Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A korai felfedezés életet menthet

Szeged - 100 mammográfiás szűrés közül átlagosan 4–5 gyanús esetet találnak és vizsgálnak ki, de panasz esetén szinte minden korosztályt – 14 éves kamasz fiút, 38 esztendős fiatal nőt vagy akár 80 éves dédnagymamát is – vizsgálnak a szakrendelésen. A mammográfiás készülék közelében beszélgettünk Ormándi Katalin radiológussal.
– „Két évben egyszer ki lehet bírni" – hallottam már, ahogy a váróban egyik asszony biztatja a másikat. Valóban: néhány másodpercig tart egy-egy felvétel elkészítése, mialatt a kompressziós lemez ellapítja az emlőt. Még elviselhetőbb ez a kellemetlenség, ha hozzáteszem: ez az egyetlen olyan eljárás, amellyel a legtöbb esetben már akkor kimutathatók a kóros eltérések, amikor még semmilyen tünetet, panaszt nem okoznak – magyarázza Ormándi Katalin, a Euromedic Diagnosztika mammográfiai szűréseket és komplex emlővizsgálatokat végző részlegének szakmai vezetője. Az emlődiagnosztikával 1984 óta foglalkozó szakember hozzáteszi: tovább javult a kóros elváltozások felismerése, így az emlőrák korai diagnosztizálásának lehetősége, miután a Euromedic Diagnosztika a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ telephelyein üzembe helyezett két új digitális mammográfot. A modern berendezések előnyeit hosszan sorolja a doktornő: többek között 25 százalékkal csökken a páciens sugárterhelése, ő pedig néhány másodperc múlva már a képernyőn látja az elkészült, kiváló minőségű felvételeket.

A digitális mammográf  felvételeit elemezve keresi a kóros elváltozásokat az emlőkben Ormándi Katalin. Fo
A digitális mammográf felvételeit elemezve keresi a kóros elváltozásokat az emlőkben Ormándi Katalin.
Fotó: DM/DV

– A 45–65 éves korosztály számára 2002 óta kétévente biztosított szűrővizsgálaton való részvétel rendkívül fontos, de azt is hangsúlyozni kell, hogy az emlő önvizsgálata minden korosztály számára ajánlott. Az emlőrák többnyire fájdalmatlan. Ez az oka annak, hogy a nők sokszor nem fordulnak azonnal orvoshoz. Pedig mennie kellene mindenkinek, aki az emlőben csomót érez, vagy bőrén behúzódást, esetleg az emlőbimbóból véres váladékozást észlel, a hónaljában csomót tapint – sorolja a doktornő, akit egyik páciense jelölt Jó kezekben akciónkra. A fiatalasszony is úgy tudta: a rosszindulatú emlődaganatok döntő többsége idősebb korban jelentkezik, ám csomót tapintott a mellében, elment az orvoshoz – szerencsére, mert még nincs 40, és az életét köszönheti a mammográfiai vizsgálatnak.

A mammográfián jól összeszokott csapatban dolgozik 4 orvos, 6 szakasszisztens és 3 adminisztrátor. Az emlőbetegségek diagnosztikájában és kezelésben fontos a szakmaközi együttműködés, ennek része, hogy az érintett szakemberek – radiológusok, patológusok, sebészek, onkológusok – hetente egy alkalommal összeülnek és megbeszélik az itt diagnosztizált, és műtétre vagy kezelésre váró emlődaganatos eseteket, azok tanulságait.

Jó és rossz hírek

– Számomra az a legfontosabb, hogy megtaláljam a kóros eltérést, és el tudjam dönteni, hogy jó- vagy rosszindulatú folyamatról van szó, szükséges-e műtét vagy elegendő a követés – jellemzi munkája szépségét Ormándi Katalin. – A legnehezebb pillanat az, amikor közölnöm kell a pácienssel: emlődaganata van. Úgy kell mondanom, hogy ne riadjon meg, de megértse, és lássa a következő lépéseket.

Akciónk folytatódik

Jó kezekben felhívásunkra várjuk olvasóink történeteit 6 kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszentivánon angolul is értenek a lovak

Solymosi Annamária kétnyelvű lovasiskolájában a lovaglás mellett az angol szakszavakat is megtanulják a gyerekek. Tovább olvasom