Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Ásós Géza autentikus cigányételeket kínál

Szeged - Az ország első cigányvendéglőjének vezetője a 33 éves Ásós Géza. A férfi 2011 végén nyitotta éttermét Békésen. A cigánykonyhát a Hungarikum Fesztivál ideje alatt Szegedre hozta.
Az ország első cigányvendéglőjét nyitotta meg Békésen 2011 végén Ásós Géza. Autentikus cigányételeiket a Hungarikum Fesztiválon kóstolhatják meg a szegediek.

– Sok ember összekeveri a cigánykonyhát a szegénykonyhával, a 60-70 évvel ezelőtti trendek szerint ítélik meg, amibe úgy vélik, a varjú és az ürge is beletartozik. Nem éltem 70 évvel ezelőtt, de a 65 éves apósom sem kóstolt soha ilyet. Vannak anekdoták arról, hogy a cigányok ették ezeket az állatokat, de az én konyhámban nincsen helyük, és nem is tartom őket hagyományos cigány ételeknek – mondta a 33 éves férfi. Olvasata szerint mégis hatvan-hetven éve kezdett igazán kialakulni hazánkban a cigánykonyha.

Készül a cigánykáposzta csülökkel a Hungarikum Fesztiválon. Fotó: Karnok Csaba
Készül a cigánykáposzta csülökkel a Hungarikum Fesztiválon.
Fotó: Karnok Csaba

– Az akkori szegénységben a legkönnyebben beszerezhető és legolcsóbb ételek váltak konyhánk alapanyagaivá. Ilyen volt a savanyú káposzta, az öreg tyúk, a sertés és a szarvasmarha olcsóbb részei. Ezekből alakultak ki a trendi cigányételek, amelyeket akkor még sparhelten, a szabad ég alatt készítettek. Mivel nagyon szeretek enni, ezt az ízvilágot kerestem az ország számos vendéglőjében, de nem találtam. Ezért alapítottam meg a saját vendéglőmet Békésen. Ma már a szigorú előírások miatt nem lehet szabad ég alatt főznünk, de a modern konyhában is jól el tudjuk készíteni az ételeinket. A cigányság valahonnan Indiából származik, a zsíros és fűszeres ételeket kedveljük, de fűszerekből csak a legalapvetőbbeket, a sót, a borsot, a babérlevelet és a házi pirospaprikát használjuk – magyarázta. Egyik legcigányosabb ételüknek a cigánykáposztát tartja.

– Savanyú aprókáposztából és hasábkáposztából készül. A hozzávalókat rétegesen tesszük az edénybe, egy sor savanyú káposztára jön az öreg tyúk, rá megint káposzta, amelyet csülök és káposzta fed. A tölteléket teszem legfelülre, ezt édeskáposztával takarom. Miután megfőtt, az aprókáposzta kap egy sűrű fűszerpaprikás lisztes rántást – mesélte. Békésen elmondása szerint négy étterem működik, amelyek százéves múltra tekintenek vissza. – Mégis csak mi tudunk működni a hét minden napján, míg a többi vendéglő csak hétvégén nyit ki. Munkahelyteremtő célzattal alapítottam meg az éttermet, öt munkatársam van, közülük nem mindenki cigány. Állami pályázat útján jött létre a vendéglő, de azóta saját magunkat tartjuk el, pénzért, segélyért senkihez nem folyamodunk – mesélte büszkén a fiatalember.

