Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Átláthatóbb igazságszolgáltatást akarnak

Szeged - Átláthatóság és számon kérhetőség – ez a magyar igazságszolgáltatás egyik legfőbb hiányossága a Transparency International felmérése szerint.
A szervezet az igazságszolgáltatás integritásával kapcsolatban tartott kerekasztal-beszélgetést a Szegedi Ítélőtábla dísztermében. A megbeszélésen részt vett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és Darák Péter Kúria-elnök is. A nemzetközi szervezet évek óta készít tanulmányokat a korrupcióval kapcsolatban: tavaly 25 államban végezték el a nemzetiintegritás-tanulmányt. Magyarországon a megkérdezettek 95 százaléka súlyos problémának tartja a korrupciót országában – az EU-ban ez az arány átlagosan 75 százalék. A Transparency tanulmánya szerint hazánkban az üzleti élet és a politikai elit szoros összefonódása jelenti a legnagyobb korrupciós veszélyt. Alexa Noémi ügyvezető igazgató elmondta: veszélyt láttak az OBH-elnök túlzott hatalmában is – örömét fejezte ki, hogy a parlament hétfőn szűkítette Handó Tünde hatáskörét. Az OBH elnöke ezentúl – többek között – megbízatásának lejárta után, amennyiben az Országgyűlés még nem választott új elnököt, nem gyakorolhatja jogkörét az új vezető megválasztásáig. Hack Péter, az integritástanulmány vezetője elmondta: Magyarországon az igazságszolgáltatás az általuk vizsgált különböző intézmények rangsorában a 9. helyet foglalja el, míg az EU-ban a 4. helyen áll. Jobban bíznak benne az olaszok is, pedig hatékonyság szempontjából az olasz igazságszolgáltatási rendszer nem jár élen. Hack szerint növeli a bizalmat, ha az igazságszolgáltatás a „nagy halakhoz" is hozzá mer nyúlni. Olaszországban Berlusconi ellen, míg Romániában Nastase ellen léptek fel hatékonyan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázzunk értékeinkre!

Az elmúlt napokban több olyan feljelentés érkezett a rendőrségre, amely nagyobb körültekintéssel megelőzhető lett volna. Tovább olvasom