Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Áramlopás Dorozsmán: 18 lakás 125 lakója maradt villany nélkül

Szeged-Kiskundorozsma - Önkényesen felszerelt életveszélyes vezetékekkel nyerték az áramot éveken át a szeged-kiskundorozsmai Árpa utca lakói. A szolgáltató rendőrségi jelzésre eltávolította a hálózatról a felszerelt vezetékeket. Szirtesi Zoltánné már régen szeretné tisztázni a tarthatatlan állapotot az IKV-val és a szolgáltatóval. A rendőrség az ügyben lopás gyanúja miatt indított eljárást.
Nem szabványos vezetékek összekötözésével kapcsolódtak rá az utcai kisfeszültségű hálózatra a kiskundorozsmai Árpa utca 18 lakásának lakói. Az áramlopást a szolgáltatónak a rendőrség jelezte, miután 3 betörőt kapcsoltak le a városrészben, akiknek Árpa utcai lakásaikban házkutatást tartottak. A járőrök ekkor vették észre a szabálytalanságot.

Árpa utca - Kiskundorozsma. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Jogi értelemben valóban bűncselekmény történt, de az önkormányzati tulajdonú házakat kezelő IKV-nak már többször felhívtuk a figyelmét az elmúlt években a tarthatatlan helyzet rendezésére. Szakembereik többször jártak már kint a helyszínen: eddig se volt titok az áramlopás – mondta lapunknak a helyszínen a cigányok életkörülményeivel évek óta foglalkozó Szirtesi Zoltánné. – Régen bérleti szerződés volt az itt lakók és az IKV között. A régi bérlők sajnos sok tartozást halmoztak fel, ezért gyerekeikkel az ingatlankezelő nem volt hajlandó megújítani a szerződést. Az áramszolgáltató pedig teljesen jogosan csak azzal köt szerződést, aki rendelkezik bérleti szerződéssel – magyarázta.

2000 szerződésszegés

Az EDF DÉMÁSZ szolgáltatási területén évek óta folyamatosan növekszik a felderített szabálytalan vételezések – szerződés nélküli villamosenergia-vételezés, fővezeték megcsapolása, kikapcsolást követő önkényes visszakapcsolások és fogyasztásmérő-manipulálás – száma. Tavaly 2000 szerződésszegést rögzítő jegyzőkönyv készült. Az EDF DÉMÁSZ szolgáltatási területén a szabálytalan vételezések mértéke egy átlagos magyar település éves villamosenergia-felhasználását teszi ki.

Az áramszolgáltató szakemberei a rendőrségi bejelentés után a helyszínre mentek, ahol eltávolították a hálózatról az önkényesen felszerelt életveszélyes vezetékeket. Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. lopás gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett. Az okozott kár nagyjából 500 ezer forint. – Társaságunk rendszeresen tart ellenőrzéseket, de a szabálytalan vételezések felderítése és megszüntetése után gyakori, hogy újra megtörténik a fővezeték megcsapolása vagy az órák manipulálása. A mostani helyszínen az elkövetők barkácsolt, nem szabványos vezetékek összekötözésével kapcsolódtak rá az utcai kisfeszültségű hálózatra, ezzel közvetlen tűz- és életveszélyes helyzetet teremtettek. A házakban, a régi mérőhelyeken szigetelés nélküli vezetékek álltak ki a falból, amelyet bárki szabadon megérinthetett volna. Ez súlyos élet- és tűzveszélyes helyzetet jelentett az ott lakóknak és környezetüknek – tájékoztatta lapunkat az EDF DÉMÁSZ kommunikációs csoportja.

18 lakásban 125 ember maradt áram nélkül. Korábban is vállalták volna és most is vállalják, hogy fizetnék a havi áramszámlát és a lakbért is, de az elmaradásokról kiküldött olykor 100 ezres nagyságrendű számlákat nem tudják kifizetni, mondták szomorúan az ottaniak. A vezetékek leszerelése után gyertyával világítanak, nem tudnak meleg vízben fürdeni, és leálltak a hűtőszekrényeik is, amelyekben sok élelmiszer ment tönkre. – Talán valami most megmozdul az ügyben: az IKV igazgatójához kedden, a Fidesz irodába szerdán vagyunk hivatalosak – mondta Szirtesi Zoltánné.

