem küldtek külföldi beteg számára, itteni betegeken tehát nem segített az átmeneti tagság. A jelenlegi állás szerint azonban a jövő év első felétől már nemcsak speciális esetek kerülhetnek fel a nemzetközi várólistára, hanem minden szervátültetésre váró beteget ott tartanak majd nyilván. Számukra innentől kezdve nemcsak hazánkban, hanem a többi tagállamban – Ausztriában, Belgiumban, Luxemburgban, Németországban, Hollandiában, Horvátországban és Szlovéniában – is keresik a megfelelő szervet. Leidenből irányítják a rendszert, amelynek lényege, hogy fő szabály szerint a szerveket helyben használják fel. Ha azonban teljes antigénegyezés van egy külföldi beteg esetében, kötelező azt elküldeni neki. Az ország pedig ezért cserébe legközelebb kap egy másikat, hogy az egyensúly megmaradjon.

– Nem lesz tehát több transzplantáció, de minőségi javulás következik be a beültetett szervek tekintetében, ráadásul a várakozási idő is jelentősen csökkenhet – fogalmazott Szenohradszky Pál.

Májátültetésre nagyjából 40, szívre 20, tüdőre ennél valamivel kevesebb betegnek lenne jelenleg szüksége. Vesére 960-an várnak Magyarországon – közülük 160 dél-alföldi. Átlagosan 3 év telik el, mire elvégzik egy betegen ezt a műtétet, és ez nem gyorsul fel jelentősen a csatlakozással sem. – A megoldás mindenképpen az élődonoros transzplantáció lenne – hangsúlyozta a főorvos. – Ennek aránya az Egyesült Államokban mintegy 50 százalék, nálunk csupán a beültetések 20 százaléka ilyen.

Olvasóink írták

  • 2. tol 2012. október 30. 19:45
    „egy embert azzal terhelni, hogy adja át a szervét - még az oly hőn szeretett családtagjának is -, nem tartom etikusnak.”
  • 1. Mike3 2012. október 30. 13:35
    „"Számukra hatalmas esélyt jelent, hogy immár 120 milliós populációból remélhetnek donorszervet "

    Ez csúcs! Na és hogy áll a szállításra szánt pénzügyi keret?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan ellenőrzik a szegedi temetőket

Összehangolt akcióval készül a halottak napjára a rendőrség, a polgárőrség, a városőrség és a közterület-felügyelet Szegeden. Tovább olvasom