Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Túlsózzuk az ételünk, nehezítjük az életünk

Csongrád megye - Háromszor-négyszer több sót fogyasztunk a megengedettnél – derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből. Legtöbben meg sem kóstoljuk az ételt, mielőtt vad mozdulatokkal teleszórjuk. Pedig egészségünk megőrzése érdekében fontos lenne rossz szokásunkon változtatni.
– Direkt figyelem a vendégeket, az a tapasztalatom, hogy minden harmadik-negyedik közülük kóstolás nélkül megsózza az ételt – hallottuk Frank Sándor mesterszakácstól, a Fehértói és a Roosevelt téri Halászcsárda tulajdonosától, akit a „Megnézheted magad!" című, az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére indított kampány kapcsán kérdeztünk.

Hazánkban a felnőtt lakosság közel kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A megbetegedési és halálozási statisztikák élén a táplálkozással összefüggő szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések állnak. A kampány az egészségtudatos táplálkozás fontosságára, a túlzott só-, cukor- és zsírbevitel káros hatásaira hívja fel a figyelmet. A programhoz éttermek is csatlakozhatnak: egy fővárosi vendéglátóhely például mindennap készít kalóriaszegény menüt, az étlap alján pedig feltüntették, a vendégnek mennyit kell kocognia, bicikliznie, hogy ledolgozza az ebédet. Ezenkívül a sótartókat nem helyezik ki az asztalra, csak külön kérésre bocsátják az asztalnál ülők rendelkezésére.

Előbb azonban felhívják a figyelmüket a túlzott sófogyasztás káros hatásaira. Frank Sándor szerint kényes kérdés regulázni a vendéget, ám valóban fontos lenne tudatni velük: helyes táplálkozással is tehetnek az egészségükért.

Csak csínján a sóval! Fotó: Karnok Csaba
Csak csínján a sóval!
Fotó: Karnok Csaba

– Ha már sót fogyasztunk, mindenképpen olyat vegyünk, ami nem tartalmaz káliumot – tanácsolja Losoncz Tímea dietetikus szakember, akitől megtudtuk: a káliumos só egészségkárosító hatása bizonyított. Szívbeteg felnőtteknél akár szívmegállást is okozhat, a gyerekek pedig ingerlékenyebbek lesznek tőle. Valódi, tiszta konyhasót, vagyis kálium-kloridot viszont kizárólag gyógyszertárakban lehet kapni.

Nemcsak a táplálkozási, hanem már a vásárlási szokásainkon is érdemes változtatni: írjunk bevásárlólistát, céltudatosan csökkentett sótartalmú élelmiszereket keressünk. Ha hat E betűnél többet látunk a termék összetevőinek felsorolásában, válasszunk másikat.

Megdöbbentő adatok

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések az összes halálozás 50 százalékáért felelősek. Magas vérnyomással pedig több mint 2 és fél millió ember küzd.

Losoncz Tímea szerint nincs egészségtelen étel, csak rosszul összeállított étrend: törekedjünk arra, hogy ha mégis elcsábulunk, és kevésbé egészséges ételt választunk, együnk mellé valami egészségeset is. Kisgyerekes szülőknél például nagy kérdés: „Egyen-e a gyerek gyorsétteremben?" Ha nem engedjük, hogy túl gyakran hamburgert majszoljon, és a menü helyett salátával kérjük a szendvicset, az agyonsózott sült krumpli nélkül, akkor néha ez is megengedett.

