Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Anitának három kezelés kellene

Szeged - Kevés felajánlás érkezett eddig annak a gyógyulófélben lévő, leukémiás, szabadkai kislánynak a gyógyíttatására, akinek szegedi kemoterápiáját nem fizeti az OEP. Családja már eladta mindenét, de a további három kezelésre nem futja.
Napi telefonos kapcsolatban állnak a szegedi gyermekklinika orvosaival, és továbbra is rendszeresen hozzák a Tisza-partra kezelésre kislányukat a szabadkai Aranyos Anita szülei.

Mint arról már beszámoltunk, a tizenhárom esztendős Anitáról két éve derült ki, hogy leukémiás – de Szerbiában sem kórház, sem szakember nem volt, aki felvállalta volna az egyébként jó eséllyel gyógyítható kislány kezelését. Anita belgrádi szakorvosa ajánlotta a családnak a szegedi klinikát, ahol a szerbiainál lényegesen hatékonyabban tudnák őt kezelni.

Aranyos Valéria kislányával, Anitával a klinikán. Fotó: Frank Yvette
Aranyos Valéria kislányával, Anitával a klinikán.
Fotó: Frank Yvette

Mivel azonban Anita a határ túloldalán, Szegedtől hatvan kilométerre délre született és él – vagyis szerb állampolgár –, az OEP nem fizeti a számára szükséges kemoterápiát. A szülők összes megtakarításukat kezelésekre költötték, eladták összes ingóságukat, végül a házukat is, hogy a többmilliós kezeléseket tovább finanszírozhassák.

Őssejt és csontvelő-transzplantáció

Anita – ha véget ér a kemoterápiás kezeléssorozat – csontvelő-transzplantációra szorul, amelynek során őssejteket juttatnak vénásan a szervezetébe. Ez a kezelés végleg kigyógyíthatja a betegségből – mondta el Bartyik Katalin.

A pénz azonban mára elfogyott. A család a nagyszülőkhöz költözött, és szűkösen élve már csak a jó szándékú emberek segítségére számítanak. Szabadkán a boltokban perselyeket is kihelyeztek, hogy adományt gyűjtsenek. Az anyagi támogatás azonban csak lassan csordogál, noha a gyors segítség Anita számára élet-halál kérdése. A gyógyíttatására szánt felajánlásokra nyitott bankszámlára (Raiffeisen Bank, 12067204–01038779–00100006) eddig mindössze 100 ezer forint érkezett – miközben Valéria, Anita anyukája egyre inkább elkeseredik, belefárad a küzdelembe. Pedig Anitának már csak három kezelésre való, nagyjából 4,5 millió forint kellene. Állapota most stagnál: egyelőre nem romlik, de nem is javul. A kezelések után következő csontvelőátültetés finanszírozására az OEP már ígéretet tett – tudtuk meg Bartyik Katalin főorvostól.

– A héten volt Anita szülinapja, de a barátai, osztálytársai még akkor sem látogathatták meg. A legyengült immunrendszere miatt könnyen elkap bármilyen fertőzést – magyarázta szomorúan tegnap az édesanya, aki azonban továbbra is számít az emberek felajánlásaira, hogy kislánya végleg meggyógyulhasson.

