Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Az Armel erősíti a városimázst

Szeged, Párizs - Az Armel-operafesztivál alapító partnere, a 37 országban sugárzó Mezzo Televízió 12 alkalommal tűzi műsorára a tavalyi döntőn készített dokumentumfilmet, amely a versenyprodukciók alkotói, főszereplői mellett a házigazda Szegedi Nemzeti Színházat és a várost is előnyösen mutatja be.
– A 2011-es Armel-operafesztivál mind az öt versenyprodukciójáról – Francesca da Rimini, Antigona, Atlantisz császára, Rigoletto és A titkos ügynök – forgattunk a szegedi döntőn, ebből az anyagból készült egy összefoglaló film, ezt láthatják most világszerte a Mezzo nézői. Az opera-előadásokból is mutatunk részleteket, rövid interjúkat készítettünk a darabok rendezőivel, főszereplőivel, a zsűri tagjaival. A 25 perces, többnyelvű dokumentumfilmet francia felirattal sugározza a Mezzo. Az Armel, az MTVA és a Duna Televízió együttműködésében készült a film, én akkor már nem voltam az MTVA állományában, az Armel külső munkatársaként forgattam – mondja a film szerkesztő-riportere, a szegedi Kocsor Erika, aki törekedett arra is, hogy az összeállítás ne csak a fesztivál, hanem a színház és a város jó hírét is öregbítse. – Gyüdi Sándor, a szegedi teátrum főigazgatója az első és az utolsó megszólalónk is. Kiderül a filmből, mennyire jó, hogy az Armel kezdeményezését a város felkarolta, milyen sokat jelent ez az operafesztivál Szegednek. A korábbi évek összeállításait is én készítettem, nagyon elégedett volt velük a Mezzo, Havas Ágnes fesztiváligazgató ezért ragaszkodott ahhoz, hogy most is én csináljam, annak ellenére, hogy már nem vagyok az MTVA munkatársa.

A 2008-ban indult Armel-operafesztivál alapító partnere volt a Mezzo Televízió, amely a következő hónapokban 12 alkalommal tűzi műsorra Kocsor Erikáék dokumentumfilmjét. Az összeállítás nem csupán a kulisszák mögé enged bepillantást, de megosztja a nézőkkel a nemzetközi fesztiválban rejlő lehetőségeket is. Legközelebb ma 16 órától, holnap reggel 8.30-tól, majd július 1-jén 15.15-től és július 9-én 19.30-tól láthatják a filmet azok a magyar nézők, akik olyan szolgáltatóval állnak szerződésben, amely nem törölte még kínálatából a magas kultúrát közvetítő, ezért elitistának tartott, nem a legszélesebb rétegek érdeklődésére számot tartó Mezzo csatornát. Júliusban további három, augusztusban pedig négy alkalommal láthatják a francia zenei adó nézői a filmet.

* * *

37 országban sugároz a Mezzo

A főként komolyzenét sugárzó nemzetközi tematikus csatornát, a Mezzót 1992-ben indította el Franciaországban a Lagardére/Canal+ csoport és a France Télévisions médiavállalat. Hazánkban 1998-ban jelent meg a csatorna, kezdetben Muzzik néven. Műsorkínálatában az opera, a kamarazene mellett a dzsessz, a blues és a balett is megtalálható. Jelenleg világszerte 37 országban több mint 11 millió háztartásban fizetnek rá elő, adásai így potenciálisan legalább 30–40 millió nézőhöz jutnak el. A Mezzo első ízben 2003-ban sugárzott Magyarországon készült operaprodukciót: Alföldi Róbert a Szegedi Nemzeti Színházban francia partnerekkel együttműködve állította színpadra Gounod Faustját.

Olvasóink írták

  • 2. Atlasz 2012. június 28. 07:19
    „Kocsor Erika egyike Szeged legjobb tévés szakembereinek - de csak a világszínvonal felől nézve.”
  • 1. EXENTER 2012. június 27. 11:16
    „Ebben az igénytelenségre hangolt, gagyinyomató világban különösen értékes és kiemelkedő ez a sikersorozat.
    Gratulálok Erika, csak így tovább...mutasd meg a középszernek, akik között feleslegessé váltál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görög dinnyeszezon: 200-300 forint a ˝szilárd piros víz˝ kilója

Mindig ez a meteor: jégeső, rovarok, aszály - csak ezek sújtják a hazai dinnyéseket. Plusz most még mi is beteszünk nekik, hiszen a görögöt zabáljuk... Tovább olvasom