Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A mi Szegedünk – fotókon

140 év történetéből szemezget a Móra-múzeum pénteken délután megnyílt Tornyos Szeged híres város című fotókiállítása.
140 év történetéből szemezget a Móra-múzeum pénteken délután megnyílt Tornyos Szeged híres város című fotókiállítása, amelyhez Újszászi Ilona kolléganőnk válogatott idézeteket a Délmagyarországból.

Az április 7-ig látható tárlat megnyitóján Simoncsics János „régi Szeged"-mániás megnyitó beszédében mindenkinek azt ajánlotta, hogy a saját városaként nézze a több mint száz fekete-fehér fényképet, és tegye hozzá a saját emlékeit, történeteit, ami csak beugrik róla. Lapunkkal is megosztott egy jellegzetes szegedi anekdotát: a „himnusz bácsiról". Régen ugyanis a Széchenyi téren fizetni kellett azért, hogy valaki leülhessen a padokra, és úgy nevezett bérszékjegyet kellett váltani. Aki a pénzt szedte, az volt a csősz, és ha jött, a bliccelők szépen felálltak, mintha mi sem történt volna, mert ha álltak, nem kellett fizetniük. Innen kapta a bácsi a nevét. A „vasevő" fa is hozzátartozik a főtérhez. A teret szegélyező vaskorlátot ugyan már eltávolították, de maradt egy öreg platán, amely úgy ránőtt a vasrúdra, hogy a fémet csak körülötte lehetett levágni. Az öntöttvascsonkot szinte már teljesen bekebelezte a fa, ami lassan eltűnik, körbenövi a természet.

A mi Szegedünk - fotókon. Fotó: Schmidt Andrea - galérai

A különleges időutazáson nem csupán a Széchenyi teret lehet látni. Megörökítették a fényképészek az első szegedi autót Brauswetter Ottó tulajdonossal 1904-ben, Liebmann Béla fotózta Tolnay Klárit a Tisza-parton 1938-ban a Tiszavirág című film kapcsán, Latabár Kálmánt pedig az ötvenes években kapták lencsevégre a színész–újságíró meccsen. A fiatalabb generáció felismerheti a Kádár Jánost egy szegedi gyárlátogatáson, Puskás Ferencet a SZVSE-pályán vagy a régi Kárász utcát, ahol Zastava, Trabant és Skoda „korzózik". A városi múzeum több mint százezres fotótárából válogatott összeállítás kurátora Orbán Imre igazgatóhelyettes, aláfestésként Pavlovics Dávid gitárjátéka szól. A rendezők a kiállítás folytatását ígérik.

Olvasóink írták

  • 1. ikszy 2013. február 09. 11:28
    „A cikkhez mellékelt fotográfián Zastava, Trabant és Skoda típusú gépjárművek nem ismerhetők fel. Az idézett járművek a 80´-as évek termékei, amik lehet hogy régiek, csaknem fél évszázadosak. Az ifjúságom emlékeiben szerepelnek a fotón látható autók, azokra mint Pobedára, vagy az utángyártott lengyel Varszavára emlékeztetnek.
    "dolgozni csak szépen, ahogy csillag megy az égen..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trilógiaként él tovább a Pass-port sorozat

A végéhez ért a szegedi MASZK Egyesület és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház közös előadássorozata. Tovább olvasom