Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Az aradi vértanúk özvegyeit kutatta Papp Éva

Szeged - Az aradi vértanúk emléknapja a mai. Az 1848–1849-es szabadságharc leverése után Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 13 főtisztjét. Kik voltak az özvegyeik?
– Az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtiszt közül négy nem volt házas. Török Ignác és Aulich Lajos agglegényként halt meg. Nagysándor József (1804) csak eljegyezte a saját unokahúgát, Schmidt Emmát; az esztergomi érsektől kért engedélyt, hogy elvehesse, ám az okirat elkésett. Búcsúlevelében küldte vissza kedvesének az engedélyt, a gyűrűjét és hajtincsét azzal, hogy boldog lesz, aki ezt az angyali teremtést elveszi – idézi a visszaemlékezésekből Papp Éva tanárnő.

Papp Éva az aradi vértanúk életét és családját kutatta, hogy férjként, családapaként is képet alkothasson róluk.

– A lány végül az özvegy Klauzál Gábor szegedi országgyűlési képviselőhöz ment hozzá, három gyermekük született. Özvegyen állt a kivégzőosztag elé Kiss Ernő; fiatalon ismerte meg Szentgyörgyi Horváth Krisztina Annát, akinek tiszteletére rendezte az édesapja az első füredi Anna-bált. Összeházasodtak, az asszony belehalt a szülésbe. Kiss a kislányát hétévesen vesztette el. Három házasságon kívül született gyermekének írt búcsúlevelet az utolsó napokban.

Papp Éva családkutatásai közelebb hozzák az olvasókhoz az aradi vértanúkat.Fotó: Schmidt Andrea
Papp Éva családkutatásai közelebb hozzák az olvasókhoz az aradi vértanúkat.
Fotó: Schmidt Andrea

A legfrissebb házas Vécsey Károly volt, két hónappal a fegyverletétel előtt nősült meg. A férfi kérvényezte a francia származású Duffaud Karolina előző házasságának felbontását, mert ő akarta elvenni az asszonyt, aki állítólag a szeretője volt. Gyermekük nem született, az asszony élete végéig gyászolta. Haláláig őrizte férje emlékét Lázár Vilmos özvegye, Reviczky Mária bárónő is. Schweidel József lengyel nemes feleségével, Domicella Bilinskával három gyermeket nevelt. Az asszony a teljes vagyonelkobzást követően visszakérte a császártól a hozományát; a pénzből tejgazdaságot alapított, hogy eltartsa a családját. Lengyel feleséget választott Poeltenberg Ernő is; Paulina Kakowskával három gyermeket neveltek. Láhner György Itáliába nősült, Lucia Conchetti kislánya ötéves volt, amikor az édesapja meghalt. Az asszony aradi, majd makói ismerősöknél húzta meg magát, de egy szélhámos visszaélt a nevével, adományokat kéregetett, Láhnernét ez nagyon bántotta, ezért visszaköltözött a hazájába.
Megemlékezések

Szegeden a városi koszorúzás az Osztróvszky-szobornál (Csongrádi sugárút 1.) 15 órakor, Kiss Ernő emléktáblájánál (Kiss Ernő utca 2.) 16 órakor kezdődik, az ünnepség 17 órakor lesz az Aradi vértanúk terén. Papp Éva nyugalmazott magyartanár, a Széchenyi-kör szegedi titkára jövő kedd délután 5-kor tart emlékező előadást a Széchenyi-gimnáziumban, a Közéleti Kávéház rendezvényeként.Damjanich János tábornok csak két évig élt együtt Csernovics Emíliával, aki a börtönben ellátta a férjét étellel, borral és könnyű olvasmányokkal, ahogy az kérte. Az özvegyek közül ő élt legtovább, hatvan évig gyászolt. Minden év október 6-án misét mondatott a vértanúkért, pártfogolta a hadiárvákat, hadiözvegyeket, árvaházat, kórházat szervezett, megalapította a Magyar Gazdaasszonyok Egyesületét. Hiába biztatták, ő nem kérte vissza a hozományát.

Bajtársára bízta a feleségét két honvédtiszt is, hogy a családja védelmet és anyagi biztonságot találjon. Dessewfy Arisztid feleségét, a festő Szinyei Merse Pál családjából származó, nála tizenöt évvel fiatalabb Szinyei Merse Emmát Máriássy József vette nőül. Leiningen-Westerburg Károly, a legfiatalabb, 30 éves vértanú nejét, Sissány Elizt és két gyermekét Bethlen József vette pártfogásába. Az asszonyok között az egyetlen negatív figura az egri Kapitány Klára, Knézich Károly felesége. Sokszor követte urát a harctérre, és mindenbe beleszólt, sértő megjegyzéseket tett a tisztekre. Aradra is elutazott, de szüret idején otthagyta az urát, mondván, neki otthon dolga van. Soha többet nem tért vissza.

Olvasóink írták

  • 1. Queenmargareth 2011. október 06. 12:31
    „kedves DM!
    Ezt valahol főcímként kellett volna...
    Október 6.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Francesca da Riminivel indul az Armel operafesztivál

Negyedszer ad otthont a Szegedi Nemzeti Színház a nemzetközi operaverseny döntőjének. Tovább olvasom