Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A legcsúnyább folyópart, de a miénk

Szeged - Sírni támad kedve annak, aki nyáron, a turisztikai főszezonban a szegedi Tisza-parton sétál. Ameddig a szem ellát, gaz, dudva, nád, szemét, üvegcserép, törmelék, beton- és járdadarabok. Az egész országban nincs a szegedinél csúnyább folyópart.
– Hol a Tisza? – kérdezte tőlem tegnap délelőtt két turista a régi Sajtóház előtt, a Stefánián, amikor leparkoltam. Megmutattam az irányt: ott, a lakótelepi fílinget idéző betonfal mögött majd előbukkan. Elkísértem őket, így láthattam arcukon a döbbenetet.

Rigó Mihállyal, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád Megyei Igazgatóságának osztályvezetőjével itt beszéltem meg randevút. A neves mérnök szaktekintély, aki szenvedélyesen szereti Szegedet, és akinek megvan a véleménye a folyópart állapotáról, végül kijelentette: nem szeretne nyilatkozni a témában. Azt mondta, majd megint a fejéhez vágják, hogy foglalkozzon a kátyúkkal, és ne a Tisza-parttal. Ellátott viszont szakfolyóiratokkal, publikációkkal, olyan anyagokkal, amelyeket csak „le kellene koppintani". Arról szólnak, hogy más, hasonlóan szeszélyes folyókkal küszködő városok hogyan találtak rá a megoldásra.
Közelebb mentünk a vízhez, hogy még jobban elszörnyedjünk.

Leírhatatlan látvány fogadott: az alacsony vízszint miatt a tavasz óta fákkal megtűzdelt gaztenger nőtt ki a Béke úszóház és a hajókikötő között. A folyó maradék belvárosi szakaszán pedig a szétment, szétdúlt, szétmállott betoné, a törmeléké és az üvegcserépé a főszerep.
Közöttük botorkált egy anya a gyermekével. Kiderült: ők is turisták. Békéscsabaiak, már régen jártak Szegeden, gondolták, megnézik. – Siralmas, ahogy a Tisza-part kinéz, nem erre számítottam – mondta Guti Ildikó. – Azt hittem, padok lesznek, le tudunk majd ülni, és gyönyörködhetünk a folyóban.

Szeged főutcája. Tegnap a békéscsabai Guti Ildikó és Futaki Ádám előtt szégyellhettük magunkat. Fotó: Frank Yvette
Szeged főutcája. Tegnap a békéscsabai Guti Ildikó és Futaki Ádám előtt szégyellhettük magunkat.
Fotó: Frank Yvette

Milyen a szomszéd rétje? Testvérlapunk, a Kisalföld újságírója, Cséfalvay Attila a Mosoni-Duna szakértőjeként csak dicsérni tudta Mosonmagyaróvár 10 kilométeres vízpartját. Azt mondta, turisták ezrei időznek itt nyaranta, sétahajóznak, fürdenek, kajakoznak. A Mosoni-Duna a város fő látványossága, legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye. Egyes rehabilitált szakaszain több száz méteren keresztül lehet a kiépített járdán sétálni a rendbe hozott part mellett.

Találomra hívtam fel telefonon a szolnoki, a Tisza partján álló, természetesen a Tiszáról elnevezett szálló igazgatóját, Lipótzki Jánost. Kiderült, benne is lokálpatriótára bukkantam: 40 éve vezeti a szállót, tősgyökeres szolnoki. A hotel szobáiból rendezett, virágos sétányra, igazi korzóra lehet látni. Elmondta, a szolnoki Tisza-part – noha milliárdos felújítás elé néz jövőre, hogy még szebb legyen – mindig is a város legjobban karbantartott része volt, hiszen a város más látványossággal nemigen rendelkezik.

