Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A zsűri Bíró Lajos Szent-Györgyi-szobrát díjazná

Szeged - A szakmai zsűri a mátészalkai Bíró Lajos alkotását találta legjobbnak a 9 pályázó 10 pályamunkája közül az önkormányzat országos Szent-Györgyi Albert-szoborpályázatán.
A maketteket pénteken bírálta el a Képző- és Iparművészeti Lektorátus által felkért négytagú szakértői bizottság a városi főépítész és a polgármesteri hivatal munkatársának jelenlétében. Bejárták a helyszínt, mindegyik makettet minden zsűritag egyenként értékelt, és a bizottság négyórás munka után javaslatot tett az eredményre.

Prokai Gábor, a grémium vezetője lapunknak elmondta: Bíró Lajos inspiratív ötlettel állt elő, alkotásában a tudós a Dugonics téri épület lépcsőjén lépked le lazán, hétköznapi emberként a városi forgalomba. Ezt az alkotást találták átütőnek, a többi között nem láttak még csak hasonlóan meggyőzőt sem, ezért a közgyűlésnek azt javasolják, hogy második és harmadik díjat ne adjon ki. Az arra szánt fél millió forintot a győztes a megvalósításra költhesse el, mert a szoborra szánt 6,5 millió forint nagyon kevés.

Munkában a zsűri. Fotó: Frank Yvette
Kerek Attila szobormustrája.
Fotó: Frank Yvette

A díjazásra javasolt 54 éves mátészalkai szobrászművésznek nincs még köztéri alkotása Szegeden, legközelebb Ópusztaszeren található Báthory István-szobra.
A végső döntést a közgyűlés hozza majd meg a Szent-Györgyi-szoborról. A győztesnek rövid ideje marad a terve kidolgozására, mert a szobrot a Nobel-díjas tudós születésének 120. jubileumára szeptember 16-án tervezi felavatni a város. A pályázati kiírás szerint az egyetem rektori hivatala előtti parktükörbe, a Kárász utca felőli sarokra kért terveket az önkormányzat.

Olvasóink írták

  • 1. tol 2013. május 10. 19:01
    „Ragyogó! Most már "csak" gróf Klebelsberg Kunonak csináltassatok egy méltó szobrot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1-es vonal kötbérper: nyert és fellebbez az önkormányzat

Az igényelt 740 millió forintból 136 millió forintos kötbérigényt talált jogosnak az első fokon eljáró bíróság pénteki ítéletében. Tovább olvasom