Árpa utca - Kiskundorozsma. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A probléma megoldására az áramszolgáltató is nyitott. – Az EDF DÉMÁSZ támogatja, hogy a nehéz helyzetben élők is szabályosan hozzájussanak a villamosenergia-szolgáltatáshoz. Társaságunk legutóbb a Máltai Szeretetszolgálattal közösen előrefizetős mérőórák felszerelését segítette egy monori romatelepen – közölte a kommunikációs csoport. A Szegedi Rendőrkapitányság az ügyben lopás gyanúja miatt indított büntetőeljárást. 

Olvasóink írták

95 hozzászólás
 • 95. bánki 2012. május 21. 22:08
  „93. murphyka 2012.05.21. 16:39

  Mindent értek, leszámítva a ,,pár száz ezer" forintot !

  Elmagyaráznád ?”
 • 94. szegedivagyok 2012. május 21. 17:50
  „murphyka!

  Én rajtad röhögök,de nagyon.”
 • 93. murphyka 2012. május 21. 16:39
  „Szegedivagyok:sajnos a 76 éves néni nem NEVETETT, hanem SÍRT, tehetetlenségében.Adja a Jóisten, hogy megtapasztald a Jóságos szolgáltatókat pár százezer forint erejéig, utána röhöghetsz.Én minden lehetséges módon védem a kiszolgáltatott embereket és nincs kedvem nevetni rajtuk!!!!!!”
 • 92. füzy 2012. május 21. 15:44
  „86. vandar: én nem kívántam neked rosszat, azt hiszem. És 73. SP 2012.05.20. 11:33 FotósAndrea, ez nagyjából az adott kisebbségről szól. A magyarok közül - sajnos - nagyon sokan laknak sátorban, fagyoskodnak a hidegben, sokszor éheznek, DE NEM LOPNAK, NEM CSALNAK, RABOLNAK, tisztelik a törvényt, és ha úgy hozza a sors, szép csendben meghalnak. Term. nem egyedi esetekről beszélek, hanem a nagy átlagról. A franciákat pedig igen is lehet útálni: a történelem során csak ártottak nekünk, mindig és mindenhol. Lehet, hogy pécsett nem lett olcsób a víz, de a képződött haszon itt maradt az országban, és nem vitték külföldre, mint azt oly sok nagy cég - aki milliárdokat lop ki az országból - teszi, neveket nem említek, mert akkor modortalan bácsi törölni fog.”
 • 91. szegedivagyok 2012. május 21. 09:09
  „Én amellett, hogy beépített ember vagyok, titkos ügynök és Darth Vader is egyben. Így a sötét nagyúr erejével felvértezve kicsinálom a démász ügyfeleit.”
 • 90. szegedivagyok 2012. május 21. 09:02
  „Vagyis inkább nevetséges.”
 • 89. szegedivagyok 2012. május 21. 09:00
  „Vicces vagy murphyka :):):)”
 • 88. murphyka 2012. május 21. 08:37
  „Szegedivagyok:látom nem olvastad el az összes cikkem, mert olyanokat állítasz, amelyekről már írtam.Te természetesen okos vagy, de a 76 éves néni azt sem tudta mi fán terem az áram!sic!Sajnos sokan nem képesek arra hogy a saját érdekükben eljárjanak és ezeket az embereket SEGÍTENI KELL!!!!Én ezen munkálkodom és kérlek a kiszolgáltatott, megvezetett emberek nevében, hogy legalább esélyt adj nekik arra, hogy tudomást szerezzenek azokról visszásságokról amik történnek.Még egyszer és utoljára leírom. EMBEREK a szolgáltatók szerelőit "soha semmilyen körülmények között"/Alekosz/ ne hagyjátok magukra babrálni.Videózni, fényképezni,hangfelvételt csinálni,tanúlkat hívni és nem figyelni arra amit szegedivagyok/a szolgáltatók beépített embere/összehord.”
 • 87. szegedivagyok 2012. május 21. 08:12
  „79. murphyka 2012.05.20. 17:29
  még 1x íleírom, hogy nem a DÉMÁSZ-ról szól ez a cikk.Ha figyelmesen elolvastad volna amit írok, rájöttél volna, hogy mi is a mondandóm igazából.Kit érdekel a szolgáltató?Nekem nem volt még velük ügyem,de pl. a szüleimnek igen.Utánajártak és láss csodát nem ők jártak rosszul.Aki nem képes arra, hogy a saját érdekében a sarkára álljon, az fizesse ki a büntetést.