Nemzeti sócsökkentő program

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felméréséből kiderült: a magyar lakosság sófogyasztása minden életkorban jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket: a férfiak átlagos napi sóbevitele 18 gramm, a nőké 14 gramm, pedig a megengedett érték felnőtteknél maximum 5 gramm, gyermekeknél 3 gramm naponta. A Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része – hazánk 2010-ben – csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz, amelynek lényege, hogy minél több élelmiszer sótartalmát csökkentsék.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. jozko 2011. április 02. 20:35
  „Káros e a só , vagy sem:
  Virágzik a "sóbiznisz".....”
 • 20. öregvegyész 2011. április 02. 14:39
  „Frank Sándor a szakértő? Nem szégyelli magát az ujság? Mondjam,hogy mihez ért? Talán kitalálható!”
 • 19. öregvegyész 2011. április 02. 14:32
  „El vagyok képedve! Egy dietetikus azt mondja,csak gyógyszertárban vásároljunk pro anal NaCl-t Nem hallott még a szervezet ionegyensúlyáról? A Na/K ionarányt szabályozó rendszerekről? K-R-ről mint gyógyszerről? Az ioncsatornákról? Ca- ion alapvető szerepéről a magas vérnyomás kezelésében? Adja vissza a diplomáját azonnal és menjen el füvet nyírni.Eddig süllyedtünk? A DM egy egészség-károsító kiadvány lett. Nagyon óvok mindenkit,hogy orvosi cikkeit hitelesnek vegye!”
 • 18. seawasp 2011. április 02. 14:31
  „Magyarországon az ősi sómonopóliumot idegen kezekbe adták az idegenbérencek.

