Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

A haveri kapitalizmus magyar útján

Nem telik el úgy nap, hogy ne olvasnék valamilyen korrupcióról az újságban - mondta egy olvasónk. Ezt mutatta ki felmérésében a Transparency International is, amely szerint Magyarország az egyik legkorruptabb az Európai Unióban.
Fidesz: Soros támadás az ország ellen

A Fidesz úgy reagált a korrupciós jelentésre, hogy „a Transparency International Soros György pénzből finanszírozott szervezet, amely a nyomásgyakorlás céljából támadja az országot". A minisztériumok részvételével csalják el Magyarországon az uniós forrásokat – mondta Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője, aki rendszeresen tart a jövőben Korrupcióinfo névvel sajtótájékoztatókat. Hadházy szerint sokszor már a minisztériumi pályázatokat is úgy írják ki a mintegy 12 ezermilliárd forintnyi uniós forrás nagy részének elosztására, hogy már megvannak a lebonyolító cégek. A kormány ígérete szerint idén soha nem látott mennyiségben több ezer milliárdos keretösszegben jelennek meg EU-pályázati kiírások.
Dánia, Finnország, Svédország – ezek az országok végeztek tavaly az élen a Transparency International (TI) által készített korrupciós ranglistán. 168 országot vizsgáltak.

Élen állók és sereghajtók 
A TI az államok korrupciós helyzetét mérte egy 0-tól (nagyon fertőzött korrupcióval) 100-ig (egyáltalán nem korrupt) terjedő skálán. A dobogós skandináv országok 89–91 pontot értek el. Az élbolyba tartozik még Új-Zéland, Hollandia és Norvégia 87–88 ponttal. Ezek az államok alig fertőzöttek korrupcióval. Teljesítményük arra vezethető vissza, hogy a polgárokat szolgáló közhatalom átláthatóan és elszámoltathatóan működik, a kormányok pedig nyilvánosságra hozzák, mire használják a közpénzeket. A korrupciós világranglista sereghajtói 2014-hez hasonlóan Angola, Dél-Szudán, Szudán, Afganisztán, Észak-Korea és Szomália volt 8–15 ponttal. Ezekben az országokban nincs felelős állami vezetés, nem lehet elszámoltathatóságról és közjót szolgáló államról beszélni.

Jobban teljesítünk, mint a Románok
Magyarország tavaly 51 pontot ért el a korrupciós felmérésben, ami három ponttal múlja alul az ország 2014-es eredményét. A pontszámhoz hasonlóan a korrupciós világranglista helyezésén is három helyet rontott Magyarország, amely az 50. helyen áll 168 ország listáján. A TI jelentése szerint a visszaesés a régión belül a leginkább szembeötlő, hiszen Magyarország a közép- és kelet-európai mezőnyben már csak Romániánál és Bulgáriánál bizonyult kevésbé korruptnak. De nemcsak régiós, hanem európai uniós összehasonlításban is tovább romlott Magyarország teljesítménye: az ország tavaly a 28 EU-tagállam közül holtversenyben a 22–24. helyen végzett. 2012-ben még a 19., 2013-ban pedig a 20. volt az Magyarország az Európai Unióban.

Haverok és mesés vagyonok
A Transparency International szerint 2015 a közpénzek átláthatatlan szétosztásának éve volt Magyarországon. Martin József Péter, a TI magyarországi igazgatója szerint hazánkban kiépült és rendszerszerűvé vált a korrupció központosított formája. A kormány következmények nélkül használhatja arra a hatalmát, hogy előnyhöz juttassa a holdvarába tartozó üzleti csoportokat. A korrupcióellenes szervezet vezetője szerint a magyarországi korrupció fontos eleme, hogy jogi eszközökkel magánpénzzé alakítják a közpénzeket. „A haveri kapitalizmus Magyarországon továbbra is részben a magyar és az európai uniós adófizetők pénzéből, a polgárok kárára épül" – áll a jelentésben, ahol leírják, hogyan gazdagította milliárdokkal a végrehajtó hatalom a baráti cégeket és a politikusokhoz közel álló sportklubokat. Szerintük így szerzett mesés vagyont többek között Simicska Lajos,
Garancsi István és Mészáros Lőrinc.

