Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A kormány álljon a gyengébbek mellé

Gyurcsány Ferenc Szegeden nem kapott piros lapot. A miniszterelnök – ezer ember munkaadójaként – akkor tartja rossznak a munkahelyi vitát, ha erővel akarják eldönteni. Szerinte a kormánynak mindig a gyengébbet kell erősíteni. Ha akad nyugodt vasárnapja, fut, egy Szeged–Röszke sztrádaszakasznyit – erről is beszélt lapunknak adott interjújában.
– Miniszterelnök úr, kapott-e piros lapot Szegeden, síppal, dobbal, nádi hegedűvel?
– Egyáltalán nem! Csak nyitottságot és kedvességet kaptam a szegediektől. Délelőtt viszont Mohácson jártam, s amit ott láttam, mélyen megdöbbent és elkeserít: csaknem polgárháborús hangulat alakult ki az utcán. Napok óta várom, hogy az ellenzék vezetője megszólaljon, és azt mondja: tessék hagyni nyugodtan kampányolni a baloldalt is!

– Szombaton avatta fel a sztráda Szeged–Röszke közötti szakaszát. Vannak akik túl drágának találják az építés költségeit, és a felhasznált hitelek miatt is haragszanak.

– Nem szabad ezen megsértődni. De próbáljunk meg úgy gondolkodni az ország életéről is, mint a családéról. Vegyünk példának egy fiatal párt, amely megveszi élete első lakását – drágán, az esetek többségében hitelből. Mégis boldogok, tudják, megalapozták életüket a költözéssel. Remélem, a többség így van a sztrádával is, hiszen Szeged, Csongrád megye több évtizedes lemaradásából dolgozott le egy igen nagy adagot, s a szó szoros és átvitt értelmében is utak nyíltak fejlődésére. Egyébként a választók majd erről is döntenek: a fanyalgókkal vagy az építőkkel értenek-e egyet.

– Legutóbb nem ment el a Suzuki ünnepségére, mert az esztergomi gyárban csorbulni látta a szakszervezeti jogokat. Korábbi üzleti tevékenysége révén, az Altus Rt. tulajdonosaként ön is munkaadó. Nyugodt lelkiismerettel mehet-e el mondjuk – az érdekeltségébe tartozó – Mosonmagyaróvári Timföldgyárba? Egyáltalán, hány embernek ad munkát?

– Több mint ezernek. A Motimban van érdekegyeztetés, van vita a szakszervezet és a vállalatvezetés között. Ez így normális. A vita akkor nincs rendjén, ha azt valaki erővel akarja eldönteni. A Suzukinál az a probléma, hogy a munkavállalók nem gyakorolhatják alapvető jogukat, a szakszervezet alakításának és működtetésének jogát. Ezért nem fogadtam el a vállalatvezetés meghívását.

– A szolidaritás mint hívó szó megjelent mindkét politikai táborban. Ön kivel és mivel szolidáris?

– Azt tapasztaljuk, hogy az erősek és a gyengék között – még ha azonosak is jogaik – többnyire olyan megállapodások születnek, amilyeneket az erősebbek diktálnak. A kormány akkor jár el helyesen, ha a különböző társadalmi csoportok közötti alkukban a gyengéket segíti. A munkáltató és munkavállaló vitájában az utóbbi mellé áll, a kiskereskedő és a nagykereskedő érdekellentétében az előbbit támogatja. Nem elegendőek az azonos jogok, ha nem társulnak azonos erővel!

– Internetes naplójában ír a vasárnapok nyugalmáról. Mit csinál ilyenkor?
– Futok vagy 15 kilométert – ami nagyjából azonos a most felavatott sztrádaszakasszal –, utána gyors bevásárlás következik, majd főzök; a vége felé már meg lehet inni egy pohár fehér bort, aztán ebéd, utána másfél óra szundítás; a délután többi része a gyerekeké, irány a Margit-sziget, uszoda; az este pedig a teljes nyugalomé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis pártok szerint a nagyok elvitték előlük a szelvényeket

Hódmezővásárhelyen száll harcba a legtöbb képviselőjelölt az országgyűlési választásokon – a… Tovább olvasom