Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Agytornára serkent a pókerező robot

Sőt, még blöffölni is tud! Úgy programozta fejlesztője, a 19 éves Hegyesi Donát, hogy minden helyzetben igyekezzen legyőzni ellenfelét.
Zöld posztóval díszített pókerasztalra szerelt karok mozgatják a zsetonokat és a kártyákat. A pókerrobot kamerák segítségével ismeri fel a tárgyakat. Figyeli emberi ellenfele taktikáját, és erre építve minden szituációban önálló döntést hoz. Sőt, még blöffölni is tud! Úgy programozta fejlesztője, a 19 éves Hegyesi Donát, hogy minden helyzetben igyekezzen legyőzni ellenfelét.

A pókerasztalra szerelt karok mozgatják a zsetonokat és a kártyákat. A gép még blöffölni is tud!
A pókerasztalra szerelt karok mozgatják a zsetonokat és a kártyákat. A gép még blöffölni is tud!

– Az első prototípusnál egy éve a saját játékomat próbáltam modellezni, igyekeztem ötvözni a modern online pókert a tradicionálissal. Azért fejlesztettem folyamatosan, hogy ne tudjam olyan könnyen legyőzni. Mára sikerült egy összetettebb algoritmust létrehoznom, amelynek segítségével a robotnál – mondjuk úgy – kisebb öntanulási folyamat megy végbe, azaz képes fejleszteni a saját játékát – világít rá Hegyesi Donát. A BME mechatronika szakán elsőéves hallgató két hobbiját, a pókerezést és a robotika iránti vonzódását ötvözte, amikor megtervezte a robotot. A kivitelezésben segítségére volt Nyírcsák Miklós fejlesztőmérnök, aki lelkiismeretesen támogatta a fiatalt.

Donát még gimnazistaként első lett egy országos ifjúsági tehetségkutató versenyen, és továbbjutott a tavaly szeptemberben rendezett
európai fordulóra is, ahonnan különdíjjal tért haza. A franciaországi Grenoble-ban található Európai Szinkrotronsugárzási Intézetben tölthetett el egy hetet augusztusban.

 Los Angelesben, a világ legnagyobb, középiskolásoknak szóló tudományos versenyén  második helyezést ért el Hegyesi Donát.
Los Angelesben, a világ legnagyobb, középiskolásoknak szóló tudományos versenyén második helyezést ért el Hegyesi Donát.

A robotnak a hardverét és szoftverét is a fiatalember alkotta, a májusi Intel ISEF, a világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos versenyére, Los Angelesbe már a negyedik prototípussal érkezett, és második helyezést ért el a rangos megmérettetésen. A díjjal együtt 1500 dollár pénzjutalomban részesült, és a verseny hagyományainak megfelelően egy kisbolygót is elneveznek róla.

A világverseny után a National Instruments Magyarország felajánlotta támogatását, hogy Donát elkészíthesse első humanoid, azaz emberszabású robotját. Mindez szakmailag és anyagilag is nagy elismerés számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hattyúk tavát táncolja a Kijev City Balett

A balett történetének egyik legnépszerűbb klasszikus darabjával, a Hattyúk tavával vendégszerepel újra Magyarországon a világhírű Kijev City Balett. Tovább olvasom