Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Átszervezi intézményrendszerét a megye

Csongrád megye - 1 milliárd forintot meg kell takarítani, különben fizetésképtelenné válhat az önkormányzat – így indokolta Ádók János alelnök a megyei közgyűlés ülésén, miért szervezik át az intézményrendszert. Az MSZP és a Jobbik nem támogatta a tervet.
12 igen, 4 nem és 1 tartózkodó szavazattal úgy döntött pénteken a megyei közgyűlés, hogy át kell szervezni az önkormányzat intézményrendszerét. A pénteken tárgyalt koncepció szerint 4 szociális intézmény jönne létre: a csongrádi Aranysziget Otthonhoz tartozna a szentesi pszichiátriai, a nagymágocsi és a derekegyházi otthon. A Maros Menti Idősek Otthonánál marad az óföldeáki otthon, a kisteleki Napsugárhoz rendelik az ópusztaszeri, ruzsai, ásotthalmi, mórahalmi intézményt és a vásárhelyi Szivárványt. Önállóvá válna viszont a szegedi vakok otthona. A középiskolák átszervezését az egyeztetések után mégsem javasolja az anyag, a tanulásban akadályozott gyerekekkel foglalkozó szegedi, makói, szentesi és csongrádi iskolát azonban a vásárhelyi Kozmutza Flóra Oktatási Intézményhez kapcsolják. Több kisegítő feladat ellátását kiszervezik az önkormányzati tulajdonú Megyeszolgálat Nonprofit Kft.-hez. Ezen túl gazdálkodási csoportokba fogják rendelni az intézményeiket. Így lesz szegedi, makói, csongrád–szentesi, homokháti csoport, az Aranysziget Otthon, a Kozmutza Flóra iskola, valamint a három kórház gazdasági önállósága megmarad.

Ez nem az az elgondolás, amelyről lapunk korábbi információk alapján szerdai száma írt. A koncepció vitájában Ádók János meg is jegyezte, hogy az újság "kicsit előreszaladt". Magyar Anna elnök ezzel kapcsolatban azt mondta, a javaslat „több lépcsőben" készült. Mivel az egyeztetés folytatódik, ez sem tekinthető végleges változatnak. A további egyeztetésbe a frakcióvezetőket is bevonják, végső döntés márciusban várható.

Kiss Ernő a közgyűjteményi dolgozók képviseletében azt mondta, csütörtökön vehette át ezt az előterjesztést, de egyeztettek róla, s teljes egészében visszautasítják, szerintük így nem lehet sok pénzt spórolni. Tóth Péter (Jobbik) arra emlékeztetett, hogy ilyen átszervező intézkedések nem szerepeltek a Fidesz programjában, nem támogatják a tervet, mert nem volt idő áttanulmányozni, és elbocsátást eredményez. Bedő Tamás (MSZP) Orbán Viktor 2009-es levelét idézte, amely az intézményvezetőkhöz szólt, eszerint a polgári kormány "meg fogja védeni a szociális intézményeket". Az előterjesztők – Ádók János és a mostantól társadalmi megbízatású alelnökként dolgozó Zakar Péter – viszont úgy érvelt: amit most javasolnak, azzal tényleg megvédik az intézményeket. A megye 2,4 milliárd forintot költ az állami normatíván felül az intézmények működtetésére. Ádók szerint most 1 milliárd forintot meg kell takarítani, különben rövid időn belül fizetésképtelenné válhat a megye – és akkor mindenki megtapasztalhatja, mi a különbség egy politikai vezetés és a csődgondnokság között. Békés megyében már túl vannak egy ilyen átszervezésen, és ott százmilliós megtakarítást lehetett így elérni.

Kukába a nemzeti együttműködéssel

Tóth Péter és Toroczkai László az ülés elején nehezményezte, hogy ilyen fontos ügyben rendkívüli ülésen akar döntést hozni a kormányzó polgári oldal, és az újságból kell megtudniuk, intézmény-összevonás lesz. Így nem lehet felkészülni az ülésekre, ezért nemmel fognak szavazni minden előterjesztésre. A Jobbik képviselői kivonultak az előtérbe, leakasztották a páternoszteres felvonó mellől a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, elballagtak vele a portánál lévő kukáig, és odaállították. A jobbikosok úgy látják, a megyevezetés bábnak tekinti őket, ezt a szerepet visszautasítják. Szerintük azért is alakult ki ez a nehéz helyzet, mert az elmúlt négy évben túl sok pénzt, évente 500 millió forintot költött a megye önként vállalt feladatokra. Feltételezik, ez részben "burkolt pártfinanszírozás" volt. A megye sajtószolgálata közleményben reagált. Eszerint a gazdálkodást az Állami Számvevőszék kifogástalannak találta, de az önkormányzat áll a további vizsgálatok elé.

