Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

A hűség a gyógyulás tere

Szeged - A válás a jóléti társadalom luxusa, a Valentin-nap pedig kapcsolatmegerősítő ünnep – vallja a szegedi Szászi házaspár. A családterapeutákkal a házasság hete kapcsán beszélgettünk.
– Elveszítettük a tájékozódó képességünket. Széles körű a kínálat az „életmódbörzén", veszélyesnek tűnik elköteleződni egy adott rendszer mellett. A hit társadalmi szintű krízise, amely értékkavalkáddal és értékvesztéssel jár, a családokban is megjelenik – mondja Szásziné Fehérváry Anikó. Férjével, Szászi Balázzsal húsz éve igyekeznek a bajba jutott pároknak, családoknak átlendülni a nehéz időszakokon. Mint mondják: senkit sem „bombáznak" tanításokkal, nem erőszakolják ki a megbékélést mindenáron. A segítséget kérők szándékából kiindulva, erőforrásaikat elfogadva és teret kutatva szakmai kíséretet adnak. Nem tudnak és nem is akarnak dönteni senki helyett.

Manapság nyíltabban vállaljuk a problémáinkat – tapasztalja Szásziné Fehérváry Anikó és férje, Szászi Balázs. Fotó: DM/DV
Manapság nyíltabban vállaljuk a problémáinkat – tapasztalja Szásziné Fehérváry Anikó és férje, Szászi Balázs.
Fotó: DM/DV

A Remény Háza Kapcsolati Műhelyben dolgoznak Szegeden, a Dáni utcában, amely katolikus alapítványként működik. Nem csak vallásos emberek fordulnak hozzájuk segítségért. „Van, aki a stabil normarendszer miatt jön, más azért, mert tudja, hogy a keresztények kiállnak a hűség mellett, és vannak, akik egyszerűen igényes, gondos ellátást keresnek" – mutatja be az érdeklődőket Anikó. Férjével évek óta tart foglalkozásokat a házasság hete rendezvénysorozatának részeként. Kedden Párgyakorlatok címmel szerveztek könnyed, interaktív workshopot a Millenniumi Klubban. Valentin-napon abban kívántak segítséget nyújtani az egymásra másfél órát szentelő pároknak, hogy összehangolódjanak, és szerelmet tudjanak vallani.

Normatív krízisek, atomizált családok

Milyen okok vezethetnek a párkapcsolatok válságához? Anikó szerint gyakran úgynevezett normatív krízisek, amelyek valamilyen változáshoz – kisbaba születése, kamaszodó gyerekek, nagyszülő elvesztése, váratlan események, betegség – kötődnek. Szásziék azt tapasztalják, hogy napjainkban egyre nyitottabbak az emberek arra, hogy vállalják a családon belül hordozott szenvedéseiket. Jobban mernek támogatást kérni, és kifejezik a boldogság iránti vágyukat.

– Ha nem vesszük figyelembe a Valentin-nap piacorientált megközelítését, akkor ez egy kapcsolatmegerősítő ünnep, amelynek hatására 15 évvel ezelőtt elindult a házasság hete nevű kezdeményezés. Újra felidézni a szerelmet, visszatérni az ősforráshoz mindig jó érzés – vélekedik Szászi Balázs.

A családterapeuta házaspár szerint a hűség nagyon fontos érték, mert megadja azt a teret, ahol mélypontok tanulságait is át lehet élni, ezáltal lehetőség adódik a „gyógyulásra". – Ha hurcoljuk a sebeinket egyik kapcsolatból a másikba, ismétlésekbe bocsátkozunk. Mindig új helyzetben találja magát az ember, ezért nincs idő a belátásra. A hűség a gyógyulás tere – hangsúlyozza Anikó, aki ironikusan jegyzi meg: a válás a jóléti társadalmak luxusa. Amerikában gazdasággal foglalkozó szakemberek figyeltek fel rá, hogy a gazdasági válságok végét a válások számának emelkedése jelzi. Ebből arra következtetnek, újra van pénz erre a procedúrára, illetve az egyéni kiutak finanszírozására.

Olvasóink írták

 • 9. petrov 2012. február 20. 08:27
  „Ismerem ezt a kedves házaspárt, hitelesnek is tartom őket.
  Ugyanakkor szomorúan jegyzem meg, olyan ritkaság ez, mint ama bizonyos fehér holló...”
 • 8. jozko 2012. február 18. 17:14
  „Akkor hát: Mea culpa...én tévedtem, én kérek elnézést - a fotóról nem derült ki, hol készült.

