Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Algyő volt a múzsájuk

Algyő - Versben, tojáson, sógyurmán és üvegen alkották meg Algyőt azok, akik a Gyevi Art kulturális pályázatára adtak be művet az Algyő, az én falum című versenyen.
A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre pályázatot hirdetett két kategóriában – irodalmi és képzőművészeti – Algyő, az én falum címmel. A pályázatra 9 pályázó küldött be 14 munkát, verseket, alkotásokat. A 3 tagú zsűri az első díjat képzőművészeti kategóriában Bereczné Lázár Nórának adta, aki Algyő nagyközség címerének mintavariációit készítette el írott tojásokon.

Bereczné Lázár Nóra az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán népi játszóház-vezetői szakirányt végzett, ekkor találkozott először a tojásfestéssel. 2005-ben döntötte el, hogy megtanulja a hagyományos tojásírást, 3 éve kapta meg hímestojás-festő foglalkozási ágban a népi iparművész címet. Különdíjat kapott Magyarné Varga Anna Algyői halászok című akvarellfestménye. Bakosné Szöllősi Ágnes óvónő sógyurmából alkotta meg a számára fontos intézményeket, az óvodát, iskolát, faluházat, halászcsárdát, fürdőt és postát.

Szőkéné Bera Szilvia üvegfestékkel alkotta meg az algyői Tisza partot. Irodalmi kategóriában csak különdíjakat adtak át: Szilágyi Perjési Katalin Varga Anna képeihez írt verset Az algyői templom és Algyői halászok címmel. Szilágyi Perjési Katalinnak korábban már két novelláskötete is megjelent Aranykalitka és Mackó úr repülni tanul címmel. Terhes Gábornak az Algyő szent titkai című műve lett díjazott.

Az alkotásokból kiállítás készül, az írott anyagok a www.gyeviart.hu honlapon lesznek majd olvashatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyéves a zsombói bölcsőde

A Bóbita bölcsi a falu életének szerves része lett - szükség van rá, gyakorlatilag folyamatosan telt házzal üzemel. Tovább olvasom