Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

A legtöbben Gyüdi Sándort támogatják

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára pályázók hétfőn délelőtt mutatkoztak be a teátrum dolgozói előtt. A társulat jelen lévő tagjai titkos szavazással nyilvánítottak véleményt: voksolásuk alapján a színház támogatottja Gyüdi Sándor karmester lett.
A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára pályázók tegnap délelőtt mutatkoztak be a teátrum társulata előtt. A sort Maczelka Noémi zongoraművész, tanszékvezető nyitotta, aki kifejtette pályázatának főbb elemeit: a tehetségben és a munkában hisz, a legmegfelelőbb embereket szeretné megtalálni a különböző posztokra. Az opera, a musical, a próza és a tánc között egyensúlyt teremtene, a társulatot ifjú titánokkal kívánná erősíteni.

Kézfogással köszöntötte egymást a meghallgatáson Herczeg Tamás és Gyüdi Sándor Fotó: Frank Yvette
– Azt hiszem, nem leszek túl népszerű – mondta Maczelka, aki a jelenlévők néhány kérdésére – például a közalkalmazottak és a vállalkozók együttes foglalkoztatásának problémájára – nem tudott választ adni. Leszögezte: nem forradalmi típus, a jelenlegi dolgozók továbbra is alkalmazásban maradnának.

Korcsmáros György önmagát többször is nagyképűnek nevezte. – Tudom, hogy értek a színházigazgatáshoz – hallhatták a társulat tagjai, akik közül legtöbben arra voltak kíváncsiak, igaz-e, hogy Korcsmárost azért menesztették a győri színház igazgatói posztjáról, mert hiányt találtak nála. A volt győri direktor nem jött zavarba, őszintén válaszolt, többször mosolyt csalt a színházi dolgozók arcára. – Győzike ellen kell színházat csinálni. Változó műfajú darabokat előadni úgy, hogy az a társulat számára is feladat legyen. A színháznak pluszt kell adnia az embereknek. Akkor vagyunk jók, ha úgy érzi a néző, hogy dalol a lelke – mondta.

A szavazás eredménye

A bemutatkozást követően titkos szavazást tartottak a színháziak. Információink szerint első helyen végzett Gyüdi Sándor a szavazatok 46 százalékával, a második lett Korcsmáros György 38 százalékkal, harmadik Herczeg Tamás 14 százalékkal, Maczelka Noémire a jelenlévők 2 százaléka voksolt. A színháziak csak véleményezhetik a pályázókat, a főigazgatót a szakmai zsűri véleményezése és a kulturális bizottság javaslata nyomán a február 15-i közgyűlés választja meg.  
A pályázók közül Gyüdi Sándor beszélt a legrövidebb ideig. Lényegre törően adott választ a felmerülő kérdésekre. Ilyen volt többek között az, hogy hogyan képzelné el a munkarendet, vagy hogy mi az a három dolog, amit mindenképpen beleírna egy kollektív szerződésbe. A szimfonikusok igazgató-karnagya kívülről fújta a munkavállalással kapcsolatos törvényeket, ezzel rögtön szimpátiát keltett. – Nem szabad hinni annak, aki azt mondja, hogy mindent meg tud oldani. Nyíltan kell beszélni a problémákról, és közösen megtalálni a kivezető utat – állította.

– Diktátor marketingzseniként emlegetnek. Utóbbit elismerem, előbbit nem. De munkamániás vagyok, ez igaz – kezdte mondandóját Herczeg Tamás. A szabadtéri igazgatóhelyettese kisebbfajta „kísérettel" jött a bemutatkozásra: Kesselyák Gergellyel, akire zeneigazgatóként, és Béres Attilával, akire prózai tagozatvezetőként számítana.

– Szétválasztanám a színház igazgatását és művészeti vezetését – ismertette terveit. Kiemelte, hogy pedagógusi végzettségéből adódóan fontosnak tartja a fiatalok megnyerését is. Azt is kijelentette, lemondana jelenlegi posztjairól, amennyiben ő lenne a befutó.

Olvasóink írták

 • 6. maczelka noémi 2008. február 01. 23:39
  „jkjk”
 • 5. nemethantaldr 2008. január 30. 18:52
  „Valaki árulja már el, mi a baja Botka úrnak, Herczeg Tamással és főleg a csapatával, amely így elsőre is ütőképesnek látszik, nemhogy másodikra, mármint összehasonlítva K.Gy.-vel, vagy Gy.S.-al...! Mi a zavaró bennük? Mitől lehet ellenérzése a polg.m. úrnak?”
 • 4. SM 2008. január 30. 00:16
  „Egyrészt a mostani próza egy nulla, másrészt sztem még Gyüdi folytatná leginkább a Székhelyi érát, tehát a legkevésbé drasztikus változások nála következnének be. Székhelyi, valljuk be, nem sokat tett hozzá a prózai társulathoz, azt a néhány húzó, és egyébként is régóta Szegeden játszó tagot (pl. Feket G., Janik L., Jakab T., stb.) nem hiszem, hogy akár Gyüdi, akár Juronics kitenné. Patakiék mindenkivel hajlandóak együtt dolgozni, aki elfogadja a balett szuverenitását, az hogy pluszban melyik jelölt mire kéri még fel (ebben az esetben Juronicsot) az más lapra tartozik. (Egyébként emlékezzünk vissza Korognai mire kérte fel Patakit és mi lett a vége) Ful-nak abban teljesen igaza van, hogy az igazgatás egész embert kivánna. De ez Magyarország, ahol hála Istennek tele vagyunk rendkívüli képességű emberekkel, akik egyszerre kettő vagy több poszton is maximálisan helyt tudnak állni ;)”
 • 3. Ful 2008. január 29. 21:14
  „Csak Herczeg akarja főállásban igazgatni a színházat?
  A többiek félállásban duplapénzért???”
 • 2. Szabó Zsuzsa 2008. január 29. 13:03
  „Ez a társulat nem naív, hanem butuska! Nem veszi észre, hogy Juronics lesz a művészeti főatyaisten, ami a mostani prózának a végét jelenti, ugyanis a Telihay csapat Szolnokról ugrásra készen várakozik. Őket Balázs Péter tette ki. Mindig az dönt, ki kinek a baráti köre. Nem értem, Gyüdi ebbe hogy mehetett bele!Inkább akkor Herceg, Keselyákkal. Juronics maradjon csak a balettjénél! Milyen érdekes, Pataki a balett igazgató, a Herceg pályázatot támogatja! Akárki győz ők tűzközelben lesznek! Ez aztán az ügyeskedés, gratulálok! Korcsmáros egy erkölcsi nulla! Macelka édes ember, csak ne pályázott volna!”
 • 1. nemethantaldr 2008. január 29. 11:34
  „Nagyon tájékozott és naív lehet az a társulat, amely Korcsmáros Györgyöt második helyre teszi! Igaz, Győr messze van Szegedtől, így sem a pénzügyi, sem a szakmai, sem az emberi botlásairól nem hallottak, vagy nem akarnak hallani... (Korcsmáros szó szerint azt mondta az egyik színésznőjének a szerződtetési tárgyaláson, aki nemet mondott emberi vonatkozású ajánlataira: "Eddig te mondtad nekem, hogy "nem", most én mondom neked." És kirúgta.)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laluskáék nyerő házasságot kötöttek

Szeged - Laluska Balázs, a magyar férfi kézilabda-válogatott átlövője és felesége, Laluska-Bagaméri… Tovább olvasom