Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A digitális világ analóg hiánycikkei

Szeged - Bár gyorsan hódít a digitális technika, ma is sokan ragaszkodnak a régi, hagyományos, analóg eszközeikhez; mp3, memóriakártya és laptop helyett kazettás magnóra, írógépre, indigóra, itatóspapírra esküsznek. Egyre nehezebb ezek beszerzése.
Olvasóink telefonjaiból is kitűnik: sokan vannak, akik számára gondot jelent, hogy nem kívánnak átállni az analógról a digitális technikára, ugyanakkor egyre nehezebben szereznek be olyan hagyományos cikkeket, mint az írógépszalag, a magnókazetta, az indigó vagy az itatóspapír.

– Évtizedeken át írógéppel dolgoztam, annyira megszoktam, hogy már nem szeretnék számítógépre váltani. Táskaírógépemhez az egész városban hiába kerestem szalagot, végül a Délmagyarországból, a Csörög rovatból tudtam meg: van egy szaküzlet, ahol vehetek – meséli a 76 éves szegedi Kiss Istvánné, aki sokáig parlamenti gépíró volt; ma saját írásait kopogtatja régi Erikáján.

– Húsz éve, amióta megnyitottuk üzletünket a Maros utcában, folyamatosan többféle írógépszalagot is lehet nálunk kapni. Inkább az a probléma, hogy a vásárlók az irodatechnikai kellékeket is az írószerboltokban keresik – mondja Bozó László, a Kelléktár 2000 Kft. ügyvezető igazgatója. Szaküzletükben hetente tucatnyi írógépszalag fogy, mert sok idős ember ragaszkodik a bevált, régi masinájához.

Írógépet, indigót és tintát ma is sokan használnak.
Írógépet, indigót és tintát ma is sokan használnak.

A Tisza Lajos körúti Műszaki Pince egyik eladója szerint az intézmények sem tértek át teljesen az új technikára. Az idősebb titkárnők nem lelkesednek az agyonbonyolított digitális kütyükért; például a bíróságokon ma is többnyire hagyományos kazettás diktafonokat használnak, így esetenként 100–200 darabot is vesznek a korszerűtlennek ítélt szalagos hanghordozóból. Míg azonban néhány éve még 25–30 fajta kazettát is lehetett kapni, ma már csak három-négyféle maradt. A beszerzésük is egyre nehezebb, a szakboltok igyekeznek az elfekvő régi készleteket felvásárolni.

Már hónapok óta hiánycikknek számít a hazai írószerboltokban az itatóspapír, pedig még ma is sokan keresik. – Valószínűleg kivonták a forgalomból, mert már rendelni sem tudunk belőle – mondja Kovács Edit, a Maros utcai Printker szaküzlet eladója, aki szerint két másik „retrocikket", indigót és töltőtollba való tintát viszont mindig lehet kapni. Ezeket mostanság is naponta keresik náluk.

Audiokazetta – a leírt formátum

A magnókazettákat már végképp leírták, az új zenei albumok túlnyomó része meg sem jelenik ebben a formátumban. Magyarországon 2004-ben még kétmillió műsoros kazettát adtak el, 2008-ban már csak 73 ezer darabot. Bár a bakelitre jellemző reneszánsz – 2008-ban 1,9 millió fekete lemezt adtak el világszerte, 2009-ben már majdnem 3 milliót – a magnókazetták esetében nem várható, Angliában nemrég egy zenei válogatáskazettából néhány hét alatt négyezer példány kelt el. A vásárlók közül sokan már a 85. életévüket is betöltötték, és nemhogy mp3-, de még CD-lejátszójuk sincs.

Olvasóink írták

 • 3. Scaba 2010. február 06. 14:11
  „Tisztelettel tudatom, hogy az írógép diszkrét jeleket rögzít, tehát nem analóg jelrögzíző eszköz.”
 • 2. Celtis 2010. február 04. 15:04
  „Nem csak hogy az analóg, de a mechanikus, áramot nem fogyasztó készülékeknek is reneszánsza várható -- eleinte a környezettudatosság jegyében, majd valószínűleg kényszerből. Felértékelődnek az önmagukban is jól működő eszközök, nem szabad hát kidobni őket!”
 • 1. EXENTER 2010. február 03. 12:03
  „Érdekes cikk, korrekt, profi.
  Egy pontositás: a 33-as, mikrobarázdás fekete lemezeket inkább VINYL-nek nevezzük,-tőlünk nyugatra pl eBay. A bakelit a gramofonok 78-as, normál lemezeinek anyaga.
  Ami engem illet, hangot jó minőségben analóg forrásról hallgathatok HiFi /ha ez még mond valamit/ elvárással. A CD nem él, az mp3 és rokonai csak szerény igényre valók.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szankciókkal sújtják a drágább gyógyszert felíró orvost

Önköltséges továbbképzésre küldik azokat az orvosokat, akik a drágább gyógyszereket írják fel az olcsóbb helyett. Ennek ellenére többen nem tartják be ezt az előírást. Tovább olvasom