  http://www.nemzetihirhalo.hu/index.php?lap=public&iro=karcsi#cikk”
 • 17. seawasp 2011. április 02. 12:16
  „Az biztos, hogy káros a sok só - apám is szerette a felvágottakat, és halála után 3x-os volt a vérében só! -, és valaha hallottam, pl. 100 gr. felvágottban annyi a só, ami egy ember heti adagja lehetne! Sok zöldség - úgy járhatunk mint kisnyúl: nagy fülek, és pici farok! :-D - ill. óvatosan a felvágottakkal!”
 • 16. Lucia 2011. április 01. 23:43
  „Érdemes elmenni valamelyik nagyobb boltba, megnézni a só ajánlatot. Ha valaki elolvassa a különböző SÓK dobozára (zacskójára) írt összetevőket, leesik az álla! Mi mindent etetnek meg velünk a NaCl helyett!
  Ez itt nem a reklám helye, de Szegeden az egyik A betűvel kezdődő (di-re végződő) üzletláncban (csak egy bolt található belőle a városunkban) kapható Romániából behozott só, melyen az szerepel: 98% NaCl-t tartalmaz! Ilyet kell venni, fantasztikus áron: 29 Forint kilója! /Én úgy tudom, patikákban már tilos élelmiszert árulni. Így só sem kapható./”
 • 15. Lucia 2011. április 01. 23:35
  „A só kell, a só jó dolog, a só-fogyasztás egyfajta védőfaktor, gondoljunk csak a sóbányákban kialakított gyógyhatású barlangokra! A természetben előforduló NaCl többletet a vesénk lekezeli, de a KCl-el szemben teljesen védtelen! (Az elítélteket káliumkloriddal végzik ki az USA-ban!!!)”
 • 14. Lucia 2011. április 01. 23:27
  „A só NaCl ! Se több, se kevesebb ! Van még egy szabvány is erre, a só-szabvány, ami kimondja, hogy közvetlen étkeztetés céljára használatos sónak minimum 97% tiszta NaCl-t kell tartalmaznia ! SEMMI KCl! Ezzel szemben szinte minden só KCL-el kevert!”
 • 13. Jozsoci 2011. április 01. 22:00
  „Itt komoly zavar van . A konyhasó az nátrium-klorid, nem kálium-klorid. Legalábbis negyven éve, mikor én tanultam, még úgy volt. Lehet, hogy a rendszerváltással ez is megváltozott? Vagy az én agyam ment el a sok sótól.”
 • 12. pirochatechin 2011. április 01. 20:22
  „A tengeri só ugyanolyan, mint bármely más só, sőt, a bányászott só is tengeri tkp, mert az egykor kiszáradt tengerek heyén alakulnak ki a sótelepek.
  Olyanról még nem hallottam, hogy kálisót raknának a sóhoz, inkább kálium-jodid lesz az, mint ahogy valaki már írta itt. Az meg nem annyira kerülendő, mert a pajzsmirigynek szüksége van a jódra. Mellesleg káliumra is szüksége van a szervezetnek bizonyos mennyiségben. De biztos lehet jódozatlan sót is kapni, ha valaki nagyon keresi.”
 • 11. online 2011. április 01. 19:19
  „Mármint a nálunk kapható...”
 • 10. online 2011. április 01. 19:18
  „A tengeri só e tekintetben mennyire milyen?”
 • 9. queenmargareth 2011. április 01. 14:42
  „azt a mindenit, mikor én írtam, hogy a bolti áruk nem azok aminek megközelítőleg leírják, jól lecsesztek, hogy ez Unio, és nem káros”
 • 8. cumania 2011. április 01. 13:51
  „A só egészséges, nélkülözhetetlen! Amit ma sóként árulnak, az nem só! Nem csak a norbi-só káros, hanem a bolti só is tele van kálium-kloriddal, amiatt leszünk betegek! Tudatosan mérgeznek bennünket, a jó gyógyszeripar meg majd "meggyógyít", közben jól meg is gazdagszik... Úgy hallottam, hogy betiltották a gyógyszertárakban a só (NaCl) árusítását... no comment...”
 • 7. csendesen 2011. április 01. 13:27
  „Ez így igaz a túl sok só borzasztóan tönkreteszi a szervezetet. De abban az esetben, ha valakinek már a leghitványabb E betűkkel teletömött élelmiszer megvétele is nagy gond, mit csináljon? Ez következik abból, hogy az élelmiszer árak európai szinten vannak ( vagy magasabbak ) a fizetések viszont az ottaniak tized-nyolcad része. Erre mi a megoldás? Erről soha senki nem cikkezik vagy urambocsá nem nyilatkozik ( természetesen az azonnali pozitív megoldásra gondolok ).
  Az 1970-es években Finnország vezető helyen volt a szív-érrendszeri halálozás terén. Ott a kormány tényleg véresen komoly problémának érezte ezt és tett is érte. De messze nem így.”
 • 6. maz 2011. április 01. 13:26
  „Ezek mind szép dolgok védjük egészségünket sokáig élhetünk de ha sokáig élünk miből tartsuk el magunkat addigra annyi bőrt lehúznak rólunk hogy fenntartani magunkat lehetetlen és jön hogy azok az ínegyelő nyugdíjasok”
 • 5. favágó 2011. április 01. 13:06
  „Évek óta a patikában veszem a sót! Nekem nem kell Norbi updét 50 %-os mérgező sója!”
 • 4. frakk 2011. április 01. 13:04
  „Ha túlsózzuk az ételeinket, gyorsabban vissza tudunk szokni a tengeri életre. A sós környezet nem jelent majd problémát”
 • 3. mbuza 2011. április 01. 12:54
  „Kiegészítésképpen a cikkhez:a konyhasó legjobb tudomásom szerint nátrium - klorid, adalékanyagként pedig raknak hozzá jódhiányos panaszok elkerülésére kálium-jodidot... ezek szerint ez pl. kifejezetten károsító:)”
 • 2. avarua 2011. április 01. 12:46
  „A helyzet az,hogy már a bolti husárúk,mint a felvágottak zöme-túlsózott! A felvilágosító munkát náluk kellene kezdeni.Bizonyos % fölötti sótartalom esetén az áru forgalmazását meg lehessen tiltani!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Solymosi Frigyes, a legismertebb magyar kémikus

Öröm számára a kutatómunka: bár március 30-án lett 80 éves, a nála fiatalabbakat megszégyenítő lendülettel dolgozik Solymosi Frigyes akadémikus. Interjú. Tovább olvasom