Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A gördülő tervezéstől az okos gazdálkodásig

Mórahalmi járás - Mórahalmon gördülő tervezéssel, Ruzsán okos gazdálkodással nullszaldósan készül az idei költségvetés. Ásotthalom és Öttömös állami támogatást is betervez, Pusztamérges viszont nem.
Bő egy hét van az önkormányzati költségvetések jóváhagyására. Ásotthalom büdzséjéről Toroczkai László polgármestertől megtudtuk: az előző testület 123 milliós hiánnyal tervezett, most – sok társadalmi egyeztetés után – ezt közel 25 millióra tudta lefaragni. Ennyi kiegészítő támogatásra pályázik a település a minisztériumnál. Sok olyan szerződésre bukkant, amelyek előnytelenek vagy elavultak voltak. A gondozási központnál például közel 7 milliót sikerült spórolnia. A településvezető nem tervez elbocsátást. A kistérséggel folytatott tárgyalások nyomán új feltételrendszer lép életbe a fejlesztési források elosztásánál. Hivatala létszámáról elmondta: az új törvény 11,1 főt engedélyez, és 11 fő is dolgozik. Idén nagyon kevés pénz jut sportra, a labdarúgócsapatot pályakarbantartással, mezmosással, játékosutaztatással, rezsifizetéssel segítik. Nagy beruházásokat nem terveznek. Az ifjúsági ház 20 milliós felújítására 100 százalékos uniós támogatást nyert a község. A tanyavillamosításra és az útkarbantartó gépekre 10 százalékos önerőt kell biztosítani a pályázati forrás mellé. A fürdőről Toroczkai László hozzátette: az önkormányzat fogja működtetni, és minimális ráfordítással, programokkal nullszaldósan igyekszik üzemeltetni. A költségvetést holnap 17 órakor a képviselő-testület a művelődési házban rendkívüli ülésen tárgyalja.

Folyamatos újratervezés

Sokismeretlenes költségvetésről tárgyal csütörtökön Mórahalom képviselő-testülete. Nógrádi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: gördülő tervezés van. Minimál költségvetést fogadnak el, és folyamatosan módosítják a számaikat, amint pontosítani lehet a profitorientált cégeik, a városüzemeltetés, az intézmények finanszírozásának és az állami támogatásnak az adatait. Piaci tevékenységük miatt a tavalyi költségvetést például most sikerült lezárni.

Öttömös a korábbinál nagyobb költségvetésből, 130 millió forinttal gazdálkodik idén. A képviselők tegnap szavazták meg a bevételek és kiadásokat terveit. A kiadásoknál az is számít, hogy a tanyagondnoki pályázaton nyertek 10 milliót mikrobuszvásárlásra, de a 2,7 milliós áfát a falunak kell hozzátennie. Ezt a pénzt részben a régi mikrobusz eladásából akarják előteremteni. Dobó István polgármester elmondta: nő a közös hivatal fenntartására kapott normatíva, valamint bizonyos településműködtetési költségek. A korábbi önhiki helyébe lépett kiegészítő állami támogatással is számolnak, a büdzsé kiegyensúlyozásához 12,5 milliót terveztek be. Az is előfordulhat, hogy nem kell támogatás, ha a falu számára előnyösen zárul a hulladékudvar üzemeltetése kapcsán indított per.

Hasonló méretű költségvetésről döntenek Pusztamérges képviselői ma reggel fél 8-kor. – A falu 133 millióból gazdálkodik, szép csendesen, óvatosan – mondta a számok ismeretében Papp Sándor polgármester. Mivel hiányt nem lehet betervezni, nem írtak bele, de nagy kérdés, tudják-e tartani. Elsődleges a kötelező feladatok ellátása és a hivatal működtetése. Csínján bánnak a pályázatokkal, az iskolai sportöltöző 9 milliós felújításához például 10 százalék önerő kell, és az áfát is a falu állja. Emiatt egyelőre álom a felújított művelődési ház tetőcseréje. Ruzsa húsz év után forráshiány nélküli költségvetést tudott összehozni. 537 millióból gazdálkodik a falu, amelynek polgármestere, Sánta Gizella úgy fogalmazott, meghozta gyümölcsét az intézményátszervezés, a megtakarítás – az okos gazdálkodás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadik híd - ami szétválaszt

Botka László negyedszer ígérte meg a harmadik szegedi híd megépítését – fogalmaz Gyimesi László helyi Fidesz-elnök. Tovább olvasom