Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Az alkotmányról vitáztak a jogi karon

Szeged - Bárándy Gergely szerint jó lett volna, „ha jogászok, és nem PR-szakemberek fogalmazzák az alkotmányt", Gaudi-Nagy Tamás az ellenzéki pártok felelősségéről is beszélt, Bohács Zsolt pedig kijelentette: számít az emberek véleménye.
A készülő alkotmányról rendezett fórumot a HÖOK és az EHÖK a Szegedi Tudományegyetem jogi karán szerda délután. A szegedi volt az „alkotmányozó roadshow"-nak nevezett program ötödik állomása. Az előzetesen meghirdetetthez képest nem vett részt a beszélgetésen Gulyás Gergely (Fidesz, az alkotmányelőkészítő bizottság alelnöke) és Szilágyi Péter (LMP).

Ott volt Bohács Zsolt (Fidesz), Bárándy Gergely, (MSZP), és Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) A programot egyetemistáknak rendezték. Nagyjából 250 hallgató jelent meg, akik kérdezhettek az alkotmányelőkészítő bizottság tagjaitól.

A moderátor Kasza Péter Ferenc (SZTE-ÁJTK) volt.

A fórum kezdetén az országgyűlési képviselők pártjuk álláspontját ismertették. A szegedi Bohács Zsolt arról beszélt, hogy az 1949-es alkotmány az 1936-os szovjet alkotmány mintájára készült, és bár volt igény a módosításra, ez nem vezetett eredményre. Emlékeztetett: az előkészítő bizottságban az induláskor minden parlamenti párt képviseltette magát - végül csak a Fidesz és a KDNP maradt - és a különböző érdekcsoportok is elmondták véleményüket.

Bárándy Gergely azzal kezdte, hogy a szocialisták kidolgozták és bemutatták az alkotmánnyal kapcsolatos javaslataikat, azonban a Fidesz és a KDNP kompromisszum-képtelennek mutatkozott. Az MSZP szerint kizárólag legitimációra akarja felhasználni az ellenzéket a Fidesz és a KDNP. „Egy alkotmány azonban tartalmi és társadalmi értelemben akkor legitim, ha társadalmi konszenzus az alapja. Ha a kompromisszum reális lehetősége megnyílna, visszatérnénk az alkotmányozásba" - fogalmazott.

Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, pártja a gyökeres alkotmányreform megvalósításáért küzd, ehhez pedig „különleges ajándékkal rendelkezik a magyar nemzet, a Szent Korona-tannal" - közölte. Szerinte Bárándy érvei nem meggyőzőek, mert bár ők is érzik, hogy „a Fidesz részéről a kompromisszumkészség meglehetősen korlátozott", de a többi pártnak is van felelőssége, a Jobbik pedig eredményeket is elért, „például azt, hogy Magyarországról beszél a javaslat, és a Nemzeti Hitvallásban megjelenik Szent Korona tisztelete."

A hallgatók elsőként arra voltak kíváncsiak, hogy a sarkalatos törvények mennyiben tekinthetők az alkotmányozás részének.

Bohács azt mondta, ezek töltik majd ki tartalommal az alaptörvényt azért, hogy később ha szükséges„ne az alkotmányt kelljen fércelgetni", hanem a sarkalatos törvényeket módosítani. Hozzátette: „az alaptörvény tervezete nem fix dolog. Van értelme a vitának és a 8 millió kiküldött kérdőívnek, sok dolog módosításra kerülhet, ami azt mutatja, hogy a Fidesz és a KDNP figyel a magyar emberekre."

Bárándy szerint a kétharmados törvények megalkotása része kellene, hogy legyen az alkotmányozásnak, de nem az. „Olyan témaköröket is ide utalnak, amelyek a kormányzás lényegét jelentik. Ha az adórendszert kétharmados törvénnyel bebetonozzák, milyen mozgástere van egy következő kormánynak?" - kérdezte. Szerinte jó lett volna, „ha jogászok, és nem PR-szakemberek fogalmazzák az alkotmányt", akkor elkerülhető lett volna, hogy 2012 január után a jelenlegi alkotmány megszűnésével érvénytelenné váljon például a büntető törvénykönyv és a polgári törvénykönyv.

Bárándy káoszelmélete téves alapon áll – jelentette ki Gaudi-Nagy, mert egy jogszabály csak akkor veszti hatályát, ha konkrét jogi norma kioltja.

A további hallgatói kérdések például a magzati élet védelmére, a nők önrendelkezési jogára vonatkoztak, és arra, hogy szükség van-e népszavazásra az alkotmányról.