Versenyképesség szabadesésben
A magyarországi korrupciós kockázatok súlyosbodása az ország versenyképességének – régóta tartó – zuhanásszerű romlásával jár együtt – állapítja meg a TI. A Világgazdasági Fórum nemrég közzétett versenyképességi felmérése szerint Magyarország 140 országból a 63. helyezést érte el, miközben tíz éve még a világ 38., tizenöt éve pedig a 28. legversenyképesebb gazdaság volt.
 

Olvasóink mondták a kenőpénzről
Önt próbálták már megvesztegetni? Ön vesztegetett már meg valakit? Magyarország valóban a korrupció országa? Egy olvasónk szerint csak addig vagyunk a korrupció országa, amíg nem születik erre is egy törvény, és máris legális lesz.

Szabó Jenő: – Engem már több esetben akartak megvesztegetni, csak nem hagytam magam, ehhez két ember kell!

Perecsényi Attila: – Mi kentünk meg rendőröket. 60-as táblánál 120-szal sikerült menni. Deák-igazolvány... (20 ezer forint – a szerk.)

Puskás Tibor: – Engem még nem akart a Fidesz lefizetni!

Tari László: – Nem írok véleményt, mert a politikusok attól ugyanúgy lopnak, ahogy eddig. Semmit sem számít a nép szava.

Arany Norbert: – A korrupció hétköznapi dolog lett. Hála a kormányainknak.

Szentmiklósi Gábor: – A korrupció az, amiből kihagynak, egyébként egyszerű üzlet.

Tabajdi Zoltán: – Engem is lefizethetne már valaki. Indokot majd találunk.

Pécsi László Zoltán: – Mondjuk úgy, hogy Szicíliából hozzánk járnak korrepetálásra...


Süli Szilveszter: – Csak addig vagyunk a korrupció országa, amíg nem születik erre is egy törvény, és máris legális lesz.

Varga Lászlóné: – A kormány és sleppje minden szégyenkezés nélkül a szemünkbe hazudik, nem beszélve az igazságszolgáltatásról, ami szinte nincs is.

Juhász Ferenc: – „Sajnos" a korrupció kimaradt az életemből. Egy mezei lakatosnak nem terem ilyen babér.

Kasza Lajos: – A fejétől bűzlik a hal. Ilyen gazemberek még sosem vezették Magyarországot! Törvényesítették és rendszerszerűvé tették a korrupciót, így lettek milliárdosok! Megérdemli a magyar a sorsát. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Földi Eperke: – A hálapénzt az orvosok körében a törvényes korrupcióba sorolnám. A politikával kapcsolatos (rokoni vagyonszerzések) hírek is elég aggasztók. Nagyon irritáló mindkettő! A közhivatalokban és a rendfenntartásban pedig ritkán tapasztalható, de akkor minden híradóban benne van.

Nyugdíjas Sanyi: – Mindenképpen büntetni kell a korrupt embereket. Fegyveres testülettől kaptam járandóságot. Soha nem adtam volna el a becsületemet! Sajnos voltak olyan kollégáim, akikről nem is gondoltam volna, de lelkük rajta. Néztem a szavazatok állását, és megdöbbentem. Nem hiszem, hogy az igennel szavazóknak van bizonyítékuk. Csak ez van elterjedve Magyarországról.
Nyugaton kattanna a bilincs

– Próbáljon meg valaki Ausztriában, Németországban vagy Londonban megvesztegetni valamilyen tisztviselőt! Azonnal kattanna a bilincs! – írta Julianne Kremer lapunknak. Olvasónk így folytatta: – Nem hülye a tisztviselő, hogy egyszeri juttatásért kockára tegye a munkahelyét.


Levajazott ítélet, tíz euró az alsógatyában
Egy volt szegedi bíró kedvezőbb ítéletet hozott félmillió forintért, a makói rendőrök pedig tíz euróért fújkálták a szondát a sofőrök helyett. 2015 korrupciós botrányai a megyében a Délmagyarország tükrében. 
Egy költői lelkületű olvasónk szerint Magyarországon „aki és amennyire tudja, levajazza szándékai és vágyai sorsát, mert azok másképpen évtizedek alatt sem valósíthatók meg".