Olvasóink írták

 • 16. y-akta 2011. január 30. 14:57
  „Saturnus minden szavaddal egyetértek. De addig még óriási károkat okoznak. Olyan jöttment iskolázatlan tuskók vannak porondon (pl. aki szocmunkás szakon majd mindenből megbukott - pedig ahhoz már ész(- se-) kell!), hogy szégyen az uralmuk alatt dolgozni! Aztán meg szépen lelépnek, hátrahagyva a káoszt és nyomort!!!
  A bunyós meg üdvözli itt az időseket nagy álszenten, közben meg végignézi az "elnyomorításukat"! Fogalma nincs, hogy mit művelnek az általa kinevezett telepvezetők! Mert ugye van marhatelep, sertéstelep, libatelep és szerintük mostmár van IDŐSTELEP is! Szégyen és gyalázat.”
 • 15. saturnus 2011. január 30. 10:51
  „Bunyós anna orbán viktor parancsát hajtja végre mert elszálltak a költségek. Nyolc éven keresztűl azt vonyíkolták nem kellenek a megszorítások ,jelzem ők is kaptak bőven az 50% diplomás béremelésből meg a 13-14-ik havi fizetésből. Érdekes akkor nem volt téma a plussz pénz.Nagyot fog bukni a fidesz orbán viktor meg be fog zakkanni már 2002-ben hét hónapig a pszihiátrián ápolták ausztriában.Ez képes még polgárháborút is szítani,hogy csak a hatalomban maradjon.De márciusra elfogy a pénz és a vazallusait nem tudja fizetni mind ott hagyják mint szent pál az oláhokat. Ez a legutóbbi főldrengés is felcsútot célozta meg plussz az árvizek isten se akarja orbán viktort magyarország vezetője legyen,mert leszegényíti a népét,nem orbán viktorét.”
 • 14. kőrösi 2011. január 30. 10:22
  „Érdekes, hogy ezek az emberek és a hozzájuk tartozó vezetők többször is részesülnek jutalomban, illetve újabb vezetőket választanak. Erre van pénz. Továbbá nem látják át, hogy a felsőbb hatalmak kifejezetten olyan gyomrú embereket keresnek, akik képesek csizmás talppal söprögetni, fürdőznek a hatalomban. Más egyszerű embereket lazán tönkretesznek. Azt hiszik, hatalmuk végtelen, stílusuk diktatórikus. Tévednek. Tevékenységük politikai átmenet, nevükhöz csak rossz emlék fog tapadni.”
 • 13. Nórikám 2011. január 29. 18:47
  „Csoportositsuk úgy a semmit tevést, hogy az lázas tevékenységnek tünjön.”
 • 12. utazó81 2011. január 29. 16:40
  „Kalkutta minden egyes szavaddal egyet értek.Semmi szükség a Megyei Önkormányzatra.A nekik juttatott pénz egy részét a szoc otthonokra kellene fordítani.Méltatlan körülmények között vannak az idősek.Sokszor napokig nincs gyógyszer.A többit már le sem írom.”
 • 11. kalkutta 2011. január 29. 12:37
  „Ja, és még ezekhez jönnek a megyei kormányhivatalok.”
 • 10. kalkutta 2011. január 29. 12:31
  „Valóban, az efféle megyei ispánságok megszüntetése lenne az igazi megtakarítás. Istenem, hány milliárdot spórolhatnánk! Egyrészt nem kellene fizetni ennyi semmittevőt, másrészt ennyivel kevesebb szereplője lenne a kölcsönös korrupció és mutyizás kiterjedt hálózatának.”
 • 9. jozko 2011. január 29. 11:27
  „Tisztelt Nagy jó Uraim és Hölgyem!

