Délmagyar logó

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 19°C Még több cikk.

Autómosó nem kell, éttermet vesznek

Bordánynak, Deszknek étterme van, Csongrádnak borháza, Sándorfalvának tavai, Mórahalom bivalyokat tart. A megye már eladta az autómosóját, de az autókat továbbra is szereti.
Senki nem csodálkozik azon, ha egy önkormányzat fürdőt üzemeltet, szemetet szállít vagy falunapot szervez. Szokatlanabb azonban, ha bivalyokat tart, borháza, kastélya van, vagy vendéglőt vásárol – megnéztük, kinek mije van Csongrád megyében.

Az étteremvásárló önkormányzatok sorában újnak számít Zsombó, nemrég megírtuk: egyszerre akar gondoskodni a közétkeztetésről és egy színvonalas vendéglátóhelyről a település, úgyhogy megvette az eladóvá vált Jóbarátot. Ritka, de nem egyedülálló, hogy egy önkormányzat vendéglőtulajdonos – mondta Gyuris Zsolt polgármester. Valóban: Bordánynak és Deszknek is saját étterme van.

Simicz József deszki polgármester elmondta: Bordányba mentek „tanulmányútra", mielőtt 1996-ban megvették az ÁFÉSZ-től a vendéglőt.

Csongrád üzemeltetőt keres a vendégházainak. Fotó: Tésik Attila
Csongrád üzemeltetőt keres a vendégházainak.
Fotó: Tésik Attila

Csongrádnak vendégházai vannak, a város legmagasabb pontján álló halászházak turisztikai szempontból fontosak – mondta Gyovai Gáspár alpolgármester. A skanzen jellegű épületeket korábban egy önkormányzati kft. működtette, de ezt decemberben felszámolták, most pályáztatja a város a vendégházak üzemeltetését. Saját pincészete nincs, de borháza van Csongrádnak – szintén bérbe adva –, és 20-30 hektár szőlő is az önkormányzat tulajdona.

Mórahalom a turistáknak kedvez: a Kiskunsági Nemzeti Parkkal közösen bivalyokat tart. Az önkormányzaté még egy erdei iskola is – egy volt határőr laktanyát alakítottak át.

Sándorfalva is a vendégeskedésben lát fantáziát. Már írtunk a két tóról, amit a kisváros vásárolt, most Kakas Béla polgármester azt mondta: az Orchideás tavak infrastruktúrájának kiépítésére 95 millió forintot nyertek, 104 millió az önerő. A kisebb vízből horgásztó, a nagyobból szabad strand lesz. A beruházás tavasszal kezdődik. A kisvárosé a Pallavicini-kastély is, amiben jelenleg iskola működik, de már nem sokáig. A gyerekeket új épületbe költöztetik, 2010-ben pedig megindulhat a kastélyfelújítás, ahol bemutatják a Pallavicini-örökséget. A felújításra 165 milliót nyert, 34 milliót pedig önerőből fordít a kisváros.

Vonzalom

A legkülönlegesebb birtoktárgy egy megyei tulajdonú kocsimosó volt, de már eladták. A valamikori pártvagyonrész a rendszerváltás után került a megyei önkormányzat tulajdonába. A szegedi, Tábor utcai mosót akkor volt kénytelen értékesíteni a megye, amikor át kellett vállalni több középiskola működtetését, és pénzre volt szükség. Az autók iránti vonzalom azonban megmaradt, a megyének van egy épülete a Kereskedő közben, amit a Csongrád Megyei Közlekedési Felügyelet használ műszaki vizsgálóállomásként. Az épület állami tulajdonból került a megye birtokába, és a közlekedési felügyelet ingyen használja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog, hogy túlélte

Szeged - Az élet szép! A halál nem megoldás! – üzente pár napja Szilvia mindenkinek, aki… Tovább olvasom