Olvasóink írták

 • 12. cikicakk55 2008. október 31. 13:01
  „Jó lenne, ha ezt a cikket a 6-os lottó 3 milliárd forintos nyertese is olvasná.
  Hmmm! Ők is azért jöttek ide, mert Szerbiában nem tudnak ilyen kezelést adni.Nem azért, jöttek, hogy a magyar OEP fizessen, vagy hogy mi magyarok segítsünk.Egyszerüen nincs ilyen ellátás Szerbiában.Úgy hogy ha te / ne kívánd/ oda mennél, te is csak visszajönnél Szegedre, mert nincs ilyen gyógyító ellátás és kész.”
 • 11. hjn 2008. október 31. 12:22
  „Nem lehetne nekik kupakot gyujteni?”
 • 10. Rs 2008. október 26. 15:00
  „Tisztelt Hihetetlen!
  A z általad leírtak jellemzőek a szerbekre, de szerintem egyáltalán nem ide tartozik, megértem a felháborodásodat, de hidd el nem a cikkben szereplőkkel találkoztál.
  Ők teljesen úgy beszélnek magyarul mint te vagy én. Szépen kérnek és nem hőzöngnek. És akkor kérnek mikor már mindenüket eladták, nem előtte.”
 • 9. hihetettlen 2008. október 22. 16:07
  „Én nemszeretnék indulatokat szitani, de épp a mai nap történt egy számomra elgondolkodtató történet!. délelött 11-óra tájban jövök az újklinika elötti védet autóuton személyautóval, és az elsöbbségadás táblát figyelmen kivül hagyva elém vágott egy szabadkai rendszámú YUGÓ tipusu autó, természetessen engem vészfékezésre kényszeritve, majd hatalmas ordibálásba kezdve amit nemértettem ezért kiszáltam megkérdezni "hogy mi a probléma" erre türhetettlen hangnemben üvöltözve félig szerbül félig magyarul mindenféle szitkokat kiabáltak felém, mikor közöltem hogy a tábla jelzése mindenkire vonatkozik akkor jött a PICSKU MATERI és társai, közben lobogtatták a "behajtási engedély". akkor eset le hogy biztos a rokonsággal állok szemben, én nemszeretnék senkit sem befolyásolni az adakozásban de köszönet helyett még megkaptam a magamét söt majdnem tettlegesé vált a helyzet.! Nahát ezek után én elgondolkozok az adakozáson, ezzel nem a gyermek esélyeit szeretném rontani, de ugygondolom ha kérjük a jóemberek segitségét, utánna nem kellene elküldeni az anyja p.... és nem a vad szerb stilust kéne elövenni!”
 • 8. Remény 2008. október 21. 19:27
  „Az én kislányom ugyanezen a betegségen esett át. Nem kívánom senkinek azt, amin átment.Szerencsére már jól van, túl az össejtátültetésen is. Neki, nekünk szerencsénk volt, mert Szegediek vagyunk. Ez a tragédia nem országfüggő! Csatlakozom a 3. hozzászólóhoz. Nem túlzás, hogy minden nappal csökken az esély!”
 • 7. M.Maja 2008. október 20. 19:16
  „Igazad van dodona”
 • 6. dodona 2008. október 20. 08:34
  „hmmm...
  Én itt egy szerbet sem látok, csak egy magyar lányt és az édesanyját.”
 • 5. hmmm... 2008. október 19. 09:25
  „Egyetértek Jenőkével. Szerbia! Most mutasd meg, hogy "jobb" vagy nálunk! Lehet bizonyítani! Mit keres itt egy szerb a magyar pénzre várva? Sajnálom a kislányt, de ezt megoldhatná a saját országa is! Teszem azt, kimegyek szerbiába, mert leukémiás vagyok, hol a fenébe fognak engem meggyógyítani? Sőt! Nemhogy meggyógyítani, még a kórházba felvenni sem fognak!!!!”
 • 4. netuddki 2008. október 19. 07:59
  „Jenőkének van igaza!”
 • 3. Egy gyermekmosoly 2008. október 18. 20:35
  „Szegedi milliomosok mutassatok példát !”
 • 2. Jenőke 2008. október 18. 19:57
  „Mi lenne, ha a szerb Társadalombiztosítás kfizetné. Hisz szerb állampolgár az illető.”
 • 1. ÉN" 2008. október 18. 09:28
  „Elég baj ez,hogy erre nincs pénz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebestyén Márta a színházban

Szeged - A Szeged Első Lions Klub ismét jótékonysági koncertet szervez: Sebestyén Márta… Tovább olvasom