  Vóna énnéköm e´gy möglátásom, amit el is mondanék:
  Kovász köll a kenyérbe - attól lösz az szépen kelt, kerek egész, mutatós....
  Akkor még a nagyszakajtóbul is kikel!

  Hanem jó kovász nélkül az minél nagyobb, annál esetlenebbül mutat!
  Az se mindegy, miből, ki és hogyan süti-de kerítsenek jó kovászt!
  Hacsak nem kovásztalan kenyér készül-olyan recept is van.
  Gusztus dolga.
  De Magyar-féle kenyérre szól a megrendelés.

  Jó lesz befűteni és hozzálátni a sütéshez.
  Mert fogy a kenyér.”
 • 8. Admin07 2011. január 29. 11:17
  „Orbán elvtárs és a FIDESZ Kommunista Párt hatalomra jutása eltelt időszakban 27.600 fővel nőtt a munkanélküliek száma. Még csak most jön az igazi feketeleves, a "nincs szükség megszorításokra" című unalmas többfelvonásos opera után 600-800 milliárdos megszorítások jönnek. Bár ezek nem megszorítások CSAK reformok!!!! Éljen a Párt!”
 • 7. picipest 2011. január 29. 09:53
  „semmi megtakarításuk nem lesz.most is annyit autóznak el a már korábban összevont intézmények között a vezetők, hogy csak na..
  1 milliárdot akarok még megspórolni?honnan,miből?már nyomtatópatronra sem adtok pénzt,kedves Anna!!!!!mit akartok még megspórolni??
  A megyevezetés nem csak a jobbikosokat tartja bábnak, hanem az ezekben az intézményekben dolgozókat és az intézményvezetőket is.
  " Több kisegítő feladat ellátását kiszervezik az önkormányzati tulajdonú Megyeszolgálat Nonprofit Kft.-hez."-kíváncsi lennék itt melyik cimbora kaszál majd komoly pézeket?????????????!!!”
 • 6. Logaritmus 2011. január 29. 09:20
  „A Jobbik képviselői kivonultak az előtérbe, leakasztották a páternoszteres felvonó mellől a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, elballagtak vele a portánál lévő kukáig, és odaállították. A jobbikosok úgy látják, a megyevezetés bábnak tekinti őket, ezt a szerepet visszautasítják”
 • 5. N.P. 2011. január 29. 06:51
  „Az igazi megtakarítást az jelentené, ha a megye mint közigazgatási szint megszünne.”
 • 4. bakosandras 2011. január 28. 23:20
  „Y-akta. Miféle magánmutyiról van szó, amiről nem olvasott a dm-ben?”
 • 3. y-akta 2011. január 28. 22:15
  „Persze hogy tudják, azért csinálják, sőt már 3 éve megtették az összevonásokat, azokon most csak változtattak. Nemhogy megtakarítás nem volt, hanem szép kis "mutyira" derült fény meg kis "hűtlenül kezelgetem"-re. Persze erről nem olvasunk a dm-ben!!!! Vajon miért? Lényeg, hogy lepusztult minden, konkrét felügyelet hiányában szabad mindent. Már az és annyi sincs, mint 3 évvel ezelőtt! Hova tovább? Mindez elsősorban a szocotthonokra vonatkozik, bár az iskolák szakmai munkája is szánalmas. Szépen elkapta a megye az időseket és gyerekeket ellátó intézményeinket! Meneküljön ki merre lát, és aki teheti: magánszoci az öregnek meg magániskola a gyereknek, mert az államiban nem lesz köszönet. Fizess paraszt, ha élni akarsz! - ez csak az én véleményem.”
 • 2. N.P. 2011. január 28. 19:53
  „Ilyen "átszervezéssel" soha a büdös életben nem lehet megtakarítani ennyi pénzt! Egyébként ezt ők is tudják.”
 • 1. jozko 2011. január 28. 16:40
  „Valami azért nagyon is jól látszik:

  Fogalmuk sincs, hogyan kellene /jól/ csinálni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezei Szilárd: A magyar népzenét zenei anyanyelvként élem meg

Mezei Szilárd hegedűs, zeneszerző a mai napig szülővárosában, a vajdasági Zentán él. A dzsessz jövőjéről, vajdasági kultúrpolitikáról beszélgettünk. Tovább olvasom