Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Akvort, a Vízkirálynő fiát játssza a Dóm téren

Eredetileg kárpitosnak tanult, mára sikeres táncművész lett Fodor Zoltán, aki az egyik főszereplőt, Akvort, a Vízkirálynő fiát alakítja a Dóm téren Juronics Tamás látványos táncshow-jában, az Új világban.
Fodor Zoltán Barta Dórával az Új világ próbáján. Fotó: Karnok Csaba
– A Carmina Burana volt az első szegedi produkció, amiben öt évvel ezelőtt részt vettem. Utána táncoltam az együttessel külföldi koreográfusok és Juronics Tamás más darabjaiban is. Az elmúlt évadban Tamás felkérésére már koreografálhattam is: a Mozart-táncok Kis semmiségek című részét. A premiert januárban a Művészetek Palotájában tartottuk, majd tavasszal néhány alkalommal a szegedi közönség is láthatta a produkciót – mesél itteni kötődéseiről a szabadtéri nyitó produkciójának férfi főszereplője, Fodor Zoltán.

A Budapesten élő 29 éves táncos eredetileg kárpitosnak tanult. Sikeres versenytáncos múlt után viszonylag későn, húszévesen jegyezte el magát a táncművészettel. Autodidaktaként képezte magát, sokat tanult Jeszenszky Endrétől is. A Budapest Táncszínháznál indult a pályafutása, majd szabadúszó lett. Noha nem tagja már Földi Béla társulatának, visszajáró vendégtáncosként, koreográfusként ma is kötődik a budapesti együtteshez. Dolgozott a Pécsi Balett társulatával is, a szegediekkel pedig már hat darabban táncolt. Fontosnak tartja, hogy Juronics Tamásékkal szoros szakmai és baráti kapcsolatot alakított ki.


Hobbihorgász

A szimpatikus táncos barátnője, Balkányi Kitty is szerepel a fergeteges táncshow-ban, a kimerítő esti próbák fáradalmait másnap együtt pihenik ki. – A Jobb, mint otthon vendéglő mellett van egy kellemes horgásztó, ahová kijárunk pecázni. A horgászás fantasztikus, mert teljesen megnyugtat és kikapcsol.

– Az Új világ első Dóm téri próbáján még nagyon hideg volt a víz, bár erre már nem figyel az ember, ha bemelegszik. A legnagyobb nehézséget nem is a víz hőfoka jelenti, inkább az, hogy a tíz centiméter mély víznek is hihetetlen ellenállása van. Azokat a mozdulatokat, amelyeket a próbateremben már begyakoroltunk, sokkal nehezebb megcsinálni a „medencében". Két évvel ezelőtt három hónapos próbaidőszak előzte meg a bemutatót, akkor valahogy könnyebb volt a vízben táncolni. Emlékszem, nagyon megdöbbentem, amikor a premier után fényt adtak a hatalmas nézőtérre, és megláttam, mennyi ember figyelt bennünket. A második előadáson már kicsit nyomasztott is ez a tudat. Az előadás egy részében Barta Dórival csak ketten táncolunk a színpadon, ilyenkor négyezer szempár szegeződik ránk. Ez komoly felelősség, ezért mindent megteszünk, hogy megfelelő művészi minőségű legyen a produkciónk. Persze ebben a speciális helyzetben kicsit az elemekkel is meg kell küzdenünk, így sok múlhat a szerencsén is. Talán emiatt is életem egyik legnehezebb produkciójának érzem az Új világot – árulja el Fodor Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatatérré vált a nagyszínház a nyári szünetben

A függöny helyén hatalmas nejlonfólia lóg a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol már felszedték a… Tovább olvasom