  Sok sikert, eredményes lélekmentést kívánok a Szászi házaspárnak - és a reménykedőknek, akik hozzájuk fordulnak!”
 • 7. yin-yang 2012. február 18. 17:11
  „ez az igazi VALÓSÁGSHOWWOW!”
 • 6. dodoni 2012. február 18. 15:23
  „A tudományos-technikai haladás és az azt működtető tőke, megszüntette a család gazdasági egységét. Kivonja az egyént a szűkebb családi, közösségi keretek közül és arra ösztönzi, hogy a pénzt hajszolja, mert azt hiteti el, hogy ezért mindent meg lehet kapni. Ha ez a civilizáció ezt nem tudja, nem akarja felismerni és úgy átalakítani az életet, hogy az a jövőt szolgálja, akkor el fog pusztulni. A népekkel együtt, amelyek működtetik. Mi, magyarok, az elsők között állunk ebben a "Ki tűnik el hamarabb a Föld színéről" elnevezésű versenyben.”
 • 5. sebajtóbiás 2012. február 18. 14:31
  „Kedves Jozko!
  A kép a Milleniumi Kávéházban készült. A fotóst "dícséri" a beállítás.
  Két csodás, nagyon rendes emberről szól a cikk, akik tényleg sokaknak segítettek már.”
 • 4. racionalitás? 2012. február 18. 13:27
  „a másiknak tulajdonított hiba saját hibánk kivetülése....ha csúnya a tükörkép-még nem a tükröt kell összetörni.
  menekülés helyett szembesülés.....és nem feledni...a saját gerendánk az a saját gerendánk....persze az embereknél a felelősségvállalás nem..de a felelősségáthárítás az NAGYON MÜKÖDIK!!!”
 • 3. theseus 2012. február 18. 11:16
  „1. jozko 2012.02.18. 09:58

  "Kedden Párgyakorlatok címmel szerveztek könnyed, interaktív workshopot a Millenniumi Klubban."
  Szerintem ott készült a fénykép, nem a szokásos helyükön: "A Remény Háza Kapcsolati Műhelyben dolgoznak Szegeden, a Dáni utcában, amely katolikus alapítványként működik."

  Én egyébként drukkolok nekik és a hozzájuk fordulóknak. Sajnos tényleg nagyon sok család bomlik fel, még most, a válságban is.
  A mai lapban van egy interjú Chris Reával, aki szerint a család a legfontosabb, az az alapja mindennek. Egyetértek vele. Nagy kár, hogy M.o-on ezt sokan nem így gondolják, vagy a jelek szerint nem gondolják komolyan, nem kellő felelősséggel állnak hozzá.”
 • 2. Jozsoci 2012. február 18. 11:14
  „Ha volna annyi pénzünk, hogy külön költözzünk, már régen elváltunk volna. Így most gazdasági munkaközösségben élünk, 60 évesen. Azért betegség esetén segítünk egymáson.”
 • 1. jozko 2012. február 18. 09:58
  „Én csak egy szimpla "lélekbúvár" vagyok , és nem felmagasztalt családterapeuta.
  Talán egy kicsivel több tapasztalattal - de a kor önmagában nem érdem.

  A leírtakat még csak csak respektálom - ámbár tapasztalatom szerint a kenetteljes hangnem
  kissé távoltartja az embereket.
  Nem érzik elég közvetlennek.

  A fotótól viszont feláll a hátamon a szőr:
  Azt még próbálom elfogadni, hogy az "alkalomhoz" akartak öltözni- de ez a vörös háttér - ebben a formában, ilyen rendezetlenül - az már sok.
  Nem egy "vörös szalon".

  Ha semmilyen értelemben nem akar az lenni, akkor esetleg ne is legyen piros.
  Hiányolom a profizmust ebben a bemutatásban.
  Ha mégis van, csak nekem nem tűnt fel: mea culpa...
  Kívánom is nekik és a hozzájuk fordulóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarékoskodjanak ÁRKÁD-kuponokkal!

Március 7-én kezdődnek az ÁRKÁD kuponnapok. Akik szeretnének kedvezményesen vásárolni kedvenc… Tovább olvasom