Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Az újszegedi gyermekkórház megmentéséért küzdenek

Szeged - Az egykori kórházigazgató, Tekulics Péter nevét vette fel a szegedi gyermekklinika alapítványa. Bán Teodóra is támogatja az alapítványt, melynek legfontosabb célja megmenteni az újszegedi részleget. Több százmillió forint kell ehhez.
A szegedi gyermekklinika legrégebbi alapítványa volt a Szegedi Gyermekekért Alapítvány, melyet 1990 végén hozott létre egy vállalkozó. Tóth István az egykori gyermekkórház igazgatójával, Tekulics Péterrel egyeztetve, pár hét alatt alapította meg annak idején. – Általános feladatokat látott el az alapítvány: a befolyt támogatásokból elsősorban eszközöket vásároltunk – mesélte a férfi, aki nemrégiben kezdeményezte: változtassák meg az alapítvány nevét. – Mivel megváltozott a kuratórium vezetése és a tagok is, úgy gondoltam, hogy az ötletgazda emlékére, aki jövőre lesz 10 éve, hogy elhunyt, új nevet adunk neki.

Szeptember 23-a óta Dr. Tekulics Péter A Gyermekekért Alapítványként segíti a gyermekegészségügyi intézmény működését, melyet kuratóriumi tagként Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. igazgatója is támogat önálló karitatív tevékenységgel és az alapítvány jó hírének terjesztésével.

Számlaszám

Aki adománnyal támogatná az alapítvány munkáját, az OTP-nél vezetett 11735005- 20340999 számú számlára utalhat.

Az alapítvány elsődleges célja jelenleg az újszegedi kórház megmentése – mondta el Bereczki Csaba újonnan megválasztott kuratóriumi elnök. – Célunk, hogy ez az épület továbbra is a gyermekellátást szolgálhassa, hiszen ez Tekulics Péter szívügye volt. Terveink szerint egy mentálhigiénés központot hoznánk itt létre, melybe a Pető Intézet is beszállna. A gyermekpszichiátria mellett rehabilitációs részleget és drogprevencióval illetve drogos fiatalok kezelésével foglalkozó osztályt is szeretnénk létrehozni az épületben.

A tervek megvalósításához több százmillió forintra lenne szükség – az alapítvány ennek összegyűjtését tűzte ki célul.

– Több szponzor is került a felügyelőbizottságba, akiktől kaptunk ígéretet támogatásra. Számítunk ezen felül az egy százalékok felajánlására, illetve adományokra is – mondta el a kuratóriumi elnök.

Az egészségügyben egyébként nem ritka, hogy alapítványok működnek a klinikák mellett: a szegedi gyermekklinikán például öt is segíti a különböző ellátási formák anyagi biztonságát. – Nemrégiben például 14 ágyat vásárolt a Reménysugár Alapítvány Németországból, hogy le tudjuk cserélni az 1930-as évekből származó darabokat az intézményben – tette hozzá Bereczki Csaba.

Olvasóink írták

 • 4. öreganyó 2013. szeptember 30. 22:26
  „MAJZIK:
  "Nyilvánvaló nem működhet a klasszikus gyermek kórház az adott helyen! ?
  Miért nyilvánvaló? Igaz, hogy régi az épület, de azért jól működött.
  A klinikák is régi épületek, és mégis jól működnek.”
 • 3. majzik 2013. szeptember 30. 21:01
  „Nyilvánvaló nem működhet a klasszikus gyermek kórház az adott helyen !
  Viszont valóban igen nagy igény lenne az alternatív és periférikus nem ,,tömeg ellátási " intézmények felé. Sérült, drogos, hátrányos és alap véve kis csoportos ellátást igénylő kezelések nem megoldhatóak egy ,,kórház gyárban".

  Jó ötlet !
  Sajnos az egy kezeltre eső költségek magasabbak mint a ,,normál" beteg költségek.Félő a Pethő intézet effektus. Tényleg lobbizni kellene az ügy érdekében !”
 • 2. öreganyó 2013. szeptember 30. 18:00
  „A politikusaink annyira gyermek vállalásra biztatják a családokat, csak éppen a gyermekegészségügyből vonnak el jelentős összeget. Ugyan azt mondta a miniszter úr nem vonnak el pénzt. Nem elvonnak, csak nem adják meg az
  állami támogatást. Önfenntartó pedig nem tud lenni egyetlen intézmény sem.Sok milliárdot költenek sok minden
  felesleges dologra. Van hogy, hónapok telnek el mire szakorvoshoz kerül az ember a gyermekkel, és akkor meg
  azt kapja miért nem jött hamarabb. A Gyermekkorházban kialakítottak mindent a működtetéshez szükségsze-
  rűséghez. Legalábbis úgy tünt a " kívülállónak ". A pánikszerű kitelepítés is átgondolatlan volt, " műtétet abba-
  hagyni, és pucolni ", mintha bombáztak volna. Talán kellett volna valakinek az épület, de meggondolta magát?”
 • 1. igazságkereső 2013. szeptember 30. 15:43
  „Akár magát a Gyermekkórházat is el lehetne nevezni egy csupa szív,szakmailag a lelkét is kitevő Dr.Tekulics Péterrről. Van-e ennek valamilyen jogi akadálya?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ügyvéd legyőzte a sakknagymestert

Sulyok József, a közelmúltban egyedüliként legyőzte Papp Petra női nemzetközi sakknagymestert a Dóm téren rendezett 30 táblás szimultánon. Tovább olvasom