Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A kormány átvette és máris lepasszolná a múzeumokat

Csongrád megye - A városi önkormányzatokhoz kerülnének a januárban államosított múzeumok egy most készülő tervezet szerint. Az önkormányzatok még nem tudják, mit is szóljanak a kormányfő ötletéhez, a szakszervezet tiltakozik. Hódmezővásárhely már 2007-ben átvette múzeumát a megyétől.
A múlt heti kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól, dolgozzon ki egy előterjesztést, amely szerint a múzeumokat az érintett városok önkormányzatai vennék át. Ez a Népszava tegnapi értesülése, de a múzeumokban már a múlt héten hallották ugyanezt. Ez azért váratlan a jelenlegi kormánytól, mert idén januártól vette át a megyei önkormányzatok intézményeit, köztük a múzeumokat is. A szakma meglepődött: a múzeumokat ugyan a legtöbb településen helyi kezdeményezésre hozták létre a 20. század elején, ötvenes évekbeli központosításuk azonban kivételesen szakmai szempontból is praktikus döntés volt, nem véletlen, hogy a rendszerváltás után se nagyon nyúltak ezekhez a szervezetekhez.

A szegedi Móra-múzeum...
A szegedi Móra-múzeum...


Úgy szólt a hír, hogy tervezet készül arról, mibe kerül, milyen következményekkel jár, ha a múzeumokat átadják a városi önkormányzatoknak. Emellett azonban létezik olyan elképzelés, hogy a tisztiorvosi szolgálatok és az élelmiszer-ellenőrző állomások mintájára a múzeumoknak is lenne egy országos szakmai irányításuk, működtetés szempontjából pedig ugyanúgy az intézményfenntartó központhoz tartoznának. Egyik elképzelésről sem lehet még úgy beszélni, mint országgyűlési szavazás előtt álló javaslatról.

Addig pedig a megyei intézményfenntartó központ a hatályos törvényeknek megfelelően jár el. Miután január elsejétől átvette a megyék intézményeivel együtt a múzeumi szervezetet, ennek vezetői posztjára, továbbá a megyei levéltár, a gyermekvédelmi szolgálat és a Napsugár Otthon élére kiírták a pályázatot. Március 27-éig lehet jelentkezni, áprilisban nevezik ki az új igazgatókat.

...a szentesi egykori megyeháza...
...a szentesi egykori megyeháza...


A megyei múzeum élére tavaly május 27-én Fogas Ottót választotta a megyei közgyűlés. Ő még nem döntötte el, hogy most újból pályázik-e, de bárki is lesz a vezető, ha az önkormányzatokhoz kerülnek a múzeumok, megint új igazgatót kell választani, mégpedig négyet: Makón, Szentesen, Csongrádon és Szegeden.

– Szegedet hivatalosan még senki sem kereste ebben a témában. Úgy látom, a kormány sem tudja, mit akar. Átvette a megyei intézményeket, és amint szembesült a feladat súlyával, kezd visszatáncolni. Szeged eddig is felelős fenntartója volt intézményeinek, nem zárkózunk el az ilyen feladatok elől – fogalmazott Botka László, Szeged polgármestere.

Egyes sajtóinformációk szerint a szentesi polgármester már tárgyalásokat is folytatott a fenntartóváltással kapcsolatban, Szirbik Imre azonban cáfolta ezt a hírt. Erre alkalma sem lett volna, hiszen az egész ügyről a múlt szerdán értesült, nem sokkal később pedig külföldre utazott.

...és a makói József attila Múzeum is az önkrományzathoz kerülne a tervezet szerint. Fotók: DM/DV
...és a makói József Attila Múzeum is az önkormányzathoz kerülne a tervezet szerint. Fotók: DM/DV


– A nemzeti ünnep előtti napon jelezte a Koszta József Múzeum igazgatója, Béres Mária, hogy milyen kormányzati tervről értesült – részletezte a városvezető. – Mi hivatalos információt nem kaptunk, semmiféle egyeztetés vagy tárgyalás nem volt. Az otthoni hírekről természetesen tudok, és véleményem szerint a múzeumok körül nagy káosz és átláthatatlanság uralkodik. Az esetleges fenntartásról sem lehet érdemben nyilatkozni. Olyanról is hallottam: a kiállított tárgyakat az állam „kimazsolázza", tehát az is kérdéses, hogy egyáltalán mi maradna Szentesen. Mi lenne az értékes Koszta-gyűjteménnyel? Tudná-e vállalni a város a műtárgyvédelem, a restaurálás, a fejlesztés költségeit? Ez a legnagyobb tragédia, nem is maga a fenntartóváltás.