Pályázat új partfalra

Másfél milliárd forintból újulhat meg 2011-re a belvárosi partfal mintegy 2 kilométer hosszan Szegeden, a projektre pályázatot adott be a város. A Stefánián lebontják a 70-es években épített vasbeton támfalat, megemelik a járdaszintet, és ha jön a víz, összeszerelik az alumíniumból készült mobil gátat a partfal helyén.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. Cat 2009. augusztus 26. 14:31
  „Nem (csak) utcaseprő kell ide, hanem kultúra... Ha eltévednék az országhatár környékén valami erdőben, rögtön tudnám, mikor vagyok Magyarországon, mert azonnal, a legeldugottabb erdei tisztáson szeméthalom fogadna.”
 • 86. IVY 2009. augusztus 26. 14:00
  „81.
  <moderálva sértő> Elárulom, -hajnali fél6-kor kelek.
  A fűnyírós manus engem nem érdekel, sem a töltést kaszáló traktor.
  Én a ganyés, szemetes (néha hónapok óta) utcákról beszélek, te nők bálványa!!!!!!!!”
 • 85. Yossarian 2009. augusztus 17. 20:30
  „a Viziteleptől a Boszorkányszigetig iszonyat tré az egész part. azzal, hogy a Stefániánál rendbe teszik a partot, nem sokat segítenek a dolgon.”
 • 84. seawasp 2009. augusztus 17. 12:59
  „Nem az a lakás - folyó - tiszta, amit állandóan takarítanak, hanem az, ahol vigyáznak a rendre!”
 • 83. flexsnake 2009. augusztus 17. 12:09
  „találj ki időpontot,nehogy már emailezgessek :D Nem tudsz szervezni? Fix időpont és kész. De ne 20.-a körül mert értelmetlen.”
 • 82. flexsnake 2009. augusztus 17. 12:07
  „79. ha nem délben kelnél akkor látnád őket. Minden nap találkozok a köztisztaságiakkal. Sőt minden héten 6kor azt a köcsög fűnyírót is nyomják. Vagy lehet hogy azért mert ez az elítnegyed :D”
 • 81. frakk 2009. augusztus 17. 11:13
  „Addig mig a szegedi vízügy bennfentesei egy egy árvíz idején egy lakás árát keresik meg évente, miről beszélünk.?? Biztosan nem a takarításon vagy a rakpart szépítésén gondolkoznak. Annyira várják már a következő áradást , hogy el sem hiszitek:)))) Tudjátok mi mindent ellehet számolni árvízvédelem címén???? Zsíros állás- mint BKV
  Amúgy meg szívesen elmegyek Tiszapartot takarítani, ámbár semmi értelme. Szeretnék ott kapcsolatba lépni Szegedért tenni akaró emberekkel. Először is a terveket kell megbeszélni, nem a gumikesztyűs iszapbirkón van a lényeg.”
 • 80. IVY 2009. augusztus 17. 11:04
  „Nincs csúnyább folyópart?
  De az egész városban nem látsz utcaseprőt sem!
  Le a kalappal pl. Debrecen előtt! (fityisz-es város)
  Már hajnalban az utcát seprik és kis, hegyesvégű botra tűzgélik még a papírzsepit is a takarítók!
  Szegeden ez utóbbit mikor láttam......?
  Valamikor a boldogult ´70-es években. Na és az Égigérő fű c. gyerekfilmben!
  (no comment)”
 • 79. KolomparBeyonce 2009. augusztus 16. 21:32
  „En mar csak igy szeretem a tiszapartot, mocskosan. Es ezzel nem vagyok egyedul. Nem kene egy ket tisztasagmaniasnak tonkretenni azt ami masnak gyonyor.”
 • 78. micsibucsi 2009. augusztus 16. 20:37
  „Csatlakozom Tisztatiszapart című civil kezdeményezéshez! Ha nem vagytok restek, akkor jöttök ti is kedves "véresszájú" fórumozó társaim!”
 • 77. Tisztatiszapart 2009. augusztus 16. 19:58
  „A Tisztatiszapart weboldalán mnden információ megtálható.
  Előzetes jelentkezésre azért van szükség, hogy a megfelelő eszközöket biztosítani tudjuk, illetve nagy általánosságban a jelentkezők 10%-a szokott eljönni hasonló akciókra.
  Szükséges még az előjelentkezés azért is, mert a résztvevők számához tudjuk majd "belőni" a rendbe rakandó partszakasz méretét. Pár métert azért hagyni kell az illetékes hatóságoknak, szervezeteknek is 8)
  Végezetül kérek mindenkit, aki a témával írásban foglalkozik, inkább jöjjön el, és tettel is járuljon hozzá a munkához.

  "Semmiféle rossz szó ne hagyja el ajkatokat, hanem csak olyan, mely alkalmas az épülésre... (Ef 4,29)"

  Mindenkit szeretettel várunk!

