Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A tehetségek(kel) is kísérleteznek

„Rosszul háláljuk meg tanárunk munkáját, ha mindig csak tanítványok maradunk" – idézte Nietzsche sorait Visy Csaba professzor sikeres diákjának, Janáky Csabának. A mester most örülhet, tanítványa ugyanis olyan komoly, ipari hasznosításra is alkalmas tudományos eredményt ért el, amit Pro Scientia Aranyéremmel, illetve a Magyar Szabadalmi Hivatal különdíjával is jutalmaztak.
– Kísérletes tudomány. Ezért szerettem már középiskolában is jobban a kémiát a matematikánál – emlékezett a szegedi Radnóti gimnáziumban töltött évekre, a különböző versenysikerekre Janáky Csaba.

A szegedi egyetem vegyészpalántáját hamar megtalálta a tudomány: Visy Csaba, a TTIK Fizikai Kémiai Tanszékét vezető professzor kutatócsoportjába kérte magát.

Mester és tanítvány: Visy Csaba professzor és Janáky Csaba Phd-hallgató közös kísérleten dolgozik Fotó: Segesvári Csaba

Demonstrátorként laborgyakorlatokat vezetett a nálánál fiatalabb diákoknak, de szabadidejében egy speciális műszerrel mérte az elektrokémiai változások során bekövetkezett tömegváltozást, vizsgálta a réteg és az oldószer kölcsönhatását. Az eredményeit összefoglaló, diplomamunkával felérő tudományos diákköri dolgozatával már harmadévesen második díjat nyert az országos fórumon.

– Kihívás az oktató számára, ha kevésbé motivált hallgatót nyer meg a tudománynak. Ám a tanár számára az az igazi öröm, amikor tehetséges és igyekvő diákját segítheti sikerre – osztotta meg velünk a pedagógus dilemmáját Visy professzor.

Középiskolások az egyetemen

Hat-hét éve minden tavasszal megrendezi a szegedi egyetem az érdekes kísérletek a kémiában témájú, „Vegyülj velünk!" című programját – a tehetséggondozás jegyében. Egy-egy ilyen tavaszi rendezvényen a régió legtöbb középiskolája képviselteti magát, s mintegy háromszáz diák kísérletezik.  
Az elektromos áramot vezető műanyagokat vizsgálják a Visy-féle kutatócsoportban, és ezeket kombinálják nanoméretű, vagyis a milliméter milliomod részének megfelelő nagyságú egyéb komponensekkel. Janáky Csaba – Visy professzor irányításával, Magyarországon először – mágneses tulajdonságú részecskéket tartalmazó vezető polimereket állított elő. Kiderült: egy új kompozit anyag jött létre, ami ipari felhasználást sejtet, így új lehetőségeket nyithat. Ezt írta le újabb tudományos diákköri dolgozatában az ifjú kutató. Janáky Csaba eredményét az Országos Tudományos Diákköri Tanács első díjjal és Pro Scientia Aranyéremmel jutalmazta. A Magyar Szabadalmi Hivatal pedig fölfigyelt a felfedezés ipari hasznosíthatóságára, ezért részesítette különdíjban Janáky Csabát.

– A tudományos kutatás irányát az ipar igényei szabják meg – osztotta meg velünk az SZTE ipari kapcsolatok napján szerzett benyomásait a végzett vegyész, aki PhD-hallgatóként dolgozik tovább a laborban, miközben közgazdaságtant is tanul. De a Magyar Kémikusok Egyesülete koordinátoraként, a Fiatal Kémikusok Hálózata elnökeként azt is elsajátítja, miként kell munkakapcsolatokat építeni és ápolni.

– Megerősített bennünket ez az elismerés abban, hogy fontosnak ítélt irányba haladunk. Ugyanakkor ritka, hogy ennyire eredményesesen lépeget előre egy tehetséges és szorgalmas diák, mint Csaba – összegzett Visy professzor, aki Nietzsche soraival gratulált diákja díjaihoz: „Rosszul háláljuk meg tanárunk munkáját, ha mindig csak tanítványok maradunk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáradunk már az ünnep előtt - képek

Tovább olvasom