A kormányhivatal eddig a csongrádi városházán sem kopogtatott, ezért sok okosat nem mondhat, foglalta össze Kőrösi Tibor polgármester. – Nem mi vagyunk a Tari László Múzeum fenntartója, nem látok bele a gazdálkodásába, ezért fogalmam sincs, mennyit venne ki a zsebünkből az üzemeltetése. Mint városvezető és mint történelemtanár is azt mondom: elemi érdekünk, hogy a múzeum megmaradjon, de amikor 50 milliós hiánnyal elfogadtuk a város idei költségvetését, ilyesmire nem számítottunk.

A makói önkormányzat sajtóreferense szerint egyelőre csupán pletykák a médiában keringő hírek. Náluk a József Attila Múzeumot érintheti a változás, azt azonban még nem tudni, hogy kötelező feladatként – amelyhez állami normatíva társul – vagy önként vállalható feladatként kapnák-e meg a települések a múzeumok fenntartását. „Utóbbi esetben a képviselő-testület a város pénzügyi helyzetének ismeretében tudna dönteni arról, hogy vállalja-e egy múzeum fenntartásának terhét vagy sem. Ebben a sok ismeretlenes helyzetben ennél konkrétabb választ nem adható a jelen pillanatban" – fejtette ki Sarnyai Tibor.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete erősen megmarkolta a vészharang kötelét. Kiss Ernő, az érdekvédő szervezet megyei elnöke arról számolt be, hogy kollégái aláírást gyűjtenek, mert azt tartják, katasztrofális eredménnyel járna, ha az elszegényedett önkormányzatokhoz kerülne a múzeumok fönntartása. Szerintük nem csak az fordulhat elő, hogy ahol nincs pénz fizetni a teremőrt, bezár a kiállítás. Az sem lesz jó, hogy egy intézmény már nem tud rálátni a megyében folyó régészeti és néprajzi kutatómunkára.

Ugyanakkor a kormányfő pozitív példákat is láthatott – például Hódmezővásárhelyt, amely 2007 januárjában vette vissza a Csongrád Megyei Önkormányzattól a vásárhelyi múzeumokat, és egy szervezetbe vonta össze az összes helyi közművelődési intézményt. A kérdésre, hogy jut-e pénz a múzeum fönntartására, Lázár János polgármester akkor azt mondta, hogy jut, ez csak akarat és jó szándék kérdése. A város közössége szívesebben támogat egy helyi kézben lévő intézményt, könnyebb a mecenatúrát szervezni, és azért sem mindegy, milyen kézben működnek ezek az intézmények, mert a kultúrának a következő ötven évben meghatározó szerepe lesz a város életében.

