Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

A méret a lényeg a településtisztaságnál

Szeged - Alapvetően átrendezik a hulladékszállítási piacot a kormányzati intézkedések. Van cég, amely kivonulni kényszerül, és olyan is, amely erősen áll a lábán. Ilyen a keveset emlegetett megyei településtisztasági társaság.
A Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. 2006-os megvásárlása óta a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. leányvállalata. Szinte ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja kicsiben, mint az anyacég nagyban: elszállítja a hulladékgyűjtő edényekből a vegyes háztartási hulladékot, üzemelteti a szeletív gyűjtőrendszert, azaz a gyűjtőszigeteket és a hulladékudvarokat. Olyan szolgáltatása is van, ami az anyacégnél nincs: szippantást végez. Nincsenek viszont olyan létesítményei, mint a környezetgazdálkodás Sándorfalvi úti lerakója, hulladékfeldolgozója. És közterület-fenntartást sem vállal. Míg az anyacégnek 490 állandó dolgozója van, addig a településtisztaság 55 emberrel látja el a feladatait. Saját jármű- és eszközparkja is van.

Alapvetően átrendezik a hulladékszállítási piacot a kormányzati intézkedések. Fotó: DM/DV
Alapvetően átrendezik a hulladékszállítási piacot a kormányzati intézkedések. Fotó: DM/DV

Kelebiától Battonyáig

Jelenleg 34 településen szolgáltat a megyei településtisztasági kft. a Bács-Kiskun megyei Kelebiától a békési Battonyáig. 43 ezer 810 háztartásban 88 ezer 936 lakost lát el, míg anyacége 33 településen 250 ezer lakost. Szolgáltatási területe folyamatosan bővül, októbertől Kistelek, Balástya, Ópusztaszer, Pusztaszer is hozzá tartozik. Tárgyal újabb településekkel Békés megyében is.

Mivel a társaság nagy területet lát el, a vegyes hulladékot nem Szegedre, hanem a vásárhelyi A. S. A.-telepre szállítja, az ipari és a szelektív hulladékot pedig a szegedi feldolgozóban adja le. A válogatásért, bálázásért a cég a környezetgazdálkodásnak szolgáltatási díjat fizet, mint ahogy az eszközök bérletéért is piaci alapon fizet a partnereinek, így a tulajdonosának is – tájékoztatott a vállalat gazdasági igazgatója. Fekete Istvánné úgy látja, a logisztika az erősségük, még a kedvezőtlen gazdasági változások ellenére is. Korábban megírtuk: januártól kizárólag olyan cégek működhetnek, amelyek többségében állami vagy önkormányzati tulajdonúak és nonprofit társaságok. Más cégek (így az eddig Kisteleket, Balástyát, Pusztaszert, Ópusztaszert ellátó Pusztaszem Kft.) nem felelnek meg a törvényi előírásoknak, ezért ők legfeljebb alvállalkozói lehetnek a közszolgáltatói engedéllyel és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség minősítésével rendelkező településtisztaságnak.

A szakember elmondta, 2013-ban a társaság általános költségei megtérültek, de nem nyereséges. Ugyanolyan gondokkal küzd, mint az ország más területén szolgáltató társaságok: rendkívül magas a lakossági kintlévőségek aránya, és folyamatosan romlik a fizetési hajlandóság. Számukra kedvezőtlen hatású a júliusban bevezetett rezsicsökkentés is. Az igazgató úgy látja, hosszú távon csak akkor lehet piacon maradni, ha korrekt, alapos és precíz munkát végeznek. Közvetlen napi kapcsolatot ápolnak az önkormányzatokkal, szerződött partnereikkel. A lakossági panaszkezelésben gyors, hatékony ügyintézésre törekszenek. Tarifáik településenként eltérőek aszerint, hogy annak mekkora a mérete és a tanyahálózata, milyen messze van a lerakó, és miként illeszthető be a hulladékgyűjtés és -szállítás a logisztikai rendszerbe. Összességében a településtisztasági kft. alacsonyabb díjakon dolgozik, mint a környezetgazdálkodási kft., hiszen nem tart fenn milliárdos létesítményeket, technikát. Kis mérete miatt kisebb az önköltsége, rugalmasabban reagál a piaci változásokra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erről írtunk 2013 szeptemberében

Pékség marad a régi Stühmer. Adják-veszik a magyar állampolgárságot Szabadkán. Szabics Imre visszavonult. Többek közt ezeket írtuk az év kilencedik hónapjában. Tovább olvasom