  Ajánlom figyelmedbe macs hozzászólását. Ha a cégnél vagy, tegyél a lelketlen és igazságtalan eljárások ellen, hiszen neked minden információd megvan, míg a többi ember csak találgatni tud.

  Az utolsó megjegyzésem ezzel kapcsolatban az, hogy aki áramot lop, büntessék meg!”
 • 86. vandar 2012. május 21. 06:18
  „71. füzy

  Lakjál te velük egy településen. Raboljanak, lopjanak nálad!
  Utána majd meglátjuk a véleményed.”
 • 85. murphyka 2012. május 20. 20:54
  „macs: én megtettem, de sajnos nagyon sokan azt sem tudják hová forduljanak.Neked is azt kívánom, hogy kerülj kapcsolatba ezzel a céggel és akkor majd nyilatkozz.Jó pár helyen leírtam hogy mit kell csinálni ha megjelenik a DÉMÁSZ, de a DÉGÁZ sem piskóta.Erről is van néhány történetem, mivel a szolgáltatók által megvezetett, kiszolgáltatott emberek érdekében tevékenykedem, szólok minden fórumon ahol csak lehet.Hiába mosdatod a szerecsent nem fog kifehéredni.”
 • 84. daffy 2012. május 20. 19:47
  „Héééééé fent maradtak a fazekak az oszlopon,pedig aluból vannak.”
 • 83. macs 2012. május 20. 19:42
  „79. murphyka,
  amennyiben Démászos vagy, érdekesen nyilakozol a cégről, ahol dolgozol. Azt irod, hogy ".A büntetések 95%-a jogtalan, megfélemlítés, átverés, megvezetés eredménye." Nos akkor tegyél feljelentést, hiszen könnyen hozzájuthatsz a bizonyítékokhoz, vagy ezt nem akarod?
  Egyébként mennyivel lett olcsóbb a víz Pécsett, mióta elűzték a franciákat?”
 • 82. SP 2012. május 20. 19:08
  „DÉMÁSZ mosdatását
  elfogadnám, ha pl. a magyar dolgozók is ugyanazt a bért kapnák, ugyanazért a munkáért, mint a "párizsi fiúk".