A Csongrád megyei muzeológusok is hallottak a kormányfő elképzeléséről, és Varga Mártától, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetőjétől tudjuk, hogy az információ hozzájuk is eljutott.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Együgyű 2012. március 22. 10:46
  „,,A kormány átvette és máris lepasszolná a múzeumokat"
  Mindenki hőbörög? Erre ok, nincs, hiszen sikert sikerre halmozunk! Most már mindenki nyugodjon meg. Ebben az országban minden leépül 2-év óta vagy 20 éve csak a gazdagok társadalma nem. (A múzeumok mért lennének kivételek?) Ebből adódik a megoldás is. El kell adni a közgyűjteményeket a magán gyűjtőinknek. Ezáltal létre jönne az 1 Milla új munkahely. Miért? Mert most még több testőrt és vagyonőrt kell majd alkalmazni. Az oktatásunk is célirányos lenne, azt képeznénk, amire igény lenne. Természetesen az elmúlt 8 év tehet mindenről, valamint a gazdasági válság és az EU-IMF. Mi is veszünk pár dolgot és őriztetjük!
  Szíjas Petusok és Gíroszos Andris bácsi jól megfizetett félrebeszélők!!!
  Laza Jani öntelt vigyori!!!”
 • 23. nemecsekerno_007 2012. március 22. 09:40
  „22. studyfy 2012.03.21. 23:53
  Hát a dilemma mégis ez. Nyugdíj v. múzeum, kolbász v. festmény.
  A múzeummal és az Emlékponttal is ugyanaz a helyzet. Nem a saját pénzüket költik.
  Az Emlékponttal kapcsolatban a legszebb az, hogy közben az ügynökmúlt rendezése finoman szólva nem történt meg.”
 • 22. studyfy 2012. március 21. 23:53
  „nemecsekerno_007 2012.03.21. 14:57
  "Egyébként meg el lehet dönteni, hogy nyugdíj v. múzeum,"
  Miután az Emlékpontot az állam megvette és 20 évre kifizette a működési költséget egy összegben, a kettő együtt1,5 milliárd Ft-ot taksált. Egyenlő a mérce!”
 • 21. Francois 2012. március 21. 19:56
  „T:20. macs
  Az értékes dolgokat eladjuk magángyűjteménybe. Az alagsorban meg fittnes termet alakítunk ki az elhízott politikusainknak. Nézem a D.M képeit és van aki két helyet foglal el egy testületi gyűlésen, ha sokáig akarnak hatalmon lenni, nem engedhetjük hogy koleszterin túltengésben 40 évesen meghaljanak. Természetesen Norbi reform ételekkel! :D Első a képviselők egészsége! :D :P”
 • 20. macs 2012. március 21. 18:17
  „14. nemecsekerno_007,
  igen tegyük fel a kérdést "Egyébként meg el lehet dönteni, hogy nyugdíj v. múzeum, végtörlesztés v. tömegközlekedés", de azt is el kéne dönteni, hogy most miért kell ennyire kapargatni a filléreket. Lehet, hogy nem kellene 1 kulcsos adó, ami mínusz 500 milliárd a költségvetésben. Talán nem kéne focistadion Debrecenben, ami kb. 20 milliárd. Talán el lehetett volna gondolkozni a sukorói beruházáson, mert a perben a magyar állam képviseletét az ügyvédi iroda 5,5 millió eurós (1,6 milliárd forintos) keretszerződéssel vállalta. 1,2 milliárd forint megy el országimázs építésre. Folytassam?
  Nem vagyok szakember, de hihetetlen értékeke vannak felhalmozva a múzeumokban, a raktárakban. Kár lenne ha mindez tönkre menne. Láttam olyan gyűjteményt, ahol nem volt pénz fűtésre és a textiliák, papirok megpenészedtek, minden pusztult. Ennyire gazdagok vagyunk?”
 • 19. Francois 2012. március 21. 18:01
  „18. szunyi 2012.03.21. 17:41
  Így van, te látod egyedül helyesen a dolgokat! Adjuk el az épületet és a Móra leszármazottak közt osszuk szét. Ezt a tervet támogatom. Egyébként is káros a múzeum, nagyon sok elhízott munkatársat produkált! :D Felesleges, én javaslom adjuk el, vagy legyek az igazgatója, hisz mind kettőből járna nekem!”
 • 18. szunyi 2012. március 21. 17:41
  „14.nemecsekerno_007

  Ezeket a kérdéseket fel kéne tenni és kéne rá válaszolni.
  Móra muzeumba minden évbe elviszem a kölköket, hát maradjunk annyiba, hogy nem közönségcsalogató, a minősége egy bizonyos kétéltű megfelelő testrésze alatt helyezkedik el. Ilyen formába nincs rá szükség!
  Ami értékes örizzük meg (pl. leletek) a Kárász utcán egy belvárosi ház auláját meg béreljük ki, és hetente pörgetve csináljunk minitárlatokat, mennyivel hatékonyabb lenne. A múzeum épületéte meg valami hasznossabb dologra is lehetne használni!”
 • 17. Francois 2012. március 21. 17:39
  „Gyerekek komolyan hol lehet erre az igazgatói állásra pályázni?! Engem nagyon érdekelne, még ha kell a Fityeszbe is belépek! Sőt lováriul is megtanulok, vagy azt még Orsós Viktor nem hozta törvénybe?! :P :D”
 • 16. Alitata 2012. március 21. 17:12
  „Zsigerből utáltam a Fidesz politikáját, Sajnos a nagy magyarkodás, valamennyi múzeum jobboldali beállítottsága mit sem ér, most lehet kommunistázni, szidni a régi rendszert, ezt a bagázst meg lehet magasztalni. Szégyen és gyalázat az egész nemzetet földönfutóvá teszi ez a csapnivaló, saját zsebre dolgozó képmutató banda. Ez az igazi nemzeti együtt működés, a 2/3 mindent elfogad, tessék éljenezni, fölvonulni a kormányt magasztalva.Tessék nekem megmondani, mikor volt itt hazánkban kommunizmus, megmondom, soha. De a jobb oldal az már egy párszor megszívatta a nemzetet, most is ezt teszi hangzatos szólamok kíséretében. A Fidesz a holdudvarába tartozó, a párt állam idejében vezető beosztást betöltő személyeknek megbocsájtott, szerintem mind egy szálig köpönyeg forgatók, nekem nem hiányzik a megbocsájtásuk, minden eszközzel azon vagyok, hogy rámutassak arra a szégyenteljes politikára amit itt művelnek.”
 • 15. Francois 2012. március 21. 15:49
  „Hol lehet a Szegedi múzeum igazgatójának jelentkezni?! Egy történész szakot pikk pakk elvégzek gyors talpalón, egyébként meg részben családi örökség! Kérném azonnali kinevezésemet! Szaktudásom maximális, rengeteg régészt, és régiségkereskedőt ismerek!”
 • 14. nemecsekerno_007 2012. március 21. 14:57
  „Egyébként meg el lehet dönteni, hogy nyugdíj v. múzeum, végtörlesztés v. tömegközlekedés.
  Csúnya dolog a pénz, de a ha baj van akkor legalább megtanulunk spórolni. Úgy látom egyébként, hogy ha nem jön a pénz a csapból akkor valahogy mégis tudunk takarékoskodni : )
  Ez jó jel.”
 • 13. nemecsekerno_007 2012. március 21. 14:53
  „Hehehe, mindenki próbál szabadulni attó ami pénzbe kerül : )”
 • 12. kristóf65 2012. március 21. 14:40
  „Nálam okosabb ember mondta:

