Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A zöldségeseknek is fájni fog

Szeged - Nyugtalanok a Csongrád megyei zöldségtermelők a csütörtökön meghirdetett orosz embargó miatt. Az országot eláraszthatják az orosz piacról kiszorult olcsó lengyel, holland, spanyol termékek.
– Közvetve a zöldség-gyümölcs ágazatot is érinti majd az orosz embargó, mivel a legnagyobb szállítók, a hollandok, a belgák és a spanyolok többek között nálunk akarják majd eladni a termékeiket – fogalmazta meg aggályait Ledó Ferenc, a szentesi Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke.

 Közvetlenül nem dönti be

Mártonffy Béla
, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnökének első nyilatkozatai szerint Magyarországon a gazdák 2,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt állítanak elő, a termelés 5-7 százaléka irányul az orosz piacra, tehát nincs különösebb ok az aggodalomra. Ennek értéke nagyjából 15-20 milliárd forint éves szinten, termésmennyiségtől függően. Mártonffy szerint a jelenlegi termelést meghatározóan „nem dönti be" az életbe léptetett szankció.

– A paradicsom, a paprika, az uborka olcsó dömpingáron kerülhet be hozzánk. Kútba esnek az almához fűzött reményeink is: abban bíztunk, hogy a rekord almatermést majd megveszik tőlünk az oroszok, mivel a lengyeleket már korábban, az ukrán–orosz konfliktus kezdetén kitiltották. Valószínűleg nem így lesz.

Az orosz embargó meghirdetését követően először a húsfeldolgozók szólaltak meg: pénteki lapunkban Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. elnök-vezérigazgatója mondta el, milyen remények estek kútba azt követően, hogy az állat-egészségügyi hatóság pont egy héttel korábban oldott fel egy 3 hónappal ezelőtti tiltást.

A zöldség-gyümölcs szakma első reakciója két napja még az volt, hogy jelentéktelen a közvetlen exportunk a nagy keleti piacra, Magyarország kevés véráldozattal megúszhatja az embargót. A várható hatásokat átgondolva ma már másképp látják a helyzetet.

A nagy tészek mellett félnek az őstermelők is. – Attól tartok, az olcsó lengyel zöldség lesz az, amely majd elárasztja Magyarországot, mivel a lengyelek nagy tételben szállítottak eddig Oroszországnak – mondta Dudás János üllési őstermelő. – Az eddigieknél is olcsóbban adják majd az árut, mert még mindig jobban járnak, mint ha megsemmisítenék.

Az őstermelő hozzátette: lengyel áru nélkül is roskadozik a magyar piac, a zöldségek 35-40 százalékát nem lehet eladni. Jár a dorozsmai nagybani piacra, ahol azt tapasztalja, hogy heti 10 láda zöldbabtól sem lehet megszabadulni.

Megírtuk: Oroszország csütörtökön importtilalmat rendelt el az ellene szankciókat alkalmazó országokból – a teljes Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából – származó gyümölcsre, zöldségre, sertéshús-, baromfi-, hal-, tejtermékekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédnek készül az orvos-jogász

Alig 40 orvos-jogász diplomával rendelkező szakember van Magyarországon, a fele orvosként, a fele jogászként dolgozik. A szegedi dr. Varga-Orvos Zoltán arra készül, hogy a jognak szentelje az életét. Tovább olvasom