  Legyen ez a part a miénk!”
 • 76. frakk 2009. augusztus 16. 19:51
  „Budapesten a belvárosi részen , a duna sem alakít ki ilyen rézsűs részt - -mig város előtt és után homok padok százai vannak. A megoldás ott is a függőleges támfal. Ha már ismerjük a minimum szintet, és ismerjük (Becsei duzzasztás) akkor nem kell igazán nagy költséggel számolni. Semmi esetre sem kell magasra építeni--- a legalsó lépcsősorra lehetne rázárni. Tehát onnantól víz lenne . Nagyon okos építésze Szegednek, aluminium partfalat építeni , de azzal a szemét még ott maradna. Ez az egyetlen megoldás.”
 • 75. frakk 2009. augusztus 16. 19:40
  „A témában , már több javaslatot letettem, megírtam. Sajnos semmi foganata. A városi vezetés, és a vízügy igencsak sáros a dologban. Addig mig valamelyik főmufti baráti köre nem alakíthat KFt-t a takarításra, teljes az érdektelenség. Hergelik a lakosságot, majd elindítják a milliárdos programot. Az aluminium partfal megépítése a cél. Most a cél érdekében, ha eltekintünk a bunkó szemetelőktől-- akkor is baj van. Nézzük kicsit szakmailag. A Tisza a kanyarokban az egyik oldalon romból (partot mos) mig a másik oldalon épít . Anno a becsei duzzasztás előtt ezt az oldalt megszórták rőzsével, rashel zsákkal, majd uszályokról köveket dobáltak rá. Jött a becsei duzzasztás, és sajna ez a mostani lett a minimum vízszint. Itt bizonyos helyeken iszapot rak le a Tisza. + doglött teheneket. A megoldás nem a takarítás !!!! A partrészt kell mélyíteni- úgy hogy a duzzasztás miatti vízszint, ne alakíthassson ki ilyen lerakódásokat. Szvsz mélyíteni kell a szakaszt, és beton támfalat kell építeni, ott a jelenlegi vízszint közelében. Az ár így mindig öntisztítóvá tenné a részt, ill nem alakulhatna ki rézsűs iszapréteg, melybe beágyazódhat a szemét.”
 • 74. flexsnake 2009. augusztus 16. 19:24
  „gumikesztyű??? <moderálva> A gumikesztyűn még a hármashorog is átmegy.”
 • 73. timi38 2009. augusztus 16. 17:42
  „Szerintem is jobb lenne ha leírnád mikor és hol így lehet hogy többen csatlakoznának.Gumi kesztyűt és zsákot meg talán még a Vgv is ad”
 • 72. Tisztatiszapart 2009. augusztus 16. 15:00
  „A Tiszta Tisza-part weboldala:
  http://tisztatiszapart.fw.hu

  Minden Fórumózót szeretettel várunk.”
 • 71. flexsnake 2009. augusztus 16. 13:11
  „69. de nem lenne egyszerűbb egy időpontot kiírni? A franc se fog emailezni. Találj ki egy időpontot, hozz zsákokat és aki akar az kimegy.”
 • 70. Tisztatiszapart 2009. augusztus 16. 13:04
  „Kedves Fórumozók!
  Még egyszer megismételjük a felhívást, és kérjük a DM-et, hogy lehetőleg tegye közzé.

  Ezutún is kérjük azokat, akik szeretnének résztvenni a Tisza-part egy szakaszának rendbetételében, jelentkezzen az alábbi e-mail címen:

  tisztatiszapart@gmail.com

  Célunk, hogy a Tisza-part egy kis részét megtisztítsuk, rendbetegyük, élhetővé varázsoljuk, mintegy példaként állítva a szegediek, a város vezetői, és a hivatalos szervek elé.
  Ennek érdekében szeretnénk, ha minél többen tudnátok csatlakozni munkánkhoz.
  Természetesen számítunk a DM valamennyi munkatársának AKTÍV közreműködésére is!!!
  Az elkészült partszakaszt a Halászlé Fesztivál idején fogjuk átadni Szeged Város lakosainak, és a város vezetőinek. Bízunk abban, hogy munkánk nem marad majd felesleges, és mindenki megelégedésére fog szolgálni.
  Kezdeményezésünk mögött nem áll sem párt, sem egyébb szervezet. Ez egy magánkezdeményezés, ezért senkinek sem tudunk majd fizetni a munkájáért!

  Reméljük, találkozunk majd veletek, hogy együtt szépítsük meg a Tisza-partot.

  Baráti üdvözlettel:

  a Tiszta Tisza-part csapata”
 • 69. flexsnake 2009. augusztus 16. 12:38
  „66. és mivel áluminyium majd jól el is lopják de persze jó pénzért havonta megszervezem hogy ne lopják el :D
  Ez is munkahelyet teremt ::D

  JA ha nem tudtok fizetni akkor nem megyünk szemetet szedni. Ez hordalék nem illegális lerakat, akár szolnoktól úszhatott idáig. Más szarát takarítsuk? Meddig? Egy hét múlva ugyanolyan.”
 • 68. flexsnake 2009. augusztus 16. 12:34
  „55. na látod hogy vannak jó ötleteid. Ott vannak a közmunkások, ne a fúvet nyírják 6kor hanem szedjék össze a hordalékot.”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„Ez egy provokáció

Kistelek - A Jobbik ma este a cigánybűnözés ellen tart figyelemfelhívó demonstrációt Kisteleken. A… Tovább olvasom