A világon nincsenek nagy hírű, elismert cigány séfek. – Nekem a szegedi Frank Sándor mesterszakács a példaképem, aki nagyon sokat tett le az asztalra. Szüleim segédmunkások voltak, a főzésbe én vágtam bele először a családban. A vendéglőmet legkisebb lányomról, a most 5 éves Kiráról neveztem el. A két nagyobbik gyerekem nem volt féltékeny emiatt: nagyon jó testvérek. Több lábon állok a világban, az eredeti szakmám gipszkartonszerelő, sokat dolgozom Szegeden is. Vasárnap vége a fesztiválnak, de kedden már jövök is vissza a szegedi klinikára gipszkartonozni – mondta mosolyogva.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. majzik 2013. augusztus 12. 09:26
  „Kivétel erősíti a statisztikát !”
 • 20. Kozol 2013. augusztus 12. 09:09
  „A hattyúételekről nem is beszél, pedig még feketehattyút is szoktak fogyasztani...”
 • 19. csakhogy 2013. augusztus 12. 08:56
  „<moderálva>”
 • 18. queenmargareth1 2013. augusztus 11. 17:13
  „jav, dekoncentrált vagyok, tehát 36 évesen...
  egyszóval, gratulálok az úrnak is!”
 • 17. mérlegvagyok 2013. augusztus 11. 16:52
  „10. SunCityZs Valós tényről írsz egyet éertek veled, igen van dolgos, szorgos, sikeres jó példa is a kisebbségiek között. Személyesen is láttam Ásós Gézát, még a róla szóló cikk megjelenése előtt. Ő már tudja a tanuláson, a munkán át vezet az élhetőbb élethez az út! Sőt két féle tevékenységből/munkából tartja el családáját, gratulálok neki, jó egészséget és további sikereket kívánok!
  Szívesen küldtem volna hozzá egy kis beszélgetésre a házunkban lakó romákat egyik sem dolgozott még soha, pedig körvonlazódni látszik egyik családban érkezik a negyedik gyermek. Kötelesség, vagy felelőségtudat meg nulla. Azt még csak érteném, ha anyuka nem akar/tud munkát vállalni, de apuka miért nem keresi családja boldogulsához vezető megoldást? és a már meglévő gyerekiket sem nevelik, nem foglalkoznak velük elképesztő zajjal, műsorral telnek napjaik, no meg a miénk is!”
 • 16. queenmargareth1 2013. augusztus 11. 16:43
  „én, aki tart a cigányoktól és, ha lehet kerüli én írom azt, hogy most először életemben múlt héten találkoztam echte cigány asszonnyal, aki tiszta volt, egyedül nevelte négy gyermekét, főz, mos, takarít, dolgozik közmunkaprogramban, tanul 54 évesen az integrálódás keretében, imádja, ötösökre vizsgázik, nagyon normális a viselkedése, és bár tényleg felmenői is és elhunyt férje is cigány még cigányul sem tud.Jólelkű.
  ÉN MOST TALÁLKOZTAM ÉVESEN ILYENNEL!.Örültem neki.”
 • 15. végbélrém 2013. augusztus 11. 13:49
  „Ez az ember hatalmas.”
 • 14. Laura82 2013. augusztus 11. 07:14
  „Megnéztem az étterem honlapját, hangulatos hely, bizonyosan finom ételek, az "árakkal sincsenek elszállva", egyszer szívesen betérnék, és öröm ezt látni, hogy nem mindegyik kisebbségi naplopó, további sok sikert kívánok!
  Taves baktalo! :)”
 • 13. carlosx 2013. augusztus 10. 23:57
  „Azt mondta erre egy alsóvárosi cigány jóember barátom, hogy ez is csak egy újabb díszcigánya a jelenlegi vezetésnek!
  Továbbá, hogy ezek nem cigány ételek hanem autentikus magyar ételek sokkal zsírosabban és csípősebben megfőzve mint a magyaros ételek!

  Ennyit a kultúrák közti különbségekről, de a legtöbb embernek azért is a varjúleves és a sündisznópörkölt jut eszébe ezek hallatán! Azok vajon hol maradnak?”
 • 12. ikszy 2013. augusztus 10. 23:15
  „Igen finomat, ízleteset vacsoráztam az ott vásárolt csülkös pacalból. Sajnos a többi ételt nem sikerült megkóstolnom.”
 • 11. alfoldi 2013. augusztus 10. 17:07
  „Nem lehetett volna azt írni az autentikus helyett, hogy VALÓDI?
  Így mindenki értené!”
 • 10. SunCityZs 2013. augusztus 10. 15:21
  „Kúltúra, meg kisebbség mi!?
  Itt a bizonyíték, hogy nem az etnikai hovatartozás a mérvadó!
  A sok &@#& cigány, például a hétvezér utcában csak közönséges ingyenélő bűnöző.
  Itt a példa, lehet hozzá hasonulni, kedves "többi"!!!!
  Sok sikert a cikben szereplő úrnak!”
 • 9. Falcao 2013. augusztus 10. 14:48
  „Bárcsak az összes ilyen jóravaló ember lenne mint a cikkben szereplő polgártársunk.”
 • 8. ledi 2013. augusztus 10. 14:23
  „Finom ételek, korrekt árak, szimpatikus kiszolgálás...további sikeres munkát és finomságokat.”
 • 7. szabójóska 2013. augusztus 10. 14:19
  „Nagyon tetszik! Sok sikert!
  De annyit azért hozzátennék,hogy ma már az ürge védett állat,de a tsz-világban még hívtak ürge öntőket sokszor és nemcsak a bőrért mentek, hanem a húsa is finom,hasonlóan a nutriához.Nincs ezen szégyellnivaló.Csak haladatlan is.”
 • 6. kowalsky 2013. augusztus 10. 13:34
  „hangulatos kis hely”
 • 5. 3évesférfi 2013. augusztus 10. 13:23
  „+1”
 • 4. KamuNeni 2013. augusztus 10. 12:40
  „Jo szerencset es sok sikert Geza. Ha arra jarok beterek egy kis finom kajara.”
 • 3. jozkó 2013. augusztus 10. 12:39
  „Gratulálok!
  Én Erdélyben "szedtem össze" egy -ezek szerint a cigány káposztához hasonló- savanyú káposztával, tyúk szárnnyaL és alsócombbal, pörköltalapon készülő ételt. /Korábban csak disznóhússal tudtam hasonlót elképzelni/
  Tanúsíthatom, a tyúkhús is illik a savanyú káposztába!”
 • 2. Igazságérzetű 2013. augusztus 10. 12:39
  „Erős fiú ez a Géza gyerök!”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak tátogunk

"Damilhálóval halászgat egy ötfős társaság a Tiszán, a híres ányási kettős kanyarban, a nudista stranddal szemben, pancsolva, hangosan kacarászva." Tovább olvasom