Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Áldatlan állapotok a belvárosban: kiakadtak a szegediek a szemetelő hajléktalanokra

Szeged - Ismét kiakadtak a szegediek a belvárosban üvöltöző, szemetelő hajléktalanok miatt. Jenei Imre, a Kárász utcai Eldorado ajándéküzlet tulajdonosa megelégelte a helyzetet: Facebook-bejegyzésben kéri a polgármestert és a rendőrkapitányt, tegyenek valamit.
„Erélyes fellépés szükséges"

– Gyakran látjuk, hogy bizonyos csoportok, személyek a város frekventált pontjain gátlástalanul és szabadon fogyasztanak közterületen illegálisan alkoholt, majd ennek hatása alatt közfelháborodást keltve szennyezik a padokat és díszburkolatot. A belvárost mindennap takarítjuk, de az összes hajléktalan mögé nem tudunk folyamatos takarítószemélyzetet biztosítani. Erélyes és folyamatos hatósági fellépés szükséges a belvárosban, mert e nélkül pusztul a közvagyon, és romlik a közhangulat – mondja Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Vasárnap késő délután óta több mint százan osztották meg, kedvelték és szóltak hozzá Jenei Imre, a szegedi Eldorado ajándéküzlet tulajdonosának Facebook-bejegyzéséhez, amelyben ismét kikelt a Kárász utcán üvöltve éneklő, ott életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanok ellen.

A témával rendszeresen foglalkozunk lapunkban. Legutóbb október elején írtunk róla egy olvasónk fotója kapcsán, amely a szemetes Kárász utcát ábrázolta (2016. október 11.: Olvasóink 5000 forintra büntetnék a szemetelőket).

Jenei azt kérte a közösségi oldalon, hogy minél többen osszák meg „ezt a tragikusan súlyos, mindennapos problémát". Bejegyzését Botka László polgármesternek, Zélity László városi rendőrkapitánynak és a környékbeli üzletek üzemeltetőinek, tulajdonosainak címezte, mondván, tegyen meg mindenki mindent, hogy ez az állapot azonnal szűnjön meg.

– Több mint egy éve tart. Megelégeltem, hogy semmi nem változik az égadta világon. Irritáló helyzet – fogalmazott Jenei. A szegedi vállalkozó szerint a turisták és a jobb érzésű emberek elkerülik a főutcát. – A Kárász utca lakói hétvégén a város legszemetesebb utcájára kell, hogy kilépjenek. A hányás, hugyozás mindennapos a szokásos McDonald’s-hulladék, szétdobált italos dobozok, üvegek mellett – mondta.
 
Szeged belvárosa, a Kölcsey és Kárász utca sarka. Fent ünnepi díszben a város, lent minden változatlan, tovább folyik az üvöltve éneklés. Fotó: Török János
Szeged belvárosa, a Kölcsey és Kárász utca sarka. Fent ünnepi díszben a város, lent minden változatlan, tovább folyik az üvöltve éneklés. Fotó: Török János

Az Eldorado tulajdonosa azt kéri, a hatóságok oldják meg és számoljak fel a város szégyenfoltját, a sétálóutca és a legdrágábban bérbe adott üzletek kapják vissza rangjukat. – Állandó, hathatós rendőri jelenlétet kérünk a probléma felszámolásáig – tette hozzá.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, az elmúlt hónapban több bejelentés érkezett a rendőrségre az ügyben. Két esetben indult szabálysértési eljárás, két személlyel szemben. A járőrök és a területileg illetékes három körzeti megbízott rendszeresen járőrözik a Kárász utcán.

Az adventi időszakban a közterület-felügyelőkkel közösen teljesítenek szolgálatot a rendőrök a belvárosban. A közös szolgálatteljesítésnek kettős célja van: egyrészt a bűnmegelőzés, másrészt a bűncselekmények, szabálysértések kiszűrése. Ebben a lakosság közreműködésre is számítanak, ezért amennyiben bárki szabálysértést vagy bűncselekményt észlel, tegyen bejelentést a rendőrségen!
 
Szondi Ildikó: nincs megoldás

Szondi Ildikó, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, a rendőrök és a polgárőrök is folyamatosan eljárnak a férfival szemben. – A jogi karon tartok előadásokat, azokat is megzavarja, minden tökéletesen behallatszik. A probléma az, hogy ezért elzárni nem lehet, fizetni nem fog, hiába büntetik meg, énekelni pedig lehet. Hathatós megoldás nincs, csak reménykedni lehet, hogy megunja az állandó intézkedést, és továbbáll – magyarázta a képviselő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek az utolsó vágásra a Picknél

Készülnek az utolsó vágásra a Picknél
Hónapok óta bizonytalan a Pick Zrt. vágóhídi munkásainak sorsa, a mohácsi gigavágóhíd még nem indult… Tovább olvasom