Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Abigél szabadtéri világpremiere

Szeged - Újra egy legendás regény zenés adaptációját állítja a Dóm tér színpadára Somogyi Szilárd rendező. Szabó Magda személyesen bízta rá ˝lányát˝, Abigélt. Az édes-bús történeten generációk nőttek fel, nyáron minden eddiginél monumentálisabb formában érkezik a musical – szabadtéri világpremierként.
 Nádasdy Ádám a hétfői Backstage-ben

Új, ingyenes programsorozatot indított a REÖK, Backstage címmel. A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásairól szóló beszélgetések ötletgazdája és moderátora Fábri Péter író, költő, műfordító. Március 2-án, hétfőn 18 órától Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító érkezik Szegedre, hogy Shakespeare darabjáról, a Tévedések vígjátékáról és a szerzőről fejtse ki gondolatait. A darabot egyébként ő is fordította, és ezt a verziót játssza nyáron a szabadtéri.

– 2004-ben merült fel először a gondolat, hogy az Abigélből musicalt kellene írni – emlékszik vissza Somogyi Szilárd, a Szegedi Szabadtéri Játékok idei második produkciójának rendezője.

– Akkortájt készítettünk alkotótársaimmal Szabó Magda másik regényéből zenés változatot, ezen a premieren pedig jelen volt a népszerű írónő is. Aznap este, látva az akkori előadás sikerét, óriási megtiszteltetés ért: nekem adta szeretett lányát, Abigélt is.

A Budapesti Operettszínház darabja, amely július 10-én és 11-én kerül színre a szegedi csillagtető alatt, új aspektusból közelít a történethez. Az előadás Vitay Gina egy drámai pillanatban történő visszaemlékezéséről, életének egy meghatározó korszakának újraéléséről szól. Az alkotók szerették volna, ha születik ebből a nagyon értékes irodalmi műből egy olyan típusú musical, amely újra ráveheti a fiatalokat, hogy elkezdjék olvasni Szabó Magdát. A hatalmas Dóm téri színpad lehetőséget ad arra, hogy a kőszínházi változatnál sokkal filmszerűbb, mozgalmasabb legyen az Abigél, amely még sosem volt látható szabadtéri színpadon.

Udvaros Dorottya és Csonka András szelfit készít az Abigél budapesti sajtótájékoztatóján – a háttérben Hirtling István. Fotó: Dusha Béla
Udvaros Dorottya és Csonka András szelfit készít az Abigél budapesti sajtótájékoztatóján – a háttérben Hirtling István. Fotó: Dusha Béla

Igazi fesztivál-szereposztással érkezik az Abigél a Dóm térre. Vitay Georginát Vágó Zsuzsi, Horn Micit Udvaros Dorottya játssza. Torma Gedeon Hirtling István lesz. Kőnig tanár úr szerepébe a szegedi szabadtéri színpadán debütáló Csonka András bújik. További szerepekben láthatjuk Homonnay Zsoltot, Mészáros Árpád Zsoltot, Nádasi Veronikát és Pálfalvy Attilát. Az előadásban szükség lesz statisztákra is, akiket a „Matulás tanárok" választanak majd ki, Szegeden. A legrátermettebbek Gina osztálytársaiként léphetnek a világot jelentő deszkákra. (X)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen kap egy újszülött szállító rendszert a klinika

Az adományozó kíváncsi volt, mennyi idő alatt jut el a hír az intézményhez. Fél nappal később mi már be is számoltunk a felajánlásról – ezen ne múljon a dolog. Tovább olvasom