Nyolcan gatyában. Tavaly írtunk lapunkban arról, hogy az M43-ason dolgozó makói rendőrök pénzért cserébe eltekintettek a sofőrök szigorú ellenőrzésétől, néhány alkalommal pedig az is előfordult, hogy megfújták az alkoholszondát a sofőrök helyett. A nyolc 25–45 év közötti exrendőr a vád szerint kilencven esetben fogadott el kenőpénzt külföldi sofőröktől. A rendőrök zsebkendőbe csavarva kaptak tíz-száz eurós bankjegyeket, amit aztán az alsónadrágjukba és zoknijukba rejtettek el, mert tisztában voltak vele, hogy a rendőrségen legfeljebb alsónadrágra és zoknira vetkőztethetik őket.


A hatok bandája. Tavaly történt az is, hogy titkosszolgálati módszerekkel buktattak le korrupt közszolgákat. A röszkei határon százötven esetben vesztegettek meg kamionosok kormánytisztviselőket, akik így 8 euró (2500 forint) helyett 5 euróért (1500 forint) kapták meg a Magyarországra történő belépéshez szükséges dokumentumokat. Hatan buktak le, akiket augusztusban vezetőszáron, megbilincselve kísértek a rendőrök a bíróságra. A hatos csoport 750 euró (230 ezer forint) kenőpénzt gyűjtött így össze két hónap alatt, amikor lebuktak.

Fifti-fifti. N. Norbert volt szegedi törvényszéki bírót vesztegetés miatt 12 év börtönbüntetésre ítélt jogerősen tavaly októberben a bíróság. A férfit örökre eltiltották a bírói pályától. Az ítélet szerint N. Norbert 2009 és 2011 között nyolc esetben hozott kedvezőbb ítéletet K. Zoltán volt szegedi ügyvéd ajánlatát elfogadva annak védencei ügyében, amiért 300–500 ezer forintot kapott, amit aztán megfeleztek a védővel.

Százmilliárdokban játszanak a nagyok
Összegyűjtöttük, hogy melyek voltak a legnagyobb korrupciós botrányok tavaly a világon. Ebből kiderül, Délkelet-Ázsiában nem kispályáznak: Malajzia miniszterelnökét azzal gyanúsítják, hogy több mint 600 millió dollárt (170 milliárd forintot) vágott zsebre.

1. A New York Times számolt be tavaly elsőként arról, hogy 2015 májusában Zürichben őrizetbe vette a rendőrség a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) magas beosztásban lévő tisztviselőit. A svájci ügyészség közleménye szerint az amerikai hatóságok kérték a FIFA-vezetők kiadatását, mert korrupcióval gyanúsítják őket: a kilencvenes évek eleje óta több mint 150 millió dollár (43 milliárd forint) kenőpénzt fogadtak el sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyért cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait.


2. A Romania Insider beszámolója szerint tavaly szeptemberében robbant ki Románia addigi legnagyobb korrupciós botránya. A Bukarest vízellátásáért és csatornahálózatáért felelős Apa Nova vállalat francia tulajdonosa, a Veolia csoport – amely 25 évre szerzett monopóliumot – magas rangú városi vezetők megvesztegetésével érte el, hogy engedélyezzék szolgáltatásaik árainak emelését.

3. Malajzia miniszterelnökét azzal gyanúsították meg tavaly az atlatszo.hu írása szerint, hogy több mint 600 millió dollárt (170 milliárd forintot) vágott zsebre szabálytalan banki tranzakciókból. Ebben az ország befektetési cége is érintett volt. Najib Abdul Razak miniszterelnök elismerte, hogy 600 millió dollár van a bankszámláján, azt viszont tagadta, hogy állami pénzről lenne szó. Állítása szerint az összeget pártja választási kampányára adományozta egy közel-keleti támogató.

3. Setya Novanto, az indonéz képviselőház elnöke a gyanú szerint húszszázalékos tulajdonrészt követelt magának a 4 milliárd dolláros (több mint 1100 milliárd forintos) Freeport bányászati vállalatban, hogy az továbbra is az országban maradhasson. Novato elismerte a követelését, amit állítása szerint viccnek szánt. December 16-án lemondott posztjáról, és etikai vizsgálat is indult ellene.

Borítókép: napi.hu


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lukács János: 185 ezer migráns, javuló közbiztonságérzet

Tavaly 185 ezer 384 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek Csongrád megye területén a rendőrök - hangzott el hétfőn a CSMRFK tavaly végzett munkájának értékelőjén. Tovább olvasom