Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A megyében is gyűjtik a nemzeti értékeket

Algyő, Deszk, Szatymaz - Három olyan Csongrád megyei településen – Algyőn, Deszken és Szatymazon – szerveztek az elmúlt héten kiállítással egybekötött előadást, ahol még nincs települési értéktár.
A hungarikumtörvényt 2012 áprilisában fogadta el az Országgyűlés. A Közélet Alapítvány Hungarikum Ünnep a Dél-alföldön című rendezvénysorozatán három Csongrád megyei településen – Algyőn, Deszken és Szatymazon – szervezett a múlt héten kiállítással egybekötött előadást, ahol még nincs települési értéktár.

Helyi érték a sömlyék

Zákányszéken a helyi értéktár része többek között a Szentháromság-templom, a Zabosfa Táncegyüttes, a parasztkórus, az Öregház Tanyamúzeum, a böllérnap és az ezerarcú sömlyék. Tavaly májusban a Csongrád Megyei Értéktár része lett a Nagyszéksós-tónál található bivalyrezervátum és Mórahalom nyári fesztiválprogramja, a Homokháti Sokadalom.
A települési önkormányzatok Települési Értéktár Bizottságot hozhatnak majd létre, amelynek feladatai közé tartozik a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítása, összegyűjtése, valamint azok megyei értéktárba küldése.

– Nálunk még gyerekcipőben jár a dolog. Benyújtottuk a pályázatot, és a képviselő-testület megválasztotta a helyi értéktár bizottságot. Az ő feladatuk lesz a helyi értékek összegyűjtése – mondta Aklan Anikó, a szatymazi önkormányzat pályázatírója. – A legfontosabb, hogy a szatymazi barack kiemelt helyen szerepeljen. Nem titkolt vágyunk a gyümölcs hungarikummá minősítése. A Fehér-tó egy része is itt található, Dankó Pista Szatymazon nősült. A Postakocsi csárda környéke a török időkig visszavezethető megállóhely volt – sorolta a helyi értéktárba illő nevezetességeket a szakember.

– Nagyon komolyan vesszük a kérdést – jelentette ki a Gubacsi Enikő. Algyő alpolgármestere elmondta, a január 22-i képviselő-testületi ülésen tárgyalnak a helyi értéktár kialakításáról, azután alakul meg a bizottság, amely az algyőiek javaslatait meghallatva mérlegel majd. – Tavaszra várható döntés, előre nem szeretnék erről nyilatkozni – mondta az alpolgármester.

Archív képünkön Barna Károly baracktermesztő dolgozik. A szatymaziak vágya a barack hungarikummá minősítése. fotó: Frank Yvette
Archív képünkön Barna Károly baracktermesztő dolgozik. A szatymaziak vágya a barack hungarikummá minősítése.
Fotó: Frank Yvette

Kerestük Király Lászlót, Deszk polgármesterét is, aki pénteken egész nap tárgyaláson vett részt. A titkárságán visszahívást ígértek, ez nem történt meg. Kérdésünket pénteken elektronikus levélben is elküldtük. Vasárnap délutánig erre sem érkezett válasz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le akart szállni a buszról, elesett

Egy idős néni elesett a 60Y-os buszon. Áll a forgalom a Tisza lajos körúton. Tovább olvasom