Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Átadták a Szegedért Alapítvány díjait - galériával

Átadták a Szegedért Alapítvány díjait - galériával
Négy kategóriában, immár 27. alkalommal adományozták oda a Szegedért Alapítvány díjait szombat este a Szegedi Nemzeti Színházban. Minden évben március 12-éhez, a szegedi nagy árvíz napjához kapcsolódva díjazzák a város kiválóságait. A fődíjat idén Kondorosi Éva növénybiológus kapta.
– A testvéremmel egész kisgyerek korunk óta ott voltunk minden díjátadón, hiszen édesapánk ötlete volt
a Szegedért Alapítvány létrehozása. Örülök, hogy a városban ennyi kiváló ember van, akik példaképül szolgálhatnak a mi generációnknak – mondta a Szegedért Alapítvány idei díjátadójánDebreczeni Janka a Szegedi Nemzeti Színházban szombaton.
 
Átadták a Szegedért Alapítvány díjait. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

A fiatal nő édesanyját, az alapítvány soros elnökét, Debreczeni Mónikát helyettesítette, aki külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a ceremónián. A díjakat négy kategóriában immár 27. alkalommal adták át. A város kiválóságait minden évben március 12-éhez, az 1879-es szegedi nagy árvíz napjához kapcsolódva díjazzák. A pusztításra és a város újjáépítésére a díjátadó előtt Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiája emlékeztette a nézőket a Budapest Bár zenekar előadásában. A zene alatt fotókat vetítettek a színpadon a korabeli Szegedről.

Bódi György alapítványi titkár az elmúlt évek díjazottait, többek között Szőkefalvi-Nagy Béla matematikust, Gregor József operaénekest és Trogmayer Ottó muzeológust méltatta beszédében. Mint mondta, az ő történetük az alapítvány története is. Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozott most az idei fődíjas, Kondorosi Éva. A növénybiológusnak Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját Szentgyörgyi Pál szegedi alpolgármester és Debreczeni Janka adta át. A Társadalmi-állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál-díját Tajti Gabriella kulturális menedzser, a Tudományos Kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Balázs Mihály irodalomtörténész, a Művészeti Kuratórium Gregor József-díját Dusha Béla fotóművész kapta.

Az ünnepség a Budapest Bár bő egyórás profi koncertjével zárult. Behumi Dóri, Rutkai Bori, Keleti András és Mező Misitöbbek között a Stux, maga vérbeli párizsi lett, az Engem a rumba döntöget romba, a Miszter Alkohol és a Bordal című dalokkal szórakoztatta a közönséget. A díjátadó után a Novotel Szeged szállodában tartottak állófogadást.
K. G. G.

Segítse kollégánk munkáját: írja meg hasonló tapasztalatait!

Önnel is megtörtént? Hasonlót tapasztalt? Esetleg kiegészítése, kommentárja lenne a cikkhez? Írja meg!

Üzenet a szerzőnek

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részletek bukkantak fel a fiatal pár haláláról

Részletek bukkantak fel a fiatal pár haláláról
Cikkünk nyomán talált egymásra a Szeged amerikai bombázásakor halálra sebzett lány öccse és a történészkutató. Tovább olvasom