  A víz téma kontrollja az áramtémának.”
 • 81. C6H12O6 2012. május 20. 18:40
  „68.Vandar
  Az áramszolgáltató rendszeresen ellenőrizte az adott utcát /Árpa ill. Búza/. Kivétel nélkül minden alkalommal ugyanazt a helyzetet találták a szerelők. A helyreállítás után 10 perccel már el is kezdődik általában az előző állapot /lopás/ visszaállítása. Az indoklás az volt, hogy az áram márpedig köll. És igen van negatív diszkrimináció. Ezért írtam anno a népszámlálás előtt, hogy valljuk magunkat mindannyian roma származásúnak. Ezután megalakulhatna a magyar kisebbségi önkormányzat a kisebbségeknek járó "külön jogokkal".”
 • 80. Rico 2012. május 20. 18:08
  „Egyszerű a megoldás. Ki kell őket takarítani őket az országból. Így is az ország nyomorult helyzetbe van mi meg még ezeket az ingyenélőket is eltartsuk. Ébresztő!!!”
 • 79. murphyka 2012. május 20. 17:29
  „Szegdivagyoknak:Téged még nem büntetett meg úgy látszik az általad agyon védett DÉMÁSZ.ÉN 44 éve vagyok DÉMÁSZ-os és pontosan tudom mi volt azelőtt, mielőtt a franciák betették a lábukat.Valóban aki lopott azt büntessék meg, de ne tartsák magukat a Jóisten földi helytartóinak és mindenhatónak.A büntetések 95%-a jogtalan, megfélemlítés, átverés, megvezetés eredménye.Kívánom hogy közelebbről"ismerkedj" meg a patyolat tiszta DÉMÁSZ-al.Azt se gondold hogy Te vagy az egyetlen okos, értelmes/saját megfogalmazásod/szerinti hozzászóló ebben a témában.A hozzászólások mind valamilyen álláspontot képviselnek és nem Te vagy az aki elbíráld és minősítsd ezeket.Tiszteletben kellene tartani mások véleményét, és nem megjátszani az okostojást.Hacsak nem a DÉMÁSZ-tól kapsz Te is prémiumot, mint azok a sasszemű szerelőik.Olvasd el a 76-os hozzászólásomat és szállj magadba, mert biztosan nem Te voltál az ott említett eset alanya, de még lehetsz!!!!!!”
 • 78. szegedivagyok 2012. május 20. 16:24
  „Nem értem, hogy egyesek a cikk kapcsán miért a szolgáltatót, a franciákat vagy tudom is én még kiket hibáztatnak?A cikk nem a túl drága energiáról, vagy egy elhibázott privatizációról szól, hanem arról ,hogy az ÚJMAGYAROK az Árpa utcában ingyen és törvénytelenül vételezték az áramot. Igenis büntessék meg őket és bárkit aki ilyet tesz, de ez a cikk most az Árpa utcai újmagyarok tettéről szól. A többi sokak által emlegetett kifogás, érv egy másik cikk kommentjébe való. A sok okos hozzászóló legalább a saját érdekében értelmesen szólna hozzá a cikkhez. Saját érdeke, mert minél több ehhez hasonló illegális rákötés történik, annál többet szívnak a fizető ügyfelek.”
 • 77. Emberségetavilágnak 2012. május 20. 13:57
  „Akik ilyen szinten igényesek a környezetükre, azoknak a megszólalásig azonos, legotthonosabb település Pripjaty.”
 • 76. murphyka 2012. május 20. 13:32
  „EMBEREK!!MrYoda1900 példája is bizonyítja, és még rengetegen tudnának írni példákat, csak nem mernek.Egy 76 éves néni mesélte, hogy 500.000 Ft-ra büntették"szabálytalan vételezés"miatt.Senki nem mondta neki, hogy mit kellene tennie a védelme érdekében.A Jóisten földi helytartója: DÉMÁSZ azonban nagy kegyet gyakorolva megengedte neki hogy havi 10.000 Ft-os részletekben is kifizetheti!!!!!!!A néni köszöni szépen nagy örömmel fogadta a kegyet.A mindenható szolgáltatókkal szemben csak kollektíven lehet fellépni.Erre egyesület alakul, ügyvéddel,szakértővel.Soha semmit ne írjon alá senki ügyvéd nélkül és mindig mindent fényképezni, videózni,rögzíteni.A mai telefonokkal ez simán megoldható.Ahol egyedül élő idős ember lakik, ott a szomszéd figyeljen, mert ezek az emberek vannak legjobban kiszolgáltatva.MURPHY-t idézve:"MÉG NEM BÜNTETTEK MEG, NE AGGÓDJ TE IS SORRA KERÜLSZ".”
95 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: Csak PR és marketing a Széll Kálmán 2.0

240 ezer forintot húz ki egy négytagú család zsebéből a Széll Kálmán terv 2.0 – mondta Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője Szegeden. Tovább olvasom