  "A legfontosabb feladat, hogy kinyissuk a magyar emberek szemét. El kell nekik mondani, hogy mi vár rájuk, ha nem lesz kormányváltás. Úgy, hogy ők is megértsék.

  El kell mondanunk nekik, akkor olyan megszorító csomagot kapnak a nyakukba, hogy Bokros Lajos hátizsákja kutyafüle volt ahhoz képest.

  Ha nem lesz kormányváltás, a most is magas munkanélküliség tovább növekszik, és tömeges elbocsátásokra kell számítani. Ha nem lesz kormányváltás, el fognak szabadulni az árak, nőni fog a gáz, a villany és a gyógyszerek ára. Ha nem lesz kormányváltás, pénzhiányra hivatkozva mindent el fognak adni, azt is, ami le van és azt is, ami nincs lebetonozva. Ha nem lesz kormányváltás, fizetőssé fogják tenni az egészségügyet.

  A magyar vidéknek is fel kell ébrednie, mert ha nem lesz kormányváltás, akkor folytatni fogják az óvodák és a kisiskolák bezárását. Körzetesítés lesz, és össze fogják vonni az önkormányzatokat. Az a feladatunk, hogy megmentsük az országot attól"”
 • 11. újratöltve 2012. március 21. 13:47
  „Már megint sokat akart a szarka! Bár ez a szarka eddig mindent vitt, ami csili-vili!”
 • 10. KamuNeni 2012. március 21. 13:01
  „Hatha onkormanyzati kezbe kerulnek akkor biztos nem fog uj dolog lenni bennuk nagyon nagyon hosszu ideg, mert azoknak aztan egy fellerjuk sincs vasarolni bemutatando targyakat. En meg nem adok nekik az enyembol.”
 • 9. saturnus 2012. március 21. 12:06
  „Hát senki sem lát világosan, senki sem látja mekkora nagy a baj?! Itt rövidesen be fog dőlni az ország,zűrzavar,anarchia,erőszak. Nincs pénz semmire elrontották a társadalmat. Már nincs pénz semmire,csak a testőrségre. Külföldi elemzés ,Magyarország a leg koruptab ország a világon.Kettő ember kezében öszpontusul az EU-s és Magyar pénzek elosztása. Pár ember kezében van az államigazgatás irányítása. Hogy is nevezik ezt más nyelven?
  Mindentől menekülnek szinte kifosztották az ország maradék vagyonát és a működtetéshez való pénzt már adni sem tudják. Mindent kidobálnak a "léghajóból",hogy nehogy lezuhanjanak. Ők már nem fognak pénzhez jutni,az államcsőd és vele a polgárháború rémképe már materiálozódik. Csak egy új kormány fogja megkapni az EU tól és az IMF től a támogatást. Tehát egy új választások után fognak rendeződni a dolgok. Az már biztos ,hogy a dolgok elszabadultak minden eresztékében recseg ropog az állam,most már semmit sem tudnak kézben tartani.”
 • 8. vuk 2012. március 21. 11:41
  „Ugyesen fenykepeztek a Morat, hogy ne latsszon az ad-hoc parkolo mellette, ami soksok eve csufitja a parkot.”
 • 7. Ebgondolat 2012. március 21. 11:36
  „És ez a kormány kell ám a népnek! Ekkora összevisszaság még nem volt ebben az országban. Két év alatt sikerült egy totális szemétdombot csinálni az egészből! Persze akik király, az a szemétdomb tetején is király.”
 • 6. kenguru 2012. március 21. 11:16
  „Így értelmes a cím?”
 • 5. Carlo 2012. március 21. 11:15
  „ez vicc amit OVkirály csinál,”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaunaszeánsz a Szent Erzsébet fürdőben

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben március 15-én megnyílt a szabadtéri úszómedence: a 26 fokos vízben a szaunavilágból kilépve egyből csobbanhatnak a vendégek. Tovább olvasom