Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A születés pillanatában mentenek életet

Bepillantottunk a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkatársainak hétköznapjaiba. Egy 12 órás műszakban akár hat riasztás is érkezhet. Most szervezik meg, hogy a koraszülött babákat, mielőtt elhozzák édesanyjuk mellől, lefotózhassák. A kép átmeneti kapcsolatot jelentene a szülők és gyermekük között, amíg haza nem vihetik őt a klinikáról.
– Gyermekkoromban az utca összes kisgyerekére én vigyáztam, már akkor tudtam, hogy fehér köpenyben fogok dolgozni – mesél hivatástudatának gyökereiről Prónai Julianna. A neonatológus szakasszisztens 27 évvel ezelőtt ült fel először az újszülött-életmentő kocsira, amikor azt üzembe helyezték Szegeden. Azóta a szakma és a hozzá társuló technika óriási fejlődésen ment keresztül. Julcsi, ahogy a többiek nevezik, és kollégái megmutatták nekünk az európai színvonalú berendezéseket, amelyek nap mint nap megkönnyítik a munkájukat. A hétmillió forintos lélegeztető az országban egyedülálló, de láttunk olyan korszerű infúziós gyógyszeradagoló pumpát is, amely lehetővé teszi, hogy egy 80 dekagrammos koraszülött percenként kétcseppnyi gyógyszerhez jusson – mindezt kézzel, ilyen pontosan adagolni szinte lehetetlen.

A család sorsa  múlik rajtuk

Egyedülálló szívsebészet

– A mentetteink 55 százaléka koraszülött, két és fél kiló alatti, 45 százalékuk normál születési súlyú gyermek. Utóbbiak is számos probléma – például szívfejlődési rendellenesség – miatt szorulhatnak ellátásra, és gyakran azonnali műtétre van szükségük. A szegedi gyermekklinikán és a Szívsebészeti Osztályon történik az ellátásuk. Vidéken egyedülálló, hogy az újszülöttek szívét is meg tudják itt operálni – tudjuk meg prof. dr. Pintér Sándortól.
– Erre születni kell – folytatja a beszélgetést dr. Bodrogi Tibor. A neonatológus főorvos irányítja a munkát a mentőkocsin. Rámutat a mentőápolók elhivatottságára: – Ahogyan az ápoló kollégák, Julcsi is azokat a törékeny, esendő gyerekeket teszik be az inkubátorba, szeretgetik, beszélnek hozzájuk – csodálatra méltó. – A mentett koraszülöttek olyanok számunkra, mintha a saját gyerekünk, unokánk lenne. Lehet, hogy a kilencszázadik esetünkhöz hívnak (közel ezer mentés van egy évben – a szerk.), de annak az érintett családnak az élete múlik a munkánkon – avat be a mentőorvos, és súlyos esetekre is visszaemlékszik: – A közelmúltban beteg ikerpárhoz hívtak bennünket. Az 1000 és 600 grammos koraszülöttekért ide a női klinikára mentünk, de gyakran sokkal messzebbre hívnak. Csongrád megyén túl Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része, és Mezőtúr kistérség is hozzánk tartozik.

Kérdésünkre, mit tehetnek a szülők, hogy ne történjen baj, amikor már hazavitték az újszülöttet, például tragikus bölcsőhalál, dr. Bodrogi Tibor főorvos elmondta: – A légzésfigyelőt ajánlom azoknak, akiknek lehetőségük van megvásárolni a készüléket. Azonban ezen túl a szülőknek fontos megtanulniuk az alapvető újraélesztő beavatkozást is.
A születés pillanatában mentenek életet. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA
 

Oxigénadással kezdődik az életmentés

– A szolgálatot mindig akut esetekhez hívják – mondja el prof. dr. Pintér Sándor egyetemi tanár. A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke rámutat: a koraszülött babáknak leggyakrabban a tüdejük éretlenségével van gond. Minél kisebb az újszülött, annál nehezebben jut oxigénhez. Nekünk leg-
először a hiányzó légzést kell helyettesíteni, mert ha nem jutnak időben oxigénhez, elveszíthetjük őket, vagy ami ehhez hasonlóan nagy tragédia, az agyuk olyan károsodást szenvedhet, ami egy életen keresztül nyomorékká teheti őket – magyarázza a professzor, aki 55 évvel ezelőtt szakosodott a gyermekgyógyászaton belül a koraszülött-életmentő ellátásra. Elmesélt nekünk egy történetet.


Boldog pillanatok

– Három évvel ezelőtt még aktívan részt vettem a mentésben. Egy napon az egyik városi kórházból szólt a szülész kolléga, hogy azonnal menjünk, mert egy kismamánál koraszülés várható, a baba nagyon kicsinek ígérkezik, és már nem lehet az édesanyát elküldeni Szegedre. Tíz percen belül kocsiba ültünk, mind a négyen, de a 60 kilométerre lévő kórházhoz közel egy óra volt az út. Ahogy beléptünk a kórház épületébe, és a műtő folyosóján megláttak bennünket, császármetszést végeztek a kismamánál. Néhány percen belül egy 60 dkg-os újszülöttet tettek Julcsi kolléganőnk kezébe. Szerencsére jó állapotban volt a koraszülött – ez nagyon fontos! Ebben a pillanatban az orrüregéből a váladékot leszívtuk, tubust tettünk a légcsövébe, és elkezdtük lélegeztetni. Az újszülött egy percig sem volt oxigén nélkül. A speciális melegítőasztalon folytattuk az ellátást. Infúzión keresztül cukoroldatot kapott a baba, mivel az alacsony súlyú koraszülötteknek nincs energiatartalékuk. Inkubátorban szállítottuk be a klinikára. A kisgyermek ma már hároméves, semmi baja, teljesen egészséges. Fontos, hogy hozzájárulhattunk a család boldogságához. Mikor a pályámat kezdtem, az egy kilogramm alatti újszülötteknek nem voltak túlélési esélyeik, ma pedig már nagyon sok mindent meg lehet tenni még az egészen alacsony súlyú koraszülöttekért is, ha a szolgálat időben az ellátás helyén van. Ezeknek a teljesen elesett koraszülött gyermekeknek létfontosságú, hogy a születés pillanatában megkapják az életmentő ellátást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős férfit helyeztek biztonságba

Eltévedt, zavartan viselkedő szegedi férfit helyeztek biztonságba a körzeti megbízottak Domaszéken. Tovább olvasom