Bohács szerint nincs, mert „az alkotmány nem olyan mértékű módosításon megy keresztül, ami ezt megkövetelné", ráadásul nehéz lenne megfogalmazni azokat a kérdéseket, amelyeket feltennének egy népszavazáson.

A népszavazást az MSZP támogatja, de Bárándy arról is beszélt, hogy az alkotmány tervezete szerint a nemzet egységét a köztársasági elnök és a Szent Korona is megtestesíti.. „A kettő együtt hogy? A fejére teszi? Elképesztő színvonalú a szöveg" - fogalmazott. Gaudi-Nagy szerint a korona fejezi ki a nemzet egységét, függetlenül attól, hogy valakinek a fején van-e. „A királyság egy szünetelő államformája Magyarországnak, ami a nemzet akaratából újraindítható" - mondta. Az abortusszal kapcsolatban elmondta, nem akarják korlátozni a nők önrendelkezési jogát, de „az abortusz szabályozás miatt több millió magyar ember nem született meg". Hogy ez megváltozzon, ahhoz „életlehetőséget kell adni, és a férfiak felelősségét sokkal határozottabban meg kell határozni."

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. bánki 2011. március 24. 19:38
  „Azzal szoktam szívatni a kollégáimat, hogy miért nem lettünk jogászok?

  Építőipar = totál szívás !

  Jogász = olvasni tud

  Tanár = olvasni, írni tud

  Mérnök = olvasni, írni és számolni tud !

  Darwin”
 • 21. deszkás 2011. március 24. 14:29
  „JQ! PONTOSAN EZÉRT KELL MÁSIK ha erről van szó. Ha elfogadottat akarsz akkor igenis legyen!De ha ezzel megéri elbaltázni.Népszavazás után nincs vita egymásra mutogatás.Kivéve a Fidesz szavazatot újraszámolnimertnemlétezik.”
 • 20. jq 2011. március 24. 13:09
  „Az előző alkotmányról és a módosításairól mikor volt népszavazás? Nem emlékszem, hogy valamelyiken is részt vettem volna...”
 • 19. deszkás 2011. március 24. 12:44
  „Bohács úr szerint nem szükséges(?????) a népszavazás mert:"az alkotmány nem olyan mértékű (??) módositáson megy keresztül ami ezt megkövetelné": Bohács úr ugye önök hablatyolják ki kell az egészet cserélni mert komonista meg átmeneti meg azé me... Jogot végzett Bohács úr HA EZ nem indok akkor mi lenne? PERSZE AMI ÖNNEK IS MEGFELELNE?”
 • 18. deszkás 2011. március 24. 12:44
  „Bohács úr szerint nem szükséges(?????) a népszavazás mert:"az alkotmány nem olyan mértékű (??) módositáson megy keresztül ami ezt megkövetelné": Bohács úr ugye önök hablatyolják ki kell az egészet cserélni mert komonista meg átmeneti meg azé me... Jogot végzett Bohács úr HA EZ nem indok akkor mi lenne? PERSZE AMI ÖNNEK IS MEGFELELNE?”
 • 17. Lutetia 2011. március 24. 11:18
  „Kíváncsi lennék, hogy a jelenlévő jogászhallgatók mit szóltak az egészhez, milyen vélemény alakult ki bennük a jelenleg folyó alkotmányozásról.”
 • 16. succmorgo 2011. március 24. 10:16
  „Nagyon egyszerű kedves "NAGYMAGYAROK", akkor lépjetek ki az EU-ból. Senki nem kényszerített, önkéntes volt a belépés. Ahogy elnézem "nagyszerű, demokratikus,szolidáris" társadalmunknak még legalább 30-40 évig érnie kell hogy az európai eszmerendszert megtanuljuk. Az hogy Belgium, Hollandia, Nagy-Britannia monarchia és mégis demokratikusabb mint mi, az reánk nézve szégyen. Ami a banánköztársaságot illeti, az még csak most épül ki.”
 • 15. DobóI 2011. március 24. 08:54
  „Jogászok inkább a 8 év banánköztársaság után a jogrendszer helyre állításával törődjenek, ha ez sikerülne nekik akkor Bárándy Gergely, maffia ügyvéd apja és parlamentbe bemenekült MSZP börtönfrakció a megfelelő helyre kerülne végre..”
 • 14. jq 2011. március 24. 08:26
  „Hollandia, Belgium, Egyesült Királyság nem demokratikus?”
 • 13. szpirigonzálesz 2011. március 24. 07:58
  „Az is felháborító, hogy a Tour de France-on csak férfi versenyzők indulhatnak!”
 • 12. Logaritmus 2011. március 24. 07:57
  „11: az EU nekunk nem diktal, sot azt utaljuk akkor is ha annak Orban a soros elnoke”
 • 11. succmorgo 2011. március 24. 07:39
  „EGYSZERŰSÍTETT FITYISZ ALKOTMÁNY:
  1§ A fityisznek mindig igaza van.
  2§ Ha a fityisznek nincs igaza, automatikusan az 1§ lép életbe.
  3§ Vitéz felcsúti tokajhegyaljai grippen Viktor a király.
  4§ Akinek ez nem tetszik, annak KUSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS !
  kiegészítés:
  5§ Az EU-ban is Viktor a király. Na!”
 • 10. novaklaszlo56 2011. március 24. 02:01
  „Magyarországon nemcsak a királyság (ezzel együtt az állam és az egyház szoros együttműködése, hisz ettől "szent" pl. a korona, meg István is, mert megkapta a szellem és a dogmákban - nem vitatható egyházi kinyilatkoztatások - rögzített erkölcs letéteményesének, az egyháznak az áldását, amely egyház megkerülésével sem a földi boldogulás, sem pedig a halál utáni élet: az örök üdvösség nem lehetséges...), hanem a legegyszerűbb, az elemi józanész is szünetel! E súlyos rövidzárlat szinte teljes, rémületes sötétségbe kezdi burkolni az egész felépítményt, amelyben már csak imitt-amott pislákol egy-egy gyertyácska, de félek, azokat is gyorsan elfújja a hideg huzat. Nem alkotmányt kéne cserélni, atyafiak, hanem biztosítékot, de hamar, mielőtt még össze-vissza törjük-zúzzuk egymást és magunkat e szörnyű sötétségben!
  Kedvem lenne a modit is elszórakoztatni és jól megdolgoztatni egy pár igen kacskaringós fordulattal, de nem teszem, mert még azt gondolná szegény, hogy rá haragszom. De nem rá: az ´átmenetileg demokratikus´ látszatot keltő Magyarországra. Mert a demokrácia is szünetel, jobban tán, mint 20-30 évvel ezelőtt. A "tán" téves: elhagyható az előbbi mondatból. Még akkor is, ha a korszerű és természetesen fenemód hiteles történelem-tanításon nevelkedett ifjak meghökkennek rajta. Sebaj, mindig így volt ez, sok mindenben én se hittem öregapámnak. Néhány dologban azonban, különös módon a leglényegesebbekben, be kell látnom, igaza volt. Talán csak nem azt jelenti ez, hogy én is öregszem?! Talán igen. De akkor biztosan hülyülök is?
  A királyság szünetel... Atyaég! És mi még?
  Fogjatok le, emberek! Ugye, ez a tudósítás csak kacsa? Amolyan előzetes áprilisi tréfa, igaz? Ugye, igaz? Vagy lehet, hogy majd leesem az ágyról, felébredek, és akkor megnyugszom... :@ :(”
 • 9. kalkutta 2011. március 24. 00:20
  „Inkább kiverték volna mint a TIKben.”
 • 8. rozator 2011. március 23. 23:13
  „4. Drakón 2011.03.23. 22:28
  álOtt voltam. Bohács volt a legmeggyőzőbb!?????? Nem voltál "ott"!”
 • 7. Logaritmus 2011. március 23. 23:07
  „Bohács szerint nem nagy változáson esik át az alkotmány, ezért nem kell népszavazás. No komment. Teljesen új alaptörvény születik, minden sora új. Bohács Zsótinak mi lenne a nagy változás? Ha albánul lenne megszövegezve?!”
 • 6. Rozsdás 2011. március 23. 23:02
  „A parlamentben még ennyien sem voltak mint itt!!

  Nézd a képeket!!

  http://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20110323-tudositas-az-uj-alkotmany-parlamenti-vitajanak-masodik-napjarol.html”
 • 5. Rozsdás 2011. március 23. 22:41
  „Egy kicsit figyeni kell mert ebből az új alkotmányból még kisülhet egy új diktatóriumos államforma is!!
  Igaz hogy rólunk szól de nem mi alkotjuk és ránk fogják eröltetni a modósítást konszenzusok nélkül!!”
 • 4. Drakón 2011. március 23. 22:28
  „Ott voltam. Bohács volt a legmeggyőzőbb!”
 • 3. Damokles 2011. március 23. 22:27
  „Régen nem hallottam a hangod Evelyn_26.
  Balos bérkomentelő vagy? Fizetnek a hülyeségek írásáért vagy szórakozásból csinálod?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangmasszázs Ásotthalmon

Ásotthalom - A hangmasszázs érintés nélkül átöleli az ember testét annak köszönhetően